Un număr de 281 de parlamentari au votat pentru ca Guvernul Cîțu să fie demis, cu 47 mai mult decât era necesar. Este un număr record de voturi pentru demiterea unui Guvern, înregistrat la o moțiune de cenzură în România post-decembristă.

  • Număr total de parlamentari 466,
  • parlamentari prezenți – 318,
  • voturi exprimate – 281,
  •  281 voturi  ,,pentru”.

Pentru a demite Guvernului Cîțu erau necesare 234 de voturi. PSD, USR și AUR   au votat această moțiune. Astfel, Guvernul a picat, un rezultat care nu este nicio surpriză, având în vedere că cele trei formațiuni au împreună 280 de voturi. PNL și UDMR nu au votat. Guvernul condus de Florin Cîțu a fost astfel demis, după mai puțin de 11 luni de la învestire, mai exact după 278 de zile, și la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare.

  • ,,Este un act democratic prin care au trecut toate statele europene. Dacă se creează o majoritate politică, împreună cu preşeditele,  vom avea un guvern de  specialişti până vor avea loc alegerile anticipate,  în martie. Aştept o discuţie constituţională la Cotroceni. Am spus că PSD este exclus să susţină un guvern minoritar PNL” a declarat după moţiune Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.
  • ,,A fost un vot istoric, dar nu vreau să trecem peste tentativa de corupere de ieri. Vrem să se facă dreptate. Am făcut publice declaraţiile. Cinci parlamentari AUR au fost acostaţi de deputatul Şandru. Procurorii pot să-şi fac treaba de acum, după demiterea lui Câţu. A fost o lună grea pentru AUR de când am fost să strângem semnături, dar continuăm lupta.  Vom dialoga cu toate partidele pentru stabilitate şi reconstrucţia României. Nu susţinem miniştrii care au fost în cabnetul Câţu. Am văzut ce a putut Orban, nu este bun de premier. Nu este rolul nostru să venim cu propuneri de la PNL, ci avem alte propuneri, de specialişti. Vom propune nume de specialişti. Şi noi vrem anticipate ca şi PSD. Dacă Iohannis îl va susţine pe Câţu în continuare vom trece la suspendarea preşedintelui. AUR este un partid de echilibru” a declarat George Simion, preşedintele AUR, după moţiune.
  • ,,Vor urma consultări, opţiunile sunt clare. Participăm la consultări, avem opţiunea de premier, Dacian Cioloş, dar propunerea  aparţine PNL. Câţu reprezintă PNL,deci vom discuta cu el. Câţu nu mai are abilitatea de a fi premier, lucru rezolvat azi de Parlamentul Româiei.  Să vedem ce se va întâmpla în urma consultărilor, dar sperăm  să nu se prelungească prea mult criza. Avem o structură de coaliţie. Sunt personalităţi în PNL care pot avea funcţia de premier. Miza sunt reformele care au fost blocate de Florin Câţu. Nu susţinem un guvern minoritar” a spus Dan Barna.
  • Drum bun, domnule Cîțu!” „Drum bun, domnule Cîțu! O țară întreagă a stat blocată în demisia dumneavoastră și iată că, astăzi, demiterea a avut loc. E important ca din acest moment criza politică provocată de premierul Cîțu să se încheie cât mai repede. Pe cetățeni îi interesează ca cineva să se gândească la ei și nu la putere, de dragul puterii”, a scris președintele USR, Dacian Cioloș, pe Facebook.

,,PNL a pierdut guvernarea, astăzi, datorită unor decizii iresponsabile care au dus la ruperea coaliţiei. Au fost decizii luate de premierul Câţu care astăzi a rămas repetent la examenul parlamentar, moţiunea de cenzură” a spus Ludovic Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here