40% din populația României suferă de „ficat gras”, spun statisticile. Steatoza hepatică nu se tratează cu medicamente.
Ce credeți că înseamnă ficat steatozic non-alcoolic? Este vorba de un ficat bolnav, inflamat și infiltrat cu grăsime. Vinovat pentru asta nu este alcoolul, ci zahărul. Ficatul este un organ care nu doare. El își face treaba tăcut și răbdător fără să se plângă de nopțile noastre nedormite, de stresul în care trăim și de alimentația dezechilibrată pe care i-o oferim.
Zahărul, extrem de nociv
Avem impresia că inima și plămânii sunt organele vitale, uitând că ficatul este cel care furnizează glucoză tuturor celulelor și neutralizează toate toxinele din organism.
Semnalul de alarmă a fost tras de medicii pediatri din Statele Unite care au constatat multe cazuri de ficat steatozic la copii sub trei ani. Este clar, nu putea fi vorba de consum de alcool. Cine credeți că era vinovatul? Sucul fresh pe care bebelușii îl consumau de 3-4 ori pe zi.
Zahărul din fructe nu hrănește organismul, fructoza se metabolizează exclusiv în ficat, fermentează și se transformă în alcool. Din struguri se face vin, din prune se face țuică iar din fructele consumate în exces se face ficat steatozic și grăsime pe abdomen.
Avem impresia că fructele sunt un produs natural și sănătos care poate fi consumat fără măsură.
Fructele sunt, de fapt, un desert și se mănâncă cu măsură. Atenție, nu transformați niciodată fructele în suc. Un pahar de fresh înseamnă apă cu fructoză din 3-4 fructe, iar ficatul nu poate metaboliza mai mult de 10-15 grame de fructoză pe zi.
Sucurile și băuturile răcoritoare, fie că sunt naturale sau carbogazoase, au fost declarate principala cauză pentru sindromul de ficat steatozic non-alcoolic. Când bei suc în loc de apă crește colesterolul din sânge, riscul de diabet, boli hepatice și boli cardiovasculare.
Cu siguranță creierul nostru iubește zahărul, însă ficatul suferă și nu știe să strige „ajutor!”.