- IȘJ Brașov nu a aprobat rețeaua școlară pentru 2019 – 2020 propusă de CL Victoria pentru că vrea să reorganizeze şcolile din oraş
- ARACIP în control la liceele din Victoria
- Conducerea oraşului nu acceptă propunerea IŞJ Braşov
Un ministru al Sănătăţii din lunga listă a celor care au condus acest minister în ultimii 30 de ani a pus lacătul pe Spitalul Orăşenesc din Victoria. Acum se vrea închiderea unor şcoli din Victoria. Conducerea IŞJ Braşov ţine morţiş să reorganizeze unităţile de învăţămînt prin unificarea lor. Din considerente de economie sau pur şi simplu pentru că ,,pot” fiind şefi. Din luna noiembrie 2018, IŞJ Braşov bombardează cu adrese legislativul şi executivul de la Victoria să emită o HCL prin care să accepte reorganizarea şcolilor din oraş. De data aceasta, aleşii locali au făcut front comun şi resping decizia conducerii inspectoratului şcolar. Războiul între ,,cabinete” s-a reluat în ianuarie 2019 dar tot prin adrese scrise, iar IŞJ Braşov îşi menţine poziţia. Consilierii locali în schimb o invită pe inspectoarea generală Ariana Bucur la Victoria pentru a discuta faţă în faţă situaţia şi nu prin adrese trimise pe fax sau email. De partea urbei se află şi ARACIP, instituţia trimisă în control la Victoria de către conducerea IŞJ Braşov, care nu agreează reorganizarea şcolilor din Victoria. Războiul dintre cele două va fi soluţionat, dacă se ţine cont de legile enumerate de IŞJ Braşov, de MinisterulEducaţiei.
Propuneri nejustificate
Reamintim că prin adresa nr. 14.638 din 1 noiembrie 2018, IȘJ Brașov informează executivul și legislativul din Victoria că la nivelul inspectoratului se propune reorganizarea rețelei școlare prin operațiunea de fuziunea prin absorție a Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Victoria cu centrul din Făgăraș, motivînd faptul că școala din Victoria nu întrunește numărul de elevi prevăzut de lege. În data de 14 noiembrie 2018, IȘJ Brașov revine cu o nouă adresă prin care anunţă conducerea oraşului Victoria că IŞJ Braşov şi Consiliul de Administrație al acetuia îşi menține propunerea privind statutul juridic al şcolii speciale, dar face referire și la fuzionarea celor două licee din Victooria într-o singură unitate de învăţămînt. Prin urmare, aşa cum vrea conducerea IŞJ Braşov, Liceul Teoretic ,,IC Drăgușanu” şi C.T. ,,Dr. Alexandru Bărbat” ar trebui să se unifice. Cele două adrese au fost discutate în ședința ordinară de la sfîrșitul lunii noiembrie 2018 cînd aleșii locali au respins propunerea şefilor de la Învăţămîntul braşovean. Decizia conducerii oraşului Victoria a fost adusă la cunoştinţa IŞJ Braşov în data de 21 decembrie 2018 printr-o adresă în care s-a stipulat menținerea rețelei școlare la fel ca și în anul școlar 2018 – 2019 fără modificări. Această adresă a creat panică la conucerea IŞJ Braşov care a emis o altă adresă în care stipula: ,,ISJ Braşov nu acordă avizul conform pentru reţeaua şcolară propusă de Primăria Victoria, transmisă prin adresa nr 22406/21.12.2018 şi înregistrată la IŞJ Braşov cu nr. 18919/21.12.2018 şi nr. 52/9.01.2019”.
Consilierii locali înfruntă conducerea IŞJ Braşov
Dată fiind situaţia, Comisia pentru învățămînt din cadrul CL Victoria a înştiinţat Ministerul Educaţiei Naţionale despre intenţiile IŞJ Braşov. Prin adresa nr. 463 din 10 ianuarie a.c., consilierii locali anunţă Monisterul Educaţiei că susuțin menținerea aceleeaşi rețele școlare şi în anul şcolar 2019 – 2010. ,,În urma discuțiilor purtate în ședințele de CL Victoria, variantele propuse de IȘJ Brașov nu au fost acceptate. Vrem să menținem rețeaua școlară pentru că unitățile de învățămînt din Victoria îndeplinesc cerințelor legate de un număr minim de elevi, respectiv 300 la învăţămîntul de masă și 100 în cazul unităților de învățămînt special. Consiliul local Victoria și executivul susțin propunerea rețelei școlare pentru anul școlar 2019 – 2020 la fel ca și anul trecut” se arată în adresa trimisă către Ministerul Educației Naționale, semnată de președintele comisiei de învățămînt, Octavian Smădu și primarul Gheorghe Cristian. Aceeaşi adresă a fost remisă şi către IŞJ Braşov la data de 9 ianuarie 2019.
ARACIP nu este de acord cu reorganizarea liceelor
Divergenţele dintre cele două instituţii, CL Victoria şi IŞJ Braşov, a determinat conducerea inspectoratului şcolar să trimită un control în şcolile din Victoria. În luna decembrie 2018, ARACIP a ajuns la Victoria ăpentru a verifica respectarea normelor legale de către aceste şcoli uzînd de adresa IŞJ Braşov nr. 3951/28 noiembrie 2018. ,,În ședința din data de 14 decembrie 2018, ARACIP a analizat și aprobat rapoartele de evaluare întocmite în urma vizitelor la Liceul Teoretic ,,IC Drăgușanu”. Singura observație care a fost specificată în notificare a fost lipsa autorizației de securitate la incendiu pentru Liceul Teoretic ,,IC Drăgușanu” și pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă. În aceste condiții, vă aducem la cunoștință faptul că ARACIP nu va emite ordin al Ministrului Educației Naționale privind această propunere de reorganizare și a informat Ministrul Educației Naționale în legătură cu cele constatate. Totodată vă rugăm să faceți toate demersurile necesare pentru readucerea activităților educaționale la nivelul standardelor naționale în vigoare la aceste unități de învățămînt și să ne aduceți la cunoștință remedierile realizate, prin intermediul IȘJ Brașov” se arată în notificarea ARACIP.
,,Spitalul a fost desființat, dar liceele nu se vor desființa”
,,Se fac presiuni asupra noastră, vor să ne schimbăm punctul de vedere. IȘJ Brașov nu dorește să dea avizul pentru rețeaua școlară 2019 – 2020. Noi avem argumente pentru menținerea rețelei școlare și vrem să păstrăm rețeaua școlară, nu vrem să unim liceele. Ar fi bine să avem o întîlnire cu inspectorul general de la IȘJ Brașov să nu ne mai jucăm cu hîrtiile. Această problemă este serioasă, iar propunerea inspectoratului nu o agreem. Mai mult, ARACIP-ul nu este de acord cu reorganizarea, deci este de partea noastră. Spitalul a fost desființat, dar liceele nu se vor desființa” au spus consilierii locali. (Carla TATU)
Pana acum CL a dormit.Nu trebuia sa se ajunga aici, pt binele scolilor este unirea lor.A facut primaria vreo estimare cati copii vor fi peste 5 ani? Normal ca nu, ca majoritate elevilor de la Colegiu si Teoretic sunt de pe sate.Daca n-ar fi ei nu ar avea 100 elevi împreună.Sa se unească ca n-au ce pierde.Cat despre Csei unificarea cu Fagaras este cea mai bună soluție, cu 15 elevi prezenți zilnic si 40 angajati nu poti funcționa.Mare păcat că s-a ajuns situația asta, dar la câteva nașteri pe an ,ce mai vrei.
„Zona Victoria” nu inseamna nimic! Si elevii de pe sate trebuie sa-si urmeze vocatia, sa aiba dreptul de a alege!