Cabana Podragu din Munții Făgărașului a fost închisă, joi, 15 octombrie 2020. Decizia aparţine cabanierei Corina Iosif, care va mai primi turişti abia în luna iunie 2021. ,,Cabana Podragu a fost închisă pentru că vremea s-a răcit, iar numărul turiștilor a scăzut. Din anul 1987 această cabană se închide în sezonul de iarnă, iar decizia aparține doar cabanierei” a spus Tomas Bross, salvamontist montan. În Munții Făgărașului au rămas deschise în această perioadă doar cabanele Valea Sâmbetei, Turnuri și Bâlea, dar vor putea fi folosite pentru adăpost şi refugiile montane. ,,Pe timp de vară traseul până la această cabană nu prezintă greutăți, dar iarna se recomandă doar accesul turiștilor experimentați sau alpiniștilor. Această cabană funcționează doar câteva luni pe an, se deschide în perioada mai – iunie și se închide în perioada octombrie – noiembrie” a mai spus Tomas Bross. Cabanele Podragu și Turnuri sunt administrate de cabaniera Corina Iosif încă din anul 1990, la început fiind concesionte, iar ulterior femeia le-a cumpărat devenind proprietarul lor. Cabana Podragu este situată la cea mai mare altitudine, 2136 m, pe valea Podragului, care se ramifică din valea Arpaşul Mare, fiind marginită la est de Muchia Tărâţa şi la vest de Muchia Piscul Podragului. In aval de cabana Podragu se află cabana Turnuri, situata pe aceeaşi vale, la 1520 m altitudine. Accesul se face pe drum forestier, şi pe potecă de picior. Transportul alimentelor, combustibilului, lemnelor se face cu ajutorul măgarilor sau cu rucsacul. Cabana este formata dintr-un corp principal cu parter şi etaj construite din piatră şi o anexă. Cabana dispune de 70 locuri de cazare la paturi şi priciuri.
Scurt istoric
În anul 1885, Societatea Carpatina Transilvăneană (SKV) din Sibiu, a construit la lacul Podragu un adapost de piatră, care în timp s-a distrus. În anii 1937-1939 Turing Clubul României a luat hotarirea de a construi o cabană turistică la Lacul Podragu, a arendat terenul necesar de la locuitorii comunei Ucea de Sus, a întocmit un proiect şi a executat cabana la Talmaciu, ca mai apoi să o transporte pe bucăţi şi să o monteze la locul stabilit. În parallel, asociaţia a amenajat poteca de pe valea Podragului până la lac. Însă TCR-ul a renunţat la proiectul iniţial şi a transportat cabana în apropierea Vârfului Suru, montând-o pe locul numit Fruntea Moaşei. Cabana de azi a fost construită prin anii 1948-1949 de catre Banca Naională a României pentru salariaţii săi, fiind dată în folosinţă în anul 1950.
NU ÎNȚELEG DE CE NU ESTE ABORDABIL TRASEUL SPRE PODRAGU. ÎNTRE 1973-1976 FĂCEAM REVELIONUL ACOLO SAU TURNURI( ERAM ELEVI LA CHIMIE ) MĂ-NDOIESC CĂ TRASEUL AR FI MAI PERICULOS ACUM…..