Autorităţile au decis ca persoanele cu dizabilităţi, încadrate în gradul grav şi accentuat, să poată alege între biletele gratuite pentru deplasarea interurbană sau decontarea costului cu combustibilul consumat pentru a se deplasa cu maşina. Persoanele încadrate în grad de handicap grav şi accentuat vor completa, pentru fiecare an în parte, o cerere-tip cu privire la exprimarea opţiunii pentru decontarea carburantului sau eliberarea biletelor gratuite de transport interurban. În situaţia în care persoana cu handicap optează pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban în baza biletelor de transport interurban, aceasta nu poate solicita decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul. Decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul stabileşte limita valorilor decontate la 1.500 lei anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv la 750 lei anual, pentru persoanele cu handicap accentuat.Calculul sumei aferente carburantului pentru care se face decontarea se realizează pe baza tarifelor legitimaţiilor de călătorie pentru călătoria cu trenul interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, chiar dacă ruta declarată de persoana cu handicap nu este prevăzută cu infrastructură feroviară.De exemplu, pentru deplasarea cu autoturismul pe ruta Braşov – Bucureşti, suma care se decontează este de 48,6 lei, ceea ce la un preţ mediu de 5,20 de lei /litru de carburant înseamnă că vor fi decontaţi cel mult 9,35 litri de carburant, indiferent care este consumul real al autoturismului.
- Cererea de decontare se depune la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în termen de 60 de zile de la data efectuării călătoriei, şi este însoţită de bonul/bonurile fiscal(e) de carburant, emis(e) de societăţile de distribuţie a produselor petroliere în original. De asemenea, modalitatea de decontare a carburantului prevede atât depunerea unor documente justificative în perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap, cât şi calculul distanţei pentru care se decontează carburantul şi a numărului de călătorii efectuat. Decontarea se face în termen de 60 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii de decontare şi a documentelor aferente, suma urmând a fi virată în contul beneficiarului. Nu se poate face decontarea o singură dată pe an, indiferent dacă certificatul care atestă încadrarea în grad de handicap are valabilitate permanent sau este reînnoibil.
- Numărul de călătorii pentru care se decontează carburantul nu poate depăşi numărul de 24 de călătorii pentru persoana cu handicap grav şi 12 călătorii pentru persoana cu handicap accentuat, indiferent de numărul de luni rămase până la sfârşitul perioadei de valabilitate a acestuia.
- Decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismului se efectuează atât pentru autoturismul aflat în proprietatea persoanelor cu handicap, cât şi a familiei, asistentului personal, însoţitorului sau a furnizorului de servicii sociale.
- Nu pot fi decontate călătoriile cu microbuzul, pentru acestea existând alternativa gratuităţii la transportul interurban
- Nu pot fi decontate nici călătoriile cu taxiul
- Cererile tip şi cererile de decont, vor putea fi depuse doar la ghişeele deschise la sediul DGASPC Braşov din str. Apullum nr. 3, sau transmise prin poştă, pe adresa DGASPC Braşov, str. Apullum nr. 3, Braşov.