- Grupele de elevi care au participat la concurs au avut numele provinciilor care s-au unit la 1 Decembrie 1918
- O echipă de elevi a concurat sub numele ,,Monitorul”, ziarul care susţine cursul LCCR, promovarea culturii şi tradiţiilor româneşti
Copiii românilor din Diasporă au avut posibilitatea de a sărbători Centenarul Marii Uniri prin intermediul cursului de limbă, cultură şi civilizaţia românească (LCCR) predat în şcolile din Europa de profesori români susţinuţi de Institutul Limbii Române şi Ministerul Educaţiei Naţionale. ,,Cunoaşte România” a fost concursul la care au fost atraşi elevii care urmează cursul LCCR şi care a fost îmbrăţişat în şcolile din Spania şi Italia. În şcolile italiene este al 3-lea eveniment-concurs, iar copiii se pregătesc pe tot parcursul anului ca să obţină cele mai bune rezultate. Profesoara Angela Nicoară este organizatorul concursului în Italia, iar recenta ediţie an a organizat-o la Școala ,,Corrado Melone” din Ladispoli, şcoala care s-a evidenţiat prin promovarea culturii româneşti. Evenimentul s-a desfăşurat marţi, 27 noiembrie a.c. ,,Cunoaște România! este concurs pe care-l organizăm nu doar în an centenar. În acest an am organizat însă două concursuri pentru a marca Centenarul. În Spania a ajuns la a VII –a ediție și la a III-a în Italia. Primele două ediții din Italia au fost găzduite într-un loc plin de istorie și reprezentativ pentru România, Accademia di Romania. Dar de această dată am ales Școala ,,Corrado Melone” pentru faima cu care reușește să promoveze cultura poporului român și cursul LCCR” a spus profesoara Angela Nicoară. Trebuie spus că în acest an al Centenarului, cu ocazia Zilei Limbii Române, 31 august, Școala ,,Corrado Melone” condusă de directorul prof. Riccardo Agresti, a fost decorată cu ordinul ,,Meritul Cultural în gradul de Cavaler” de către Preşedintele României tocmai pentru implicarea în promovarea culturii poporului român. O delegaţie formată din profesori, elevi şi părinţi condusă de directorul Riccardo Agresti şi prof. Angela Nicoară a vizitat CN ,,Radu Negru” din Făgăraş în luna mai 2018, fiind un prim pas în legarea unui parteneriat educaţional între cele două instituţii de învăţămînt. La şcoala condusă de prof. Riccardo Agresti învaţă foarte mulţi copii din România, dar şi din Ţara Făgăraşului.
Trei secţiuni
Concursul a atras şi profesorii italieni care s-au implicat şi au colaborat pentru reuşita lui, dovedind astfel importanţa multiculturalismului în şcolile europene. Cu mari emoţii s-au întîlnit concurenţii la Şcoala ,,Corado Melone” pentru a-şi arăta cunoştinţele dobîndite la cursul LCCR. S-au implicat în organizarea evenimentului și profesoarele LCCR Nina Toma, Lucia Pop şi Mihaela Jinaru. Concursul a inclus trei secțiuni:
- “Cunoaște România !” secţiune de întrebări dedicate României și Centenarului Marii Uniri;
- ,,Cu gândul la România” – activitate complementară concursului care a constat în prezentarea de desene organizate în ecpoziţii și videoclip-uri
- ,,România te iubim!” –secţiune de momente artistice, recital de poezie, cîntece și dansuri populare româneşti
Echipe cu numele provinciilor româneşti
S-au înscris în concurs grupe de elevi din Școlile Corrado Melone, Ladispoli 1, Ilaria Alpi din Ladispoli, Civitavecchia 2, Școala din Via Cassia km 18,700 Roma, Școala de Varăn de la Schitul Ilie Tesviteanul din Rignano Flaminio, Școala Casalotti 259 Roma, Institutul Superior Carlo e Nello Rosselli din Aprilia. La secțiunea de desene și video ,,Cu gândul la România” au participat și elevii din Școala din Mirano-Veneto, Școlile Falconara și Tavernelle din Ancona-Marche, Școala nr. 4 Collodi-Marini din Avvezzano- Abruzzo. Elevii din școlile Corrado Melone și Ladispoli 1 au fost cordonati de profesoarele Assunta Musio, Maria D’Ettore, Micaela Verbo, Monica Fini, Roberta Francani, Nicoletta Iacomelli, Marina Marcucci. Au intrat în concurs 11 grupe a cîte 4 elevi fiecare. Fiecare grupă a avut nume simbolic, 10 dintre ele reprezentînd regiunile care s-au unit la 1 Decembrie 1918, iar a 11-a a purtat numele ,,Monitorul”, ziarul care a susţinut activitatea LCCR în Italia.
Grupul 1, Banat
Grupul 2, Basarabia
Grupul 3, Bucovina
Grupul 4, Crișana
Grupul 5, Dobrogea
Grupul 6, Maramureș
Grupul 7, Moldova
Grupul 8, Muntenia
Grupul 9, Oltenia
Grupul 10, Transilvania
Grupul 11, Monitorul
Juriul a făcut diferenţa
Departajarea elevilor participanţi la concurs a fost realizată de o comisie de jurizare care a pus în balanţă la evaluare talentul elevilor, munca lor, dar şi modul în care s-au prezentat la concurs. Juriul a fost format din: Mioara Moraru, președintele Asociației Propatria din Roma, prof. Massimo Malerba, cadru didactic dela Școala Corrado Melone, Alessandra Fattoruso, consilier responsabil de cinema și activități teatrale și Daniela Marongiu, consilier comunal din Primăria Ladispoli.
Premii pentru cei mai buni
Toţi elevii au fost recompensaţi pentru efortul lor cu diplome, cărţi şi dulciuri, dar cele mai bune rezultate au fost premiate. Primul loc a revenit Grupului 9 – Oltenia, locul al doilea a fost ocupat de Grupul 3 – Bucovina, iar premiul trei a fost înmânat Grupului Monitorul. Premii speciale au fost acordate Grupului de elevi de la Școala de Vara din Rignano Flaminio și elevelor Raffaella Bobiță și Stella Filisti. Prezentatorii evenimentului, Gabriela Chelaru și Damian Imbrea, au primit un premiu de partecipare format din cărţi, dulciuri şi diplome. Pentru locul I au fost dăruite 4 ceasuri de mîna electronice ,,Mi Band 3”.
Au susţinut evenimentul
Un astfel de eveniment de amploare care a adunat unităţi şcolare din toată Italia, a avut loc cu sprijinul următoarelor instituţii:
- Digi mobil- repreznetat de Cosmin Vilan și Andrei Draguleasa.
- Ministerul Românilor de Pretutindeni,
- Asociația Rumes Europa din Spania, presedinte prof. LCCR Mihaela Bogdan,
- Institutul Limbii Române din București,
- Ambasada României în Italia, San Marino și Malta,
- Accademia di Romania in Roma,
- Monitorul de Făgăraș,
- Primăria Ladispoli,
- Școlile Ladispoli 1, Corrado Melone, Civitavecchia 2. (M.F.)