Grădinița de pe strada Mihai Eminescu din Victoria își primește, de acum, prichindeii într-un altfel de mediu. O clădire complet renovată și dotată în care activitatea didactică se poate desfășura în condiții normale. Camelia Bertea, primarul din Victoria, a reușit să dea altă față clădirii în care învață copiii din oraș. Proiecte de eficientizare energetică, finanțare de la bugetul public, sponsorizări, voluntariat au fost ingredientele folosite pentru a transforma unitatea de învățământ într-un loc prietenos și prielnic beneficiarilor. Așa cum susține primarul Camelia Bertea, clădirea ar fi mai fost reparată, numai că lucrările au fost efectuate de mântuială. Motiv pentru care încă de anul trecut grădinița a intrat în șantier. A fost reparat fiecare metru pătrat, schimbate uși, geamuri, pardoseli.
- ,,A fost un proiect de eficientizare care a cuprins doar partea de izolații exterioare, partea de instalații, panourile solare, central termică, dar nu și interioarele. Atunci am alocat bani de la bugetul local pentru reparații. Dar orașul Victoria a primit o sumă de 2 milioane de lei de la bugetul național pe care am repartizat-o la investiții, incluzând aici și grădinița cu 200.000 lei și colegiul tehnic cu 150.000 lei, sumă care a fost direcținată tot pentru această grădiniță, unitate arondată la CT ,,Alexandru Bărbat“ a explicat primarul Camelia Bertea.
70 de copii înscriși la grădiniță
Sălile de curs ale prichindeilor au fost dotate cu mobilier specific și viu colorat, pereții au fost pictați, băile au dotări la dimensiunile micuților, toate funcționale. Clădirea are parter și etaj, iar în prezent sunt înscriși 70 de copii.
- „Aș menționa oamenii care au fost alături de noi și s-au implicat în lucrările de la grădiniță. Dana Mărginean, ca de fiecare dată, a ajutat la dotarea unității cu mobilier, imprimante, jocuri educative. Colegul meu, Marian Spiridon, a strâns o sumă considerabilă. Asociația Victoria și voluntarii au făcut lucruri benefice pentru acești copii. Picturile de pe pereți au fost realizate de Ciprian Rotaru cu copiii de la Clubul Copiilor Victoria, dar și cu colegii mei. Vor continua să picteze în toată clădirea. Chiar dacă avem bani puțini la buget vom continua să renovăm fiecare instituție din oraș“ a mai spus primarul Camela Bertea.
Proiect de eficientizare pentru CT ,,Aurel Vijoli“
Primăria Victoria a depus un proiect pentru eficientizare energetică la clădirile de la Colegiului Tehnic ,,Dr. Alexandru Bărbat“, care are șanse să fie aprobat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea totală eligibilă a proiectului este de peste 3,8 milioane euro, din care 3,2 milioane (valoarea fără TVA) de la PNRR, iar diferența de la bugetul de stat.
- ,,Prin această investiție elevii noștri vor studia în condiții mult mai bune, în clădiri renovate, curate și sigure, previziunile arată că, prin eficientizarea energetică se va reduce consumul de energie primară (prin urmare, și costurile) cu 30 până la 65% pe fiecare corp de clădire. În total, se va renova o suprafață desfășurată de 8.735 metri pătrați: Corpul 1 – școală, Corpul 2 – sală de gimnastică, Corpul 3 – atelier școlar, Corpul 5 – spălătorie, Corpul 6 – CT, Corpul 8 – atelier (laborator tehnologic), Corpul 12 – spații de învățământ pentru activități didactice și de instruire practică și internat (internat 1)“ a mai explicat primarul orașului, Camelia Bertea.
Prin lucrările de eficientizare energetică se realizează, conform proiectului, termoizolarea pereţilor exteriori ai clădirilor şi acoperişurilor de tip terasă necirculabilă, înlocuirea integrală a tâmplăriei existente cu ferestre termopan, instalarea de pompe de căldură, instalarea de panouri fotovoltaice, executarea de jgheaburi și burlane corect dimensionate, care vor prelua apa și o vor direcționa spre rețeaua de colectare, executarea de trotuare, consolidarea fisurilor, repararea tencuielilor degradate de la interior, compartimentări interioare nestructurale la corpurile C1, C2 și C6. (Lucia BAKI)
Cum arăta gradinița înainte de lucrările de renovare: