-
Primii militari străini au venit la Cincu în 2015
-
În acest an, poligonul de la Cincu va deveni centru de greutate pentru grupul de luptă NATO
-
Investiții publice pentru activitatea din poligon
Marșul Cavaleriei SUA a traversat Făgăraşul. Au fost grupe de militari şi tehnică militară care au străbătut municipiul în drumul lor spre Poligonul de la Cincu. Era 14 mai 2015. ,,Făgărăşenii i-au aşteptat de mult pe americani. Mulţi dintre cei care au suferit în urmă cu 7 decenii azi nu mai trăiesc. Ne-au salutat, ne-au zîmbit, ne-au fotografiat. Vom vedea ce presupune prezenţa lor pe la noi” a spus atunci un făgărăşean de 65 de ani. 400 de militari americani, membri ai forţelor de cavalerie, au plecat în marş, la bordul a 80 de blindate, supravegheate din aer de opt elicoptere de luptă, de la baza Mihail Kogălniceanu spre Cincu. A fost cea mai impresionantă defilare militară văzută în ultimii ani în România și prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial când o armată străină foloseşte străzile din România pentru deplasarea trupelor. Urma, în iunie, primul exercițu NATO la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre din Cincu, „Sarmis 15”, cu 1.500 de militari din Canada, Marea Britanie, România şi SUA și cu 200 de mijloace de luptă. De atunci în fiecare an s-au desfășurat astfel de exerciții la poligonul de la Cincu, dar cele mai multe și de amploare în acest an.
Grupul de luptă aliat, la Cincu
Colonelul Vincent Minguet, comandantul grupului tactic al prezenţei avansate al NATO din România, a declarat, săptămâna trecută, că centrul de greutate al grupul de luptă aliat din ţara noastră va fi mutat, în iunie, la Cincu. „Suntem activi în prezent. Începem să creştem capacitatea. Mare parte a batalionului este în Constanţa, la Kogălniceanu, ne vom muta la Cincu, vom păstra trupe şi la Kogălniceanu, dar aş spune că centrul de greutate va fi la Cincu. Vom face asta în iunie”, a spus colonelul Vincent Minguet, într-o conferinţă la Ambasada Franţei în România. El a precizat că Cincu a fost ales deoarece este în centrul ţării, dar şi pentru că există spaţiu, deoarece componenţa batalionului va fi de aproximativ 1.000 de militari. „Cincu este un centru naţional de antrenament. Pentru noi Cincu este cel mai bun loc pentru exerciţii. În prezent există militari din Franţa şi Belgia, urmând ca în vară să se alăture şi Olanda. Poate că şi alte ţări vor contribui la acest grup de luptă”, a mai spus comandantul grupului tactic al prezenţei avansate al NATO din România.
Exercițiile de la Cincu, mesaj pentru armata rusă
Vincent Minguet a precizat că în prezent sunt trupe de infanterie uşoară şi infanterie mecanizată la Cincu. ,,Planul este să avem din ce în ce mai multe arme şi să fim tot mai puternici. Cu timpul, vom avea mai mult echipament, mai mult armament greu, dar pentru asta trebuie să ne asigurăm că vor exista locuri pentru mentenanţă, cu asta ne ocupăm acum, dar cred că în viitor vom avea tancuri mai puternice. Ne antrenăm în fiecare zi, cu soldaţi români, cu soldaţi americani, cu alte trupe care se află în România. Vorbim de activităţi operaţionale, nu de operaţiuni de război. Toate aceste exerciţii operaţionale fac parte dintr-un mesaj pe care îl trimitem armatei ruse” a spus el.
Prezență permanentă în România 4-5 ani
El a subliniat că securitatea nu este o problemă care să preocupe România. „Securitatea nu este o problemă pentru România, dar ne uităm peste graniţă, misiunea este să apărăm şi să descurajăm. Ne antrenăm împreună cu România, în acest moment avem o companie la Cincu, oameni în Predeal, lângă Braşov, un pluton în Miercurea Ciuc, vom merge la Smârdan, să ne antrenam cu trupele americane şi române, în Craiova, în toată România au loc antrenamente cu trupele române. Pasul următor este crearea unui batalion permanent, mai puternic, cu mai multe arme grele, pentru a preveni orice agresiuni sau orice destabilizare în România. Cred ca vom fi aici pentru o perioadă de 4-5 ani”, a afirmat colonelul Vincent Minguet.
Orășelul soldaților de la Cincu
În poligonul de la Cincu au ajuns la începutul lunii mai 150 de soldați francezi care și-au amenajat acolo un mic oraş. Sunt containere cu dormitoare, băi și locuri de relaxare. Francezii au fost impresionaţi de mâncarea de popotă, pregătită de soldaţii români, în special de ciorba de fasole. Soldaţii francezi se vor roti la şase luni, dar vor rămâne o prezenţă permanentă în ţara noastră.
Investiții publice în zona poligonului de la Cincu
Pentru obiectivul de la Cincu se lucrează și la infrastructră. Drumul Voila-Cincu, DJ 105, va fi reabilitat de CJ Brașov cu fonduri de la Programul Naţional de Dezvoltare Locală, valoarea proiectului fiind de 2.306.020 lei fără TVA. Investiția va crea condiții optime pentru NATO, dar va rezolva și devierea traficului greu din interiorul satelor Cincșor și Cincu. Un alt proiect este „Pod peste râul Olt pe DJ 105 la km 0+660, în localitatea Voila” în valoare de 15.656.698,36 lei, din care 14.422.685,20 lei sunt bani accesaţi prin PNDL, iar diferenţa de 1.234.013,16 lei este asigurată din bugetul judeţean. Durata de realizare a contractului este de 28 de luni și a fost încredințat Asocierii dintre firmele SC Con-A SRL – SC Con-A Operations SRL – SC Drum Inserv SRL. Contractul cuprinde demolarea podului situat pe Drumul Judeţean 105 şi construirea unui pod nou, cu o lungime de 93,95 metri şi o lăţime totală de 13,50 metri. Vor fi executate lucrări de refacere a albiei Oltului în amonte şi aval, vor fi construite rampe de acces, va fi amenajat drumul pe lungimile minime necesare, vor fi deviate rețelele de utilități din amplasament, urmând a fi refăcute utilitățile pe noua structură şi vor fi realizate lucrări pentru siguranţa circulaţiei.