Sunt compătimiţi medicii şi asistenţii din spitale şi angajaţii de la DSP, dar mai puţin cei de la Ambulanţă cu toate că şi ei sunt în prima linie în faţa virusului. Angajaţii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Braşov ajung la pacienţii care solicită ajutor prin numărul de urgenţă 112 costumaţi precum astronauţii, cu combinezoane, mască, mănuşi şi viziere. Nici nu se întorc bine de la un caz că trebuie să plece să salveze un alