Prefectura Brașov a fost informată, în urmă cu o săptămână, despre  existența unui focar de pestă porcină la o fermă a grupului Sergiana. Este vorba de SC Transilvanian Beef Farm SRL, din satul Vad, comuna Șercaia. Boala a fost depistată la organele interne recoltate în ziua de 31/08/2021  de la 3 scroafe gestante . Rezultatul a venit a doua zi, la 1/09/2021, de la București și a fost pozitiv la Pesta Porcină Africană. În baza acestui buletin de analize, Comitetul Local de Combatere a Bolilor, condus de prefectul Mihai Catalin Văsii, a decis  exterminarea prin gazare a 14,500 de porci aflați în ferma Sergiana de la Vad. Animalele gazate au fost îngropate în apropierea fermei, după ce cadavrele au fost dezinfectate. Tot acolo  au ajuns și dejecțiile din fermă, așternuturile porcilor și hrana aflată în acel moment în fermă. Conform deciziei CLCB , toată ferma a fost dezinfectată, scrie monitorulexpres.ro.

 

Autoritățile au instituit carantină zonală

Comitetul Local de Combatere a Bolilor a instituit pe 1 septembrie o zonă de protecție de 3 kilometri în jurul fermei din Grupul Sergiana, iar zona de supraveghere a fost instituită pe o rază de 10 km de fermă. În zona de protecție a fost introdusă localitatea Toderița iar în cea de supraveghere au fost introduse localitățile brașovene Vad, Șercaia, Perșani, Șinca Veche, Șercăița, Bucium, Ohaba , Hîrseni, Copăcel, Ileni, Râușor, Hălmeag, Sona, Grid, Părău, Vâlcea, Mărgineni, Mîndra și Sebeș. Toate aceste masuri au fost luate într-un mare secret, în urmă cu o săptămînă, fără ca opinia publică să fie informată.  Interesant este că în zona de protecție/supraveghere mai este o fermă a grupului Sergiana, SC Europig SRL (Complexul Zootehnic Europig) , care este ferma fanion a grupului, cea de la care a plecat afacerea cu mezeluri în anul 2002. Transportul porcilor pe cale rutieră a fost interzis iar autovehiculele folosite pentru transportul porcilor au fost dezinfectate sub supravegherea medicului veterinar, inspectate și re-autorizate. A fost interzisă introducerea oricărei specii de animal în zonă și a fost ordonat un recensământ al tuturor exploatațiilor de porci din zonă.

Fără târguri de animale în zona Șercaia

Tot în urmă cu o săptămână autoritațile din Brașov au decis interzicerea oricăror târguri animale, aglomerări, expoziții sau orice alte evenimente care implică mutarea animalelor . La intrările în gospodăriile din zonă care dețin porci au fost instalate dezinfectoare individuale.

DSV Brașov: vom face o conferință de presă  

Deși a trecut o săptămână de la descoperirea focarului, autoritățile nu au comunicat public  despre această situație.  Dr. Dorin Enache, directorul executive de la DSV Braşov,  a confirmat situația pentru monitorul expres.ro şi a  declarat că va organiza  o conferință de presă în cursul zilei de joi, în care vor fi date toate explicațiile necesare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here