La 40 de kilometri de Sibiu, la poalele Munților Făgăraș, în comuna Porumbacu de Sus, există un loc special, care îi poartă pe vizitatori pe tărâmuri de basm. Pe aproximativ 10.000 de metri pătrați se întinde, aici, Povestea Calendarului, unul dintre cele mai originale parcuri tematice din țară, care a devenit, în scurt timp, cea mai mare atracție turistică din zonă. Cum a luat naștere acest parc, cine sunt oamenii din spatele Poveștii și care este, pentru familia Damian, rețeta succesului, explică Anca Damian, unul dintre artizanii acestui proiect ambițios.
Reporter: – Când și cum s-a născut ideea parcului tematic ”Povestea Calendarului”?
Anca Damian: – Povestea Calendarului s-a născut într-un mod atât de natural încât nu aș putea să spun de unde sau când a venit ideea propriu-zisă. În anul 2007 am achiziționat prima bucată de teren în zona turistică Porumbacu de Sus și ne-am construit o cabană pentru uz personal. Ne-am petrecut foarte mult timp în împrejurimi, în special în perioada pandemiei, când eu și David, soțul meu, a trebuit să fim foarte inventivi pentru a ocupa timpul copiilor noștri Albert și Sofia, care sunt foarte activi. De aici și până la amenjarea unui loc de poveste care să vină în ajutorul părinților în ocuparea timpului celor mici, a mai fost doar un pas. Am vrut să le oferim tuturor celor care ne trec pragul posibilitatea de a se bucura de frumusețea și bogăția pe care le primim de la această zonă de poveste.
R.: Când ați început efectiv lucrările, și cât au durat?
A.D.: Am reușit să transformăm acest vis în realitate în doar 8 luni. A fost o muncă asiduă, însă zâmbetele pe care le vedem pe fețele vizitatorilor atunci când ne trec pragul ne fac să ne dorim să extindem ceea ce am construit, pentru a avea spațiu pentru și mai multe personaje în povestea noastră.
R.: Ce dificultăți ați întâmpinat?
A.D.: Cred că satisfacțiile pe care le avem în fiecare zi depășesc infinit de mult orice dificultate am întâmpinat. Nu a fost ușor, deoarece fiecare element din parc este personalizat și realizat conform unei povești create în jurul lui. Au fost momente în care mama natură s-a răzvrătit, însă, în cele din urmă ne-am împrietenit și am început să scriem filele Poveștii Calendarului în 3 iulie 2021.
R.: Astfel de proiecte implică, de obicei și sacrificii. Pentru voi, care au fost acestea?
A.D.: Singurul sacrificiu pe care îl simțim este timpul limitat pe care suntem nevoiți să îl petrecem alături de familie, dar am reușit cumva să împăcăm și acest lucru prin faptul că am strâns în jurul nostru familia ca și ajutoare în acest proiect, iar cei care nu au fost familie la început, au devenit pe parcurs, pentru că noi considerăm că întreaga echipă Povestea Calendarului sunt familia noastră.
R.: În cifre, ce a însemnat ”nașterea” Poveștii Calendarului (financiar, ore de muncă însumate, materiale investite)?
A.D. : –În Povestea Calendarului am investit mii de ore de muncă alături de zeci de persoane implicate iar numărul de zâmbete strânse în tolba cu amintiri nu poate fi contorizat. Dar nu cifrele sunt relevante, ci faptul că am reușit să îndeplinim o parte din visul pe care l-am avut și ne dorim să avem puterea să continuăm dezvoltarea poveștii așa cum am creionat-o în imaginația noastră.
R.: Cine sunt, de fapt, oamenii din spatele ideii Poveștii Calendarului, adică cei care au avut ideea creări acestui parc?
A.D.:Povestea Calendarului este un concept de suflet, în care s-au implicat toți membrii familiei, de la mic la mare (copii, părinți și bunici), cu susținerea necondiționată a prietenilor și a echipei care muncește în fiecare zi pentru care lucrurile să funcționeze. Ideea și designul parcului ne aparțin, fiind foarte importantă experiența pe care o avem în domeniul construcțiilor.
