Şcoala Gimnazială de la Sâmbăta de Sus a intrat în şantier în prima zi a lunii februarie 2021, însemnând lucrările aferente investiţiei ,,Reabilitare, extindere, modernizare şi dotare Şcoală Gimnazială Sâmbăta de Sus”. Proiectul a fost aprobat în 2018 şi finanţat prin PNDL II, valoarea totală fiind de 2.224.540 lei, de la bugetul de stat fiind alocată suma de 2.020.329 lei, iar cofinanţarea de la bugetul local, 204.211 lei. În urma licitaţiei a fost desemnată să execute lucrările o firmă din Sibiu, SC MGM Construcţii Generale SRL. ,,Pentru a demara acest proiect aprobat din 2018 m-am întâlnit cu reprezentanţii firmei sibiene care a câştigat licitaţia şi am reuşit să facem documentaţia tehnică şi să începem lucrările. Luni, 1 februarie a.c., am predat amplasamentul constructorului’’ a spus primarul comunei Sâmbăta, Nicolae Morariu.
,,Vrem să avem cea mai modernă şcoală din Ţara Făgăraşului’’
Şcoala Gimnazială din Sâmbăta de Sus funcţionează într-o clădire din centrul localităţii construită în urmă cu şase decenii. În decursul anilor au fost realizate aici o serie de reparaţii, dar niciodată lucrări de consolidare a zidurilor sao o reabilitare totală. În această instituţie de învăţământ îşi desfăşoară activitatea 134 de preşcolari şi şcolari. ,,Cea mai profitabilă investiţie este investiţia în viitor, în copiii noştri şi în educaţia lor. Şcoala Gimnazială de la Sâmbăta de Sus va fi cea mai modernă şcoală din Ţara Făgăraşului. Pe lângă acest proiect de reabilitare, modernizare şi extindere, am depus un alt proiect pe fonduri europene pentru digitalizarea sistemului de învăţământ care constă în table inteligente, tablete pentru toţi elevii, video-proiectoare, laptopuri şi calculatoare în valoare de 200.000 lei. Acest proiect l-am depus la sfârşitul lunii ianuarie a.c., şi sperăm să fie aprobat. În anul şcolar 2022 – 2023 în această unitate vom avea şi un program after school” a mai spus primarul Nicolae Morariu.
Lucrări în valoare de 2.224.540 lei
Prin acest proiect de modernizare, vor fi amenajate două grupuri sanitare noi pentru elevi şi alte două pentru dascăli, uşile şi geamurile vor fi înlocuite cu tâmplărie PVC de calitate, instalaţiile electrică, sanitară, de încălzire vor fi schimbate cele existente fiind vechi şi uzate. Pardoseala din şcoală va fi refăcută şi va fi acoperită cu un tapet antibacterian, iar pe uşi se va monta un sistem antipanică. Nu s-a omis nici anveloparea termică a clădirii. Curtea şcolii va fi reamenajată, vor fi făcute troture, iar în faţa şcolii va fi construită o parcare. Lângă şcoală se va construi o clădire nouă în care vor funcţiona cele două centrale termice. Proiectul mai prevede şi construirea unei săli de sport cu vestiare pentru elevi într-o clădire veche care n-a fost utilizată. Lucrările de reabilitare, extindere, modernizare şi dotare vor fi finalizate la începutul lunii septembrie 2021.
Cursurile se desfăşoară în două schimburi
Din cauza lucrărilor, elevii îşi vor desfăşura orele de curs la parterul instituţiei în două schimburi. ,,În semestrul II orele de curs le vom desfăşura în două schimburi. Preşcolarii şi clasele primare vor începe orele la ora 8.00, iar la ora 12.00 vor intra elevii din clasele gimnaziale. Am luat această decizie să ne încadra în spaţiile de la parterul clădirii, pentru că la etaj se lucrează. Această hotărâre am luat-o împreună cu reprezentanţii de la IŞJ Braşov. De câţiva ani am aşteptat demararea acest proiect şi ne bucurăm că au început lucrările. Conform proiectului nouă săli de clasă vor fi renovate, plus laboratorul de informatică, cancelaria, biblioteca, grupurile sanitare şi o sală de sport cu vestiare’’ a spus directoarea şcolii, Adina Moldovan. (Carla TATU)