-
Trei ani de procese pentru a-şi dovedi nevinovăţia
-
Preotul Florin Butum, Ioan Mămăligă, inspector la Primărie Cincu, Parohia ortodoxă Cincu şi Tişcă Gheorghe, un localnic, au fost achitaţi prin hotărârea instanţei emisă la 9 februarie 2021
Tribunalul Braşov a făcut lumină într-un dosar de corupţie cu subvenţii agricole încasate pentru suprafeţele de teren din incinta poligonului de la Cincu. Persoanele acuzate de DNA au fost achitate de instanţa braşoveană prin sentinţa emisă la data de 9 februarie 2021. Este vorba despre preotul paroh de la Cincu, Florin Adrian Butum, Parohia ortodoxă Cincu, Mămăligă Ioan, inspector la Primăria Cincu, şi Tişcă Gheorghe, un localnic. După 3 ani de procese, persoanele acuzate şi-au dovedit nevinovăţia, acuzaţiile procurorilor DNA fiind demontate de judecătorii de la Tribunalul Braşov. Dosarul nr. 6861/62/2017 înregistrat la Tribunalul Braşov la data de 21 decembrie 2017, secţia penală, prevedea infracţiuni de corupţie conform Legii nr. 78/2000, părţile fiind, pe de o parte Butum Florin Adrian, Mămăligă Ioan, Biserica Ortodoxă Română- Parohia Cincu, prin reprezentant legal, Tişcă Gheorghe, cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agriculturi (APIA), prin reprezentant legal.
Achitare pentru toţi cei implicaţi
În şedinţa din data de 9 februarie 2021, Tribunalul Braşov a emis Hotarârea nr. 31/2021, care mai poate fi atacată prin apel în termen de 10 zile de la pronunţare.
- ,,Pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei În baza art.16 lit. b teza a II-a Cod procedură penală (fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege) achită pe inculpatul BUTUM FLORIN-ADRIAN” pentru toate acuzaţiile aduse.
- ,, Achită pe inculpata BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ – PAROHIA CINCU, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 181 alin. 1 din Legea 78/2000 şi art. 5 Cod penal. 2. Pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei” pentru toate acuzaţiile.
- ,,Achită pe inculpatul MĂMĂLIGĂ IOAN, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.48 alin.1 Cod penal rap. la art. 181 alin. 1 din Legea 78/2000 şi art. 5 Cod penal. 2. Pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei” pentru toate acuzaţiile.
- ,,Achită pe inculpatul TIŞCĂ GHEORGHE, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.48 alin.1 Cod penal rap. la art. 181 alin. 1 din Legea 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (4 acte materiale) şi art. 5 Cod penal”.
- ,,Respinge acţiunea civilă formulată şi precizată de partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură”.
- ,,Dispune ridicarea măsurilor asiguratorii luate pe parcursul urmăririi penale cu privire la bunurile aparţinând inculpaţilor Butum Florin Adrian, Biserica Ortodoxă Română – Parohia Cincu, Mămăligă Ioan şi Tişcă Gheorghe (astfel cum au fost modificate în cursul procedurii de cameră preliminară şi a fazei de cercetare judecătorească”.
- ,,În baza art.275 al.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia”.
- ,,Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din data de 09.02.2021”.
După trei ani de la acuzaţii
Acuzaţiile procurorilor anticorupţie au fost făcute publice în data de 9 ianuarie 2018 printr-un comunicat oficial al DNA Braşov. În condiţiile în care subvenţiile agricole la care se face referire au fost plătite începând cu anul 2011. În baza rechizitoriului procurorilor, persoanele vizate au fost trimise în judecată la finele anului 2018 sub acuzaţia de ,,folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene dintre care una în formă continuată”. Povestea subvenţiilor APIA din acest dosar se referă la perioada 2011-2017, când parohia Cincu prin preotul paroh a depus solicitare la APIA pentru obţinerea de subvenţii pentru două parcele de teren în suprafaţă totală de 20,84 ha în incinta poligonului militar Cincu. Preotul , ca reprezentant al parohiei, a declarat că păşunează suprafeţele cu oile pe care le deţine, obţinând astfel subvenţii în valoare de 126.267 lei. În susţinerea cererilor depuse la APIA, au fost prezentate trei adeverințe emise de Primăria Cincu. Deşi pocurorii au susţinut că subvenţiile au fost obţinute în mod fraudulos, APIA a spus că preotul este nevinovat. ,,La dosarul depus la APIA, preotul a adus adeverinţă pentru terenul pe care-l foloseşte. Adeverinţa este semnată de 4 persoane, primul este primarul comunei Cincu, secretarul, inspectorul agricol şi reprezentantul camerei agricole. Deci răspunde Primăria Cincu dacă este ceva în neregulă, nu preotul. În plus, în aceeaşi situaţie mai sînt vreo 15-20 de persoane care folosesc terenul din poligon şi au depus dosare pentru subvenţii. Animalele invocate de DNA în comunicatul oficial în ceea ce-l priveşte pe preot sunt înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor unde figurează preotul de la Cincu ca şi deţinător/proprietar. Pentru cele 20 de hectare folosite de pe raza poligonului, preotul trebuia să deţină 40 de oi (2 oi/ha aşa cum prevede legislaţia), iar preotul a avut 104 oi pentru care a plătit crotalierea. Pe de altă parte, terenurile din poligon sunt subvenţionabile, fiind păşuni permanente, incluse în sistemul LPIS. Oamenii din Cincu, inclusiv preotul, au avut contracte cu primăria şi cu unitatea militară, doar în anul 2016 n-au mai fost reînoite. De asemenea, în poligon sunt şi terenuri private care au fost expropriate. Numai dacă mergi pe drumul judeţean ce trece prin poligon vezi oi la păşune, nu?” au spus, în 2018, surse din cadrul APIA Braşov.
Cum s-au derulat faptele în viziunea procurorilor DNA
,,În conținutul cererii depusă la APIA, Centrul Local Voila, în data de 18 martie 2011, în calitate de reprezentant legal al parohiei Cincu, inculpatul Butum Florin Adrian a declarat în mod mincinos că parohia sa folosește suprafața de teren de 11,51 ha, cu destinația de pășuni naturale, situată în incinta poligonului militar Cincu, jud. Brașov, fiind atașată în susținere o adeverință emisă de Primăria Cincu cu implicarea frauduloasă a inculpatului Mamaligă Ioan, inspector de cadastru și urbanism în cadrul acestei instituții. Astfel, deși nu îndeplinea condițiile legale, nefiind utilizator legal al suprafețelor de teren, Parohia Cincu a obținut pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 18.641 lei. În perioada 2013-2017, inculpatul Butum Florin Adrian a depus la APIA, Centrele Locale Voila și Făgăraș, în calitate de reprezentant legal al Parohiei Cincu, cinci cereri unice de plată pentru suprafață (două în numele parohiei și trei în nume propriu), în cuprinsul cărora a declarat, în mod necorespunzător adevărului, că: Parohia Cincu utilizează suprafața de teren de 20,84 ha, formată din 2 parcele cu destinația de pajiști permanente, situate în incinta poligonului militar Cincu, fiind atașate în acest sens două adeverințe emise de Primăria Cincu cu implicarea frauduloasă a inculpatului Mamaligă Ioan, inspector de cadastru și urbanism în cadrul acestei instituții (campaniile 2013-2014). Că deține 52 de ovine (în campania 2013), respectiv 53 de ovine (în campania 2014) cu care s-a obligat să pășuneze suprafețele de teren cu destinația de pajiști permanente, atașând în acest sens alte două adeverințe, emise de un medic veterinar pe baza declarațiilor nereale ale inculpatului Tișcă Gheorghe. Că utilizează suprafața de teren de 20, 84 ha, situate în incinta poligonului militar Cincu,(campaniile 2015, și 2017, 2016), atașând în acest sens trei adeverințe emise de Primăria Cincu cu implicarea frauduloasă a inculpatului Mamaligă Ioan, inspector de cadastru și urbanism în cadrul acestei instituții, că deține 107 ovine (în campania 2015), respectiv 105 ovine (în campania din 2016) pentru care a solicitat finanțare sub formă de ajutor național tranzitoriu, atașând în acest sens trei adeverințe emise de un medic veterinar pe baza celor declarate nereal de inculpatul Tișcă Gheorghe. Astfel, deși nici el și nici Parohia Cincu nu îndeplineau condițiile prevăzute de lege pentru a obține finanțare din fonduri europene , în sensul că nu erau utilizatori legali ai suprafețelor de teren, iar Butum Florin Adrian nu era deținător legal de ovine, au obținut pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 107.626,4 lei” justifica atunci DNA. Urmare acestor acuzaţii, pentru recuperarea pagubelor s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii asupra:
- unor sume de bani și bunuri mobile aparținînd inculpatului Butum Florin-Adrian, îână la concurența sumei de 106.546,4 lei
- sumelor de bani existente în conturile bancare aparținînd inculpatei Biserica Ortodoxă Română, Parohia Cincu, pînă la concurența sumei de 78.053,90 lei, precum și asupra unor terenuri.
- unor sume de bani și bunuri mobile aparținînd inculpatului Mamaligă Ioan, pînă la concurența sumei de 106.546,4 lei
- bunurilor mobile și imobile și asupra sumelor de bani din conturile bancare, aparținînd suspectului Tișcă Gheorghe, până la concurența sumei de 129.126,25″.
(Lucia BAKI)