•  Comuna Drăguş a organizat a VIII-a ediţie a festivalului anual dedicat elevilor
  •  

    Tradiţiile, obiceiurile şi folclorul autentic făgărăşean a fost readus în actualitate de generaţia tînără pe scena căminului cultural din Drăguş

 

Festivalul de tradiţii şi obiceiuri locale ,,Sufletul satului”  din Drăguş a ajuns la ediţia a VIII-a şi s-a desfăşurat duminică, 27 ianuarie 2019, începînd cu ora 13.00. Manifestarea  este dedicată elevilor din Ţara Făgăraşului şi a fost organizată de Primăria şi CL Drăguş.  Proiectul a fost pus în practică de prof.  Maria Racu, directorul CN ,,Radu Negru” în anul 2011 şi de atunci la fiecare ediţie au fost aduse noi tematici. În acest an, festivalul s-a desfăşurat sub egida   împlinirii a 90 de ani de la prima campanie sociologică  derulată la Drăguş de renumitul sociolog Dimitrie Gusti. Cercetarea de atunci a fost concretizată în primul film documentar românesc, la 1929.

Muzeul satului, locul primirii invitaţilor

Primirea invitaţiilor s-a făcut la Muzeul satului ,,Dimitrie Gusti” din centrul satului de unde s-a plecat în paradă spre căminul cultural. Traseul de la muzeu la căminul cultural a prins culoare prin frumoasele costume populare ale elevilor din toate şcolile făgărăşene, dar şi prin cîntecele şi strigăturile invitaţilor. În faţa căminului cultural s-au prins  în Hora Unirii, marcînd astfel momentul istoric de la 24 ianuarie 1859 cînd s-au unit principatele Ţara Românească şi Moldova sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.  Corul femeilor din Drăguş au întîmpinat invitaţii cu colac şi sare.  Pe scena căminului cultural au urcat apoi nouă   grupuri folclorice din şcolile  făgărăşene, prestaţia fiecăruia fiind recompensată cu diplomă de particiăpare din partea organizatorilor.  Prezentarea evenimentului a fost realizată de Cătălina Fogoroş şi Maria Sofonea, fiice ale Drăguşului.  Femeile din Drăguş au încheiat manifestarea în aplauzele publicului care a umplut sala pînă la refuz. ,,Iată-ne strînşi laolaltă la această sărbătoare în care celebrăm satul şi românul autentic aşa cum se regăseşte în toată Ţara Făgăraşului. Drăguşul este un izvor de universalitate şi multiculturalism. Drăguşul are un fond muzical la Muzeul din Geneva. Drăguşul este satul despre care s-au scris studii de astrologie, de sociologie, despre emigraţia în America la începutul veacului trecut, despre economie, religie şi despre viaţa de zi cu zi a omului (botez, nuntă, moarte)” a prezentat Cătălina Fogoroş.  ,,Cînd vin în satul natal mă simt ca acasă. Cum să nu te bucuri de obiceiuri, tradiţii, de această frumoasă sărbătoare? Cînd ajung în Drăguş îmi aduc aminte de copilărie, de părinţi, de persoanele dragi care au plecat devreme dintre noi.  Este bine că se mai organizează astfel de evenimente legate de sufletul satului. Acest eveniment ne-a reunit, ne-am întors acasă preţ de o zi” a spus prof. Virgil Rogozea.

 

Micii artişti

  •   ,,Ciucurii Drăguşului” este ansamlul Şcolii Gimnaziale ,,Ion Codru Drăguşanu” din Drăguş  care a prezentat o şezătoare, iar elevul Dragoş Guşeilă din clasa a VI-a  a interpretat cîntece populare.  Programul artistic al grupului a fost coordonat de învăţătoarele  Mariana Rodica Sucaciu,  Lucia Popa şi Marcela Rogozea.
  •   ,,Voinicii Făgăraşului” de la CN ,,Radu Negru”  format din elevii din cls a IV-a B  coordonaţi de înv. Emilia Cârstea şi instructorul Marius Bălan  au prezentat dansurile Hodoroaga şi Fecioreasca.
  •  Grupul ,,Sirinx” format din elevii de la Şcoala Gimnazială Ucea de Jos (prof. Adina Bârsan şi Magdalena Dodea) a prezentat un colaj de cîntece patriotice.
  •   Ansamblul ,,Horiţa” din Lisa (prof. Maria Greavu şi Ovidiu Moga) a prezentat obiceiuri de iarnă.
  •   Grupul ,,Piticii voinici” de la CN ,,Radu Negru” format din elevii cls. a IV-a B,  (înv. Maria Sofonea ) a prezentat un program de cîntece şi jocuri populare.
  •  Grupul de elevi de la Şcoala Gimnazială ,,Octavian Paler” Lisa îndrumaţi de dir. Tatiana Toacă , prof. Mioara Rusu şi prof. Rodica Borone a prezentat cîntece şi strigături specifice satului.
  •   Grupul ,,Floarea de colţ” de la Clubul elevilor Victoria îndrumat de prof. Gheorghe Cânduleţ şi prof. Mihai Dumitru Halmagiu au prezentat cîntece patriotice şi dansuri populare.
  •   Grupul de elevi de la şcoala Gimnazială Viştea de Jos, coordonat de prof. Marioara Stermin, Gheorghe Ionuţ şi Gheorghe Ivaşcu, a prezentat costumele populare   şi au adus  colinda de fată din Viştea.
  •   Corul elevilor de la Liceul ,,IC Drăguşanu” Victoria coordonat de prof. Marius Lupu a interpretat 3 cîntece vechi româneşti.
  •   Grupul de femei din Drăguş a prezentat povestea satului şi a omului de la ţară în cadrul unui program folcloric. (Carla TATU)

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here