Capela mortuară de la Bserica ,,Sf. Trei Ierarhi” din cartierul Combinat din Făgăraş este zilnic plină cu persoanele decedate în spital şi declarate la cauza morţii, cu Covid. Este singura capelă din Făgăraş în care sunt primiţi decedaţii cu Covid. Zilnic sunt foarte multe decese, iar spitalul din municipiu, suport Covid, cu cele 60 de locuri declarate, este plin. Miercuri, 27 octombrie 2021, toate cele 3 locuri din capelă erau ocupate, iar la poarta bisericii aştepta maşina mortuară cu alţi decedaţi care să le ia locul. La SPLEP Făgăraş s-au completat în această zi 12 certificate de deces, aşa cum spune familia unui decedat.
- ,,Aşteaptă maşina cu un decedat. E plină capela?” a fost întrebată angajata parohiei de către o tânără care aştepta în faţa bsericii.
- ,,După slujba de înmormântare se eliberează un loc” a răspuns angajata.
Unul pleacă, alt sicriu îi ia locul la capelă
Sunt familii îndoliate, care-şi plâng morţii şi care au fost luate prin surprindere de dispariţia celor dragi. ,,De 3 săptămâni este la fel, capela este plină, nici nu avem locuri câte solicitări sunt. Este dus unul la cimitir, este adus altul. Sunt persoane din toată zona Făgăraşului, de pe sate, nu doar din municipiu” explică angajata parohiei. Unii aparţinători reuşesc să organizeze în timpul scurt pe care-l au la dispoziţie înmormântarea având şi fondurile necesare acoperirii cheltuielilor. Pentru alţii însă situaţia îi depăşeşte din toate puctele de vedere.
Sunt exceptaţi de la taxa de capelă
În capela mortuară poate poposi sicriul cu persoana decedată COVD cel mult 48 de ore, aşa cum impun măsurile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). Majoritatea familiilor se folosesc de termenul maxim pentru a putea organiza înmormântarea după tradiţie. Pentru serviciile capelei, se pretinde o taxă de capelă de 1100 lei pentru cele 48 de ore sau 550 lei pentru o zi şi o noapte. ,,Nu ne permitem să plătim această taxă, nu avem venituri. Cum să-l dcem direct la cimitir?” spun unele familii care au pierdut o persoană în această perioadă. Preotul de la Parohia Combinat ,,Sf. Trei Ierarhi”, Gheorghe Bica, spune că taxa solicitată acoperă cheltuilelile.
- ,,Am fost singura parohie cu capelă din oraş care a acceptat să primească persoanele decedate cu Covid, nimeni din oraş nu a vrut. Am stabilit o taxă care să acopere cheltuielile de curent, căldură şi dezinfecţie. După fiecare persoană decedată care este dusă la cimitir, DSP vine şi dezinfectează cotracost, 100 de lei. Dar am stabilit ca să fie scutite de această taxă familiile care nu au bani. În cazul pensionarilor sau persoanelor care beneficiază de ajutorul de înmormântare de la stat percepem această taxă” a declarat preotul paroh Gheorghe Bica.
Enoriaşii din parohie nu plătesc
Aşa cum susţine angajata parohiei, enoriaţii din parohie nu plătesc această taxă de capelă Covid. ,,Enoriaşii din cartier plătesc taxa anuală de 50 de lei şi 200 lei pentru înmormântare, pentru capelă nu se percep bani” a spus Aurelia Vijoli, angajata parohiei.
,,Unde este cazul le dăm banii înapoi, dar să mă caute pe mine”
,,Dacă sunt cazuri în care s-a încasat taxa de capelă de 1100 lei sau de 550 lei şi familiile nu aveau ajutor de înmormântare de la stat, să mă caute pe mine şi vor primi banii înapoi, dar să vină cu chitanţa. Angajata noastră este în vârstă şi trebuie înţeleasă. Şi familiile care nu au bani pot să-mi spună personal şi vor fi scutite de această taxă. Nu suntem absurzi şi înţelegem prin ceea ce trec aceste familii. Vom acoperi cheltuielile din încasările parohiei” a specificat preotul Gheorghe Bica.
Sicrie în loc de sacii negri
Faţă de starea de urgenţă când persoanele decedate erau puse în saci negri şi duse direct la cimitir, în această perioadă sunt permise şi obiceiurile de înmormântare. ,,Dacă decedaţii sunt de pe sate, la capelă se face sărăcusta la poză iar a doua zi sunt duşi direct în cimitir pentru că nu se permite să fie ţinuţi în casă. Noi le putem asigura şi cele necesare, conform obiceiului, pentru înmormântare, prescuri, colaci, lumânări” a mai explicat Aurelia Vijoli.
Au refuzat decedaţii Covid
La nivelul municipiului s-a decis ca toate persoanele decedate la spital să fie depuse la o singură capelă. A fost acceptată capela din cartierul Combinat atât de DSP, instituţia care a impus măsurile, dar şi de Protopopiatul Ordodox Făgăraş. A existat şi varianta capelei de la biserica lutherană, dar reprezentanţii acesteia au refuzat. Capela de la biserica din cimitirul vechi care este administrată de asociaţia Primăriei Făgăraş, ADIF, nu primeşte decedaţii cu Covid, aşa cum spun preoţii. (Lucia BAKI)