R.: Cine sunt oamenii din culisele Poveștii Calendarului (cei care lucrează zi de zi, pun în practică idei)?
A.D.: Ceea ce pot să mărturiesc este faptul că avem în jurul nostru o echipă implicată, iar pe fiecare dintre oamenii care muncesc alături de noi i-am cunoscut exact în momentul potrivit pentru a fi piesa de puzzle care ne lipsea din poveste.
R.: Aveți aproape zilnic activități în cadrul parcului. De unde vă vin atâtea idei atât de diferite și originale?
A.D.: Fiecare căsuță din parc reprezintă o lună a anului și poartă denumirea acesteia din folclorul românesc. Așadar și activitățiile pe care le pregătim în cadrul parcului pornesc tot de la evenimente și date prezente în calendar. Astfel avem diversitate și completăm povestea pe care vrem să o creăm în parc
R.: Cum arată o zi de muncă la Povestea Calendarului?
A.D.:Timpul trece atât de repede la Povestea Calendarului, deși am încercat să recreăm o întoarcere în timp la vârsta copilăriei, încât nici nu știu exact cum să descriu ceea ce se întâmplă într-o zi de muncă. Cred că, cel mai simplu pentru a primi un răspuns la această întrebare este să veniți în vizită să vedeți tot ceea ce se întamplă dincolo de cartea poveștii noastre.
R.: Câți oameni vizitează, săptămânal, în medie, Povestea Calendarului? Care este media de vârstă a vizitatorilor, dacă aveți vizitatori și din alte țări?
A.D.: Numărul vizitatorilor variază în funcție de sezon, sărbători, momente școlare etc. însă ceea ce este îmbucurător este faptul că acesta este în continuă creștere. Referitor la media de vârstă putem să spunem că ne trec pragul persoane de toate vârstele, vin copilași pentru atelierele pe care le realizăm, tineri pentru zonele instagramabile pe care le-am creat dar și persoane mai în vârstă care caută zona pentru peisaje. Dar, dacă e să aproximăm, putem spune că, de la deschidere și până acum, peste 300.000 de vizitatori ne-au trecut pragul.
R.: Până acum, au fost vedete în vizită la Povestea Calendarului? Cine?
A.D.: Pentru noi fiecare persoană care ne trece pragul este la fel de importantă pentru locația noastră. Da, au fost persoane cunoscute care au vizitat parcul iar noi am încercat să le oferim intimidate astfel încât să poată să își creeze amintiri alături de cei dragi, cu care au venit în vizită. Printre vizitatorii noștri celebri se numără Pavel Bartoș, Andreea Esca, Dorin Goian, Helmuth Duckadam, Adelina Pestrițu, Mihai Morar și echipa Zu etc.
R.: Pentru viitor, ce planuri aveți la Povestea Calendarului?
A.D.: Încercăm să diversificăm activitățiile astfel încât persoanele care revin să descopere lucruri noi. Urmează să extindem perimetrul parcului cu o zonă nouă, însă o să revenim cu informații suplimentare despre acest lucru în perioada următoare.
R.: Ce este acel ”ceva” pe care îl are în plus Povestea Calendarului față de alte parcuri tematice din țară, ceea ce îl individualizează și atrage turiștii ca un magnet?
A.D.: Nu noi suntem în măsură să spunem care este ”acel ceva” ci vizitatorii care ne trec pragul și care spun că la Povestea Calendarului găsesc liniște dar și activități distractive, găsesc tradiție dar și culoare, găsesc o poveste din care vor să facă parte din nou și din nou.
R.: Petru voi, care a fost rețeta/secretul succesului?
A.D.:Secretul stă în multă muncă, atenția la detalii, o voință de fier, credința că vom reuși tot ceea ce ne-am propus și o mulțime de oameni profesioniști care au muncit cot la cot cu noi și o fac în continuare.
(Mesagerul de Sibiu)