Se consideră deja funcționar public și activează în Primăria Făgăraș. Decide asupra legalității acțiunilor administrației publice locale, cele ce privesc comunitatea făgărășeană. Ocupă funcția publică de consilier juridic de grad profesional superior în aparatul de specialitate al primarului Făgărașului. A stat pe scaunul secretarului general al UAT Făgăraș semnând pentru legalitatea proiectelor HCL votate de Legislativ.  Dar nu se consideră persoană publică (SIC!). Este vorba despre Lavinia Marian, acea juristă dorită de primar în aparatul propriu.  Fusese jurist la cabinetul avocatului care are numeroase contracte cu Municipiul Făgăraș și nu întâmplător avocat al primarului. Astfel de considerente au propulsat-o pe respectiva juristă, care nu se consideră persoană publică, pe un post de funcționar public. Câți juriști nu și-ar dori o astfel de carieră?  Poate acei juriști care îndeplinesc toate condițiile pentru a ocupa o funcție publică, așa cum impune Codul administrativ. Nu este însă cazul Laviniei Marian.

Angajare dezbătută în instanță

Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) o cheamă la bară pe Marian Lavinia. Și primarul Făgărașului este chemat în instanță de ANFP. Laolaltă cu cei doi este târât și  Municipiul Făgăraș. ,,Trei Doamne și toți trei“ sunt pârâți în Dosarul civil nr. 3570/62/2022 înregistrat la data de 3 octombrie 2022 la Tribunalul Brașov, secțiea civilă de  contencios  administrativ și fiscal prin care ANFP cere anularea concursului în baza căruia Marian Lavinia a fost angajată consilier juridic de grad superior în cadrul aparatului de specialitate al primarului.  Procesul în instanță vine după  ce ANFP s-a pronunțat asupra legalității respectivului concurs, la solicitarea consilierului local Lucian Cupu.

  • ,,Din analiza documentelor transmise de Primăria municipiului Făgăraş şi raportat la dispoziţiile legale a rezultat că la data organizării concursului de recrutare, funcţionarul public nu îndeplinea condiţia de minimum 7 ani în specialitatea studiilor necesară exercitării funcţiei publice, motiv pentru care ANFP analizează exercitarea prerogrativelor conferite de art. 403 alin. (1)  din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi competările ulterioare, (n.r. Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici poate sesiza instanţa de contencios administrativ competentă, în condiţiile legii contenciosului administrativ) în ce priveşte actul administrativ emis de primarul municipiului Făgăraş privind numirea în funcţia publică a persoanei în discuţie“, este poziția ANFP semnată de Felix Cozma, preşedintele instituției.

Drept urmare, ANFP s-a adresat instanței pentru a bloca abuzurile din cadrul UAT Făgăraș, respectiv  angajarea respectivei persoane.

Concursul buclucaș

Concursul buclucaș s-a finalizat anul trecut, chiar în preajma sărbătorilor Crăciunului, și degrab jurista dorită de primar semna cu angajatorul contractul de muncă și se instala la biroul din compartimentul juridic, proaspăt renovat. Pentru decidenții din Primăria Făgăraș nu mai conta un mic detaliu cuprins în Codul administrativ. Mă refer la vechimea obligatorie pentru ocuparea funcției publice de consilier juridic de grad professional superior, respectiv 7 ani în specialitate. Bucuria angajatei și angajatorului au fost mari, dar de scurtă durată, aceasta fiind umbrită de forul tutelar al funcționarilor publici, ANFP.

Ce este ANFP

Dar ce este ANFP, cea care se opune unei decizii parafate déjà în Primăria Făgăraș? Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) este instituţia publică a administraţiei publice centrale care asigură evidența și managementul funcţiei publice şi ale funcţionarilor publici, elaborând cadrele de competență, politicile și strategiile, precum și proiectele de acte normative în domeniu. ANFP are o permanentă colaborare cu instituţiile şi autorităţile publice din România prin acordarea de asistenţă de specialitate compartimentelor de resurse umane în aplicarea legislaţiei specifice, dar și prin monitorizarea şi controlarea modului de aplicare a acesteia. Agenţia funcţionează în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), fiind condusă de un preşedinte, cu rang de secretar de stat şi un vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat. ANFP susține

  •  Transparenţa actului administrativ;
  •  Onestitatea şi integritatea în exercitarea funcţiei publice;
  •  Respect faţă de cetăţean şi orientarea administraţiei publice către nevoile acestuia;
  •  Profesionalism şi inovaţie în exercitarea funcţiei publice;
  •  Calitatea serviciilor publice;
  •  Imparţialitatea şi obiectivitatea în activitatea funcţionarilor publici;
  •  Respectarea normelor eticii şi deontologiei profesionale;
  •  Flexibilitate, adaptabilitate şi dinamism;
  •  Comunicare eficientă inter si intra-instituţională.

Tupeu de funcționar public contestat

Monitorul de Făgăraș a prezentat ,,concursul buclucaș“ prin care Marian Lavinia, jurista dorită de primar în aparatul propriu, a fost angajată. Articolul invoca   încălcarea legislației, cu referire la decizia ANFP prin care se susținea faptul că angajarea respectivei persoane este ilegală.  Și cum tupeul bate și Codul administrativ, Marian Lavinia trimite somații pe bandă tuturor celor care au prezentat public consecuția dintre primar  și  noua juristă.

  •  ,,Vă somez ca în termen de 3 zile să ștergeți…nu sunt o persoană publică… atingeri aduse vieții private…dezmințirea afirmațiilor făcute referitoare la presupusa relație a subsemnatei cu primarul Municipiului Făgăraș…toate postările  în aceeași notă calomnioasă, cu ignorarea realității și fără o minimă verificare… v-ați permis să-mi compromiteți imaginea“.

Am redat câteva frânturi din somația juristei pusă de edil în scaunul secretarului general al UAT Făgăraș la ședința extraordinară de îndată desfășurată joi, 6 octombrie 2022.  Numai că înșiruirea acestora legate prin diferite articole de lege, n-au nicio legătură cu articolul publicat în Monitorul de Făgăraș. Cert este însă faptul că ,,imaginea“ acestei  juriste este compromisă de dosarul ei depus la concursul organizat în Primăria Făgăraș prin care trebuia să dovedească vechimea de 7 ani pentru a putea intra în concurs. Dar așa cum invocă ANFP, această condiție n-a îndeplinit-o. Deși s-a cerut, nu a fost prezentată nici componența comisiei de concurs desemnată de primar. Dar în Primăria Făgăraș nu este respectată Legea 544/2001, privind  accesul liber și neîngrădit la orice informații de interes public. Cu tupeu, Primăria Făgăraș  a fost transformată în tarlaua primarului.

 ANFP: Angajare ilegală

Ne vom opri  la organizarea acestui concurs pentru ocuparea funcţiei publice de consilier juridic în cadrul aparatului de specialitate al primarului, care fusese  declarată vacantă.  Concursul a fost anunţat de Primăria Făgăraş doar pe site-ul propriu la sfârşitul anului trecut. A fost admis dosarul unei singure persoane, Marian Lavinia. Aceasta s-a prezentat la proba scrisă şi a fost declarată ,,admisă“. Cel puţin aşa arată Procesul verbal nr. 62461 din 15 decembrie 2021. Nu se ştie cine a făcut parte din comisia de concurs, pentru că primăria n-a publicat componenţa acesteia, aşa cum cere legea. Dar a publicat condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească potenţialii candidaţi: studii superioare cu diplomă de licenţă în ştiinte juridice, perfecţionări, cunoştinţe de operare şi programare pe calculator, word, excell, power point, acces – nivel mediu, limbi străine (necesitate şi cunoaştere) nivel mediu, vechimea în specialitate de 7 ani. A fost angajată imediat.  Consilierul local Lucian Cupu, unul dintre puţinii consilieri care urmăresc activitatea din administraţia publică locală şi care ia atitudine, a cerut Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) să se pronunţe în privinţa angajării ca funcţionar public pe postul de consilier juridic în Primăria Făgăraş a Laviniei Marian, referindu-se la respectarea condiţiei legate de vechimea în specialitate, de 7 ani. La rându-i, ANFP a cerut Primăriei Făgăraş documentele de angajare pentru funcţia de consilier juridic. Angajare ilegală, a concluzionat ANFP.  A urmat plângerea în instanță a ANFP.

Drumul pavat pentru jurista dorită

Vacantarea funcției publice s-a ivit, culmea, după ce secretarul general al UAT Făgăraș și unul dintre juriști au fost puși pe liber pe motiv că au primit calificativ nesatisfăcător pentru activitatea desfășurată în 2021.  Dar în realitate totul a pornit de la opoziția celor doi juriști față de proiectul HCL de suspendare a 10 consilieri locali, idée pusă pe tapet de primar. Și prefectul le-a dat dreptate. Și în acest caz acțiunea edilului s-a dovedit a fi ilegală. Numai că a pavat drumul spre funcțiile publice de jurist și secretar general al UAT Făgăraș. Care, după câteva luni, vacante fiind, au fost ocupate. Jurista dorită de primar în aparatul propriu a ,,cochetat“ cu ambele funcții. Instanța va decide asupra situației create, iar vinovații vor răspunde.

Lucian Cupu: ,,Va apela primarul tot la buzunarele făgărășenilor și pentru acest proces?“

Consilierul local Lucian Cupu nu s-a rezumat la sesizarea autorităţilor pentru ilegalităţile din Primăria Făgăraş şi informează şi cetăţenii despre astfel de situaţii. ,,Dacă primarul crede că intrarea în PSD îl scapă de prostiile pe care le face în plan administrativ, se înşală! De mine nu scapă! Am fost ales să reprezint oamenii cinstiţi, nu să închid ochii şi să ridic mâna orbeşte în Consiliul Local! O să arăt toate ilegalităţile.  Am semnalat că primăria, prin acte emise de primar, a organizat un concurs şi că a angajat ilegal o persoană, ignorând legea. (O doamnă care întâmplător lucrase la cabinetul unui avocat cunoscut şi cu care primăria „independentului” a avut contracte). Agenția Națională a Funcționarilor publici din România mi-a dat dreptate încă odată!  Primăria Făgăraș, adică Administrația Sucaciu, pare că a derulat ilegal procedura unui concurs pentru ocuparea postului de Consilier Juridic grad superior în Primărie! Comisia de concurs, numită tot de primar, a părut și ea legată la ochi, de vreme ce nu a văzut că nu sunt întrunite condițiile legale. Primarul m-a ignorat atunci când am semnalat că acel concurs e viciat! Acum, Agenția Națională a Funcționarilor Publici a chemat în instanță UAT Făgăraș, pe primarul Făgărașului și pe persoana care a câștigat concursul. Anulare concurs? Urmează să decidă judecătorii. Sunt curios însă dacă Sucaciu va apela tot la buzunarele făgărășenilor (adică la bugetul orașului) pentru a angaja avocat, așa cum s-a întâmplat în cazul procesului cu fostul Secretar General (îndepărtat forțat) ca și în mai toate cazurile în ultimii ani…“ scrie consilierul local Lucian Cupu. (Lucia BAKI)

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here