Comunitatea din Boholț va avea duminică, 31 iulie 2022, vizita I.P.S Serafim Joantă, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Înaltul prelat va sluji în satul natal, Boholț, la biserica „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”.
- ,,La ora 9 începem Utrenia, iar la 9.30 îl vom întmpina pe Înalt Preasfinția Sa Serafim, după care vom săvârși Sfânta Liturghie. Este o onoare și o bucurie pentru comunitatea noastră. Îi aștept pe boholțeni și nu numai la biserică“ a spus preotul paroh Cătălin Socaciu.
Înaltul prelat se află în vizită pe meleagurile natale în aceste zile. Vineri, 29 iulie, începând cu ora 18:00, a oficiat Sfânta Taină a Maslului împreună cu un sobor de preoți la Catedrala Ortodoxă Sfântul Ioan Botezătorul din Făgăraș.
IPS Serafim nu-și uită satul natal
Serafim Joantă, născut Romul Joantă, la 4 septembrie 1948, în satul Boholț, comuna Beclean, este mitropolit, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. A crescut într-o familie ortodoxă fiind cel mai mic dintre cei cinci copii. A absolvit gimnaziul și liceul în Făgăraș și a urmat cursurile cursurile Facultății de Teologie din Sibiu (1970-1974). Între 1982-1985 face studii de doctorat la Institutul Saint Serge din Paris și obține titlul de doctor în teologie cu o lucrare despre tradiția românească a curentului isihast: „Roumanie – tradition et culture hésychastes”. Între anii 1986-1989 îl găsim lector la Institutul Saint Serge. Revine în România cu puțin timp înainte de revoluția din decembrie 1989 și până în 1990 a fost asistent la Facultatea de Teologie din Sibiu. De-a lungul carierei a fost preot la Pojorta, muzeograf și preot la Catedrala episcopală din Alba Iulia. Este apoi tuns în monahism și hirotesit arhimandrit de către mitropolitul Antonie Plămădeală, fiind numit, în 1994, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului cu titlul de Făgărășanul. În paralel predă la Facultatea de Teologie din Sibiu cursuri de Misiune Creștină și cursuri de Spiritualitate Ortodoxă. La data de 16 octombrie 1993 este ales Arhiepiscop al Berlinului și Mitropolit pentru românii din Europa Centrală, de către o Adunare eparhială întrunită la Aachen. La 5 iunie 1994 preia conducerea Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania și Europa Centrală și de Nord purtând titlul de Arhiepiscop de Berlin și Mitropolit pentru Germania și Europa Centrală și de Nord în care erau incluse 15 țări cu 55 de parohii. Coordonează activitățile Arhiepiscopiei din Paris până în 1998.