8 Martie este ziua dedicată mamelor, doamnelor şi domnişoarelor. Este Ziua Internațională a Femeii care comemorează atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.
Istoria acestei sărbători
- Tradiţia celebrării femeii datează încă din vremea grecilor. Pe atunci, inclusiv măreţii zei din Olimp aveau o zi în care o sărbătoreau pe zeiţa Rhea, zeiţa-mamă a tuturor, asociată deseori cu pămantul, ,,Mama Pământ”. Astfel, odată cu ei şi pământenii sărbătoreau femeia-mamă, creatoarea tuturor fiinţelor vii şi simbol al renaşterii perpetue.
- La începutul secolului XIX, în Anglia a fost menţionată “Duminca mamei”.
- În anul 1908 peste 15.000 de femei din Statele Unite ale Americii au protestat pentru a obţine mai multe drepturi.
- În anul 1909, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist din America, prima Zi Naţională a Femeii a fost sărbătorită pe 28 februarie.
- O sărbătoare a femeilor, recunoscută internaţional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga.
- După Primul Război Mondial, Adunarea Generală a ONU a fixat data de 8 martie pentru Ziua Internaţională a Femeii. Femeile au început din nou să demonstreze pentru drepturi egale şi dreptul de vot al femeilor.
- Următorul pas în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1975, de către ONU, a Anului Internaţional al Femeilor şi declararea perioadei 1976 – 1985 ca Deceniu ONU pentru condiţia femeii.
- În anul 1977 Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluţie Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională.
- În România însă s-au menţinut obiceiurile de dinainte de 1989, când copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor, dar organizau serbări în toate şcolile. Şi astăzi copiii confecţionează în şcoli tot felul de felicitări pe care lipesc şi poza lor, iar mai apoi le duc acasă pentru a le oferi persoanelor de sex feminin, în special mamei. Astfel că 8 Martie celebrează femeia la toate vârstele, zâmbetul, gingăşia, generozitatea şi dăruirea ei.
- În România, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.
- Data de 8 martie este asociată cu primăvara, iar unul dintre principalele simboluri ale acestei zile sunt florile. Se spune că „mascota” internațională a Zilei femeii este laleaua. Aceasta reprezintă un simbol al primăverii și trebuie să fie oferită femeilor de ziua lor.
-
Tradiția spune că nu trebuie să te cerți cu mama ta sau cu femeie iubită în această zi de sărbătoare pentru că acest lucru ar putea aduce ghinion.
Redacţia Monitorul de Făgăraş urează tuturor mamelor, doamnelor şi domnişoarelor un călduros şi sincer ,,La mulţi ani“.