Satul Şinca Veche s-a bucurat de tradiţii şi la aceste sărbători ale Crăciunului. Tinerii din sat s-au organizat în Ceată pentru a aduce în actualitate vechile obceiuri ale strămoşilor. Crăciunul a fost întâmpinat de întreg satul cu Ceata de feciori care a vestit Naşterea Mântuitorului prin frumoasele colinde specifice locului. ,,De roagă se roagă” s-a auzit în fiecare casă, iar colinda ,,O, ce veste minunată!” a animat casele preoţilor parohi, Gheorghe Pioaru- greco-catoloc şi Iosif Florin Ciolan-ortodox. Cetaşii de la Şinca Veche au îmbrăcat frumosul port popular unic în Ţara Făgăraşului prin vâstrele cu pene albe, flori şi mărţişoare colorate cu care sunt împodobite şi beţele vătafilor care, conform tradţiei, nu pot fi înstrăinate de la cetaşii vătafi. În ziua de Crăciun, feciorii din Ceată au mers la biserică, au colindat, iar după slujbă au încins jocul în mijlocul satului, bucurând oamenii locului.
- ,,Vâstrele conţin puf alb sau pene albe de curcan. Vâstrele sunt împodobite înainte de sărbători, iar lângă puful de curcan mai adăugăm mărțișoare cât mai colorate şi flori. Vătafii poartă beţe, astfel se disting de celalţi cetaşi. Avem tradiția ca feciorii care nu au mai intrat în ceată să sară la BĂŢ. Iar daca ne iau bățul trebuie să le dăm ce vor ca să ne de-a bățul înapoi. Băţul vătafilor nu trebuie să se înstrăineze. Dansurile specifice satului nostru sunt calușarul și balul mărăcine” explică cetaşii de la Şinca Veche.
Pregătirea cetaşilor pentru îndeplinrea tradiţiei cade în sarcina Vatafului mic, care se ocupă de ceilalţi cetaşi. Acesta îi învaţă să colinde şi să danseze. Asta în timp ce vătaful mare se ocupă cu organizarea Cetei, ca obiceiul să fie respectat întocmai, iar sătenii să se bucure de tradiţia locală.
Cetaşii de la Şinca Veche
- Sas Laurentiu -vătaf mare
- Dobrean Cătălin -vătaf mic
- Bălan Cezar -casier
- Dobrean Ionut -Cetaș
- Moldovan Florin -Cetaș
- Moldovan Ioan -Cetaș
- Moldovan Neculai -Cetaș
- Moldovan Ionuț -Cetaș
- Grămadă Ion -Cetaș