După ce multă vreme reprezentanții mediului de afaceri s-au plâns de întârzieri de luni de zile sau chiar de peste 1 an în decontarea concediilor medicale, o propunere legislativă ar urma să schimbe situația începând din 2023. La Senat a fost înregistrat un proiect care vizează concediile medicale și care ar urma să aducă o serie de modificări la reglementările actuale. Inițiatorii propun, printre altele, un mecanism de compensare între sumele datorate de către angajator statului şi sumele aferente concediilor medicale. De asemenea, dacă acest proiect trece, sumele solicitate la decont de către angajatori devin purtătoare de dobânzi şi penalităţi. Se va elimina și obligația ca firmele să achite, din fonduri proprii, indemnizaţia de concediu medical pentru primele 5 zile de concediu medical, considerată inechitabilă de mediul de afaceri.
Conform datelor disponibile în rapoartele de activitate ale CNAS, la finalul anului 2020 restanţele de plată la nivelul CNAS erau de aproximativ 2,49 miliarde lei, plăţile efectuate în anul 2020 fiind de 3,59 miliarde lei. Datoria de aproximativ 2,5 miliarde de lei se prelungeşte de la an la an.
“Angajatorii aşteaptă de ani de zile decontul acestor sume, unii fiind chiar în situaţia de a-şi bloca activitatea. Ori, ei sunt obligaţi să îşi plătească toate taxele şi impozitele la timp, pentru a nu li se încasa dobânzi şi penalităţi. Statul însă nu datorează dobânzi şi penalităţi pentru aceste întârzieri majore la decontul concediilor medicale”, arată inițiatorii propunerii.
Care e sistemul actual?
În prezent, indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă, respectiv din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUAS) începând cu ziua următoare celor suportate de către angajator până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului (conform art. 12 din OUG nr. 158/2005). Angajatorul achită integral indemnizaţia de concediu medical, urmând să recupereze sumele din FNUASS. Deşi angajatorul contribuie cu 2,25% pentru plata concediilor medicale – contribuţia asiguratori de muncă, acesta este nevoit să achite şi primele 5 zile de concediu medical ale salariaţilor săi.
Ce propune noua lege?
“Pentru a răspunde problemei întârzierilor majore în decontul sumelor solicitate din FNUASS şi pentru a evita blocaje în activitatea economică a angajatorilor, propunem un mecanism de compensare între sumele datorate de către angajator statului (CAM, impozitul pe salarii, contribuţia de asigurări sociale de sănătate, contribuţia de asigurări sociale) şi sumele aferente concediilor medicale, conform OUG nr. · 158/2005. Angajatorul poate opta pentru compensarea sumelor aferente indemnizaţiilor de concediu medical plătite salariaţilor săi cu sumele datorate către stat sau pentru decontarea/restituirea sumelor aferente concediilor medicale, aceste sume fiind însă purtătoare de dobânzi şi penalităţi în cazul unor întârzieri la decont. Sumele aferente concediilor medicale pe care angajatorul doreşte să le compenseze se vor înscrie în Declaratia 112″, arată inițiatorii legii.
Aceștia mai propun ca sumele solicitate la decont de către angajatori să fie purtătoare de dobânzi şi penalităţi.
“Aşa cum persoanele fizice sau juridice private au obligaţia de a achita dobânzi şi penalităţi în cazul unor întârzieri la plata impozitelor sau a altor obligaţii fiscale, aşa este normal ca şi statul să suporte penalităţi atunci când întârzie să achite decontul indemnizaţiilor de concediu către angajator”, se arată în expunerea de motive.
De asemenea, se propune reducerea termenului de depunere a documentelor justificative pentru decontul indemnizaţiilor de concediu medical suportate de către angajator (de la 90 de zile la 60 de zile).
Având în vedere că angajatorul plăteşte deja contribuţia asiguratorie pentru muncă din care se suportă şi indemnizaţiile de concediu medical, noile reglementări ar elimina obligația ca firmele să achite, din fonduri proprii, indemnizaţia de concediu medical pentru primele 5 zile de concediu medical.
Prevederile legii ar urma să intre în vigoare din 1 ianuarie 2023.