Cu scopul de a preveni și combate atacurile unor exemplare de urs brun, când apar astfel de situații în interiorul localităților, autoritățile locale trebuie să intervină imediat, potrivit unui OUG apărut acum aproximativ un an. Acum, prin legea de aprobare a ordonanței, oficializată miercuri, s-a stabilit că, de sâmbătă, intervențiile pentru combaterea atacurilor urșilor bruni se vor putea face și în afara localităților, nu doar în interiorul lor, ca acum. Metodele de intervenție se adaptează fiecărei situații în parte și pot varia de la alungarea, tranchilizarea și relocarea ursului periculos până la împușcarea acestuia. Ordonanța stabilește acum că cei ce vor să împiedice aceste intervenții pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei, dar parlamentarii au eliminat această contravenție din legea ce se va aplica de poimâine.
Practic, OUG nr. 81/2021, apărută acum aproape un an, stabilește acum “intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților”. De sâmbătă, potrivit Legii 197/2022, ordonanța va stabili „intervenția imediată asupra exemplarelor de urs”, fără să se mai amintească de intravilanul localităților, ceea ce înseamnă că, începând de poimâine, intervențiile vor fi posibile atât în interiorul localităților, cât și în afara lor.
Intervenția se face gradual, în funcție de situație, prin următoarele metode:
- alungarea prin diverse mijloace;
- tranchilizarea și relocarea;
- extragerea prin eutanasiere sau împușcare.
Astfel, în primă fază, se încearcă alungarea ursului și, în cazul în care această acțiune nu are rezultatul scontat, iar ursul revine, în mod repetat, în zonă, acesta va fi tranchilizat și mutat într-o regiune (nu neapărat din același județ) nelocuită sau aflată la mai mare distanță de orice localitate.
Cel mai drastic mod de intervenție asupra urșilor care obișnuiesc să pună astfel în pericol sănătatea și viețile oamenilor, respectiv extragerea acestora prin eutanasiere sau împușcare, se va folosi doar în următoarele situații:
- dacă intervențiile prin metoda îndepărtării și tranchilizării/relocării nu dau rezultate și gradul de risc crește;
- dacă siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse în pericol;
- dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;
- în cazul în care exemplarul în cauză este rănit în cursul acțiunii de intervenție și nu sunt identificate alte soluții;
- dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată și nu sunt identificate alte soluții;
- dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viața.
Tranchilizarea și eutanasierea se efectuează de către medicul veterinar împuternicit, cu ajutorul echipei de intervenție, iar arma de vânătoare poate fi folosită exclusiv de către personalul tehnic de specialitate angajat al administratorului fondului de vânătoare sau de către personalul Gărzii forestiere.
În orice caz, potrivit modificărilor recente, intervenția nu va putea dura mai mult de 24 de ore. Dacă în acest timp nu se realizează obiectivele intervenției în totalitate, activitatea se va închide, prin completarea și semnarea raportului de eveniment, și se va stabili o intervenție ulterioară.
Apropo de echipa de intervenție, aceasta va fi formată din primarul sau viceprimarul localității unde s-a produs evenimentul, care va fi, de fapt, conducătorul echipei, din jandarmi, din angajați ai administratorului fondului de vânătoare și dintr-un medic veterinar.
Potrivit OUG nr. 81/2021, cei care împiedică o astfel de intervenție imediată pot fi sancționați, în prezent, cu amenzi între 7.000 și 10.000 de lei. Totuși, de sâmbătă, contravenția dispare, fiind înlocuită de neîntocmirea, de către participanții la intervenție, a raportului evenimentului, în termen de 24 de ore de la încheierea acestuia. Amenzile rămân aceleași.