În a doua zi de Rusalii, credincioșii ortodocși sărbătoresc Sfânta Treime, Lunea Rusaliilor. Tradiția populară spune că azi nu e bine să te cerți cu nimeni.
Semnificația religioasă
Sfânta Treime este sărbătorită de Biserică după sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, sau a Rusaliilor.
Învăţătura despre Sfânta Treime este greu de înţeles, spune arhimandritul Cleopa Ilie, dar este spre folosul nostru să înţelegem câte ceva.
Persoanele Sfintei Treimi sunt Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Tatăl este nenăscut şi nu are cauză. El este izvorul celorlalte două persoane. Fiul este născut din Tatăl mai înainte de toţi vecii, precum se naşte cuvântul din minte, iar Duhul Sfânt purcede din Tatăl şi Se trimite în lume prin Fiul.
Arătând cât se poate despre Sfânta Treime, părintele Cleopa aduce aminte de rugăciunea unui mare cuvios, Sfântul Ioanichie cel Mare, pe care acesta o rostea neîncetat: „Nădejdea mea este Tatăl; scăparea mea este Fiul; acoperământul meu este Duhul Sfânt; Treime Sfântă, slavă Ţie!” (surse: vol. „Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an”, 1996; Dicţionarul de Teologie Ortodoxă, 1994).
Superstiții
Anul acesta, credincioșii ortodocși sărbătoresc pe 13 iunie, a doua zi de Rusalii, pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi.
Termenul de ”Rusalii” vine din latinescul “rosalia” care semnifică sărbătoarea trandafirilor, dar face referire și fetele împăratului Rusalim, despre care se spune că aveau puteri magice, seduceau oamenii și îi pedepseau pe cei care nu credeau în puterile lor, arată alba24.
Se crede că nu este bine azi să lucrezi – să mergi la câmp, să intri în vie – sau să te duci în locuri pustii și întunecate deoarece te poți întâlni cu ielele, cu spiritele rele sau poți fi pedepsit de ele.
Nu se culeg ierburi de leac și se mai zice că nu e bine să te cerți de Rusalii deoarece atragi necazurile și bolile.
În popor se mai crede că a doua zi de Rusalii nu este prielnică pentru scăldat deoarece e mare pericol de înec, dar nici să te duci în locuri înalte sau să călătorești departe de casă.
Tradiția mai amintește că frunzele şi ramurile de tei feresc gospodăriile de fulgere, de grindină şi de duhurile cele rele.