Problemele de pe piața energiei din această perioadă, determină compania Hidroelectrica să scoată de la naftalină vechile proiecte ale microhidrocentralelor lăsate de izbeliște de peste 3 decenii. Pe lista Hidroelectrica o microhidrocenrală care trebuia să se construiască la Ucea de Jos. Demersurile companiei au ajuns în faza obținerii avizul de mediu, documentația tehnică fiind depusă la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov. Conform anunțului se pot depune observații și propuneri cu privire la realizarea investiției. Unitatea va fi amplasată pe Valea Ucea.
- „Prezintă o singură captare, situată după confluenţa râului Ucea cu afluentul său Ucişoara, la aproximativ 9 km de izvoarele acestor două râuri. Centrala MHC Ucea este situată la aproximativ 6,8 km aval de captare, în apropierea oraşului Victoria. Obiectivul este inclus în siturile Natura 2000 Munţii Făgăraș și Piemontul Făgăraș. MHC Ucea generează un impact semnificativ asupra speciei Cottus gobio, prin fragmentarea habitatului, ce se poate transforma în timp în pierderea habitatului în zona din amontele captării. Impacturile semnficative asupra elementelor hidromorfologice ale corpului de apă se datorează altei captări existente în amonte de MHC Ucea. MHC Ucea nu a afectat habitate de interes comunitar”, se precizează în documentația tehnică depusă la APM Brașov.
În 2015, Hidroelectrica, societate a statului roman, intenționa să vândă microhidrocentralele pe care le avea în patrimoniu, ba chiar a lansat o licitație în acest sens. Atunci a vândut doar două dintre cele 34 de microhideocentrale scoase la vânzare prin licitaţie pentru care a încasat aproape 4 milioane de lei. Puterea instalată a acestora este de până la 1,3 MW fiecare, iar puterea totală instalată a microhidrocentralelor, de circa 25 MW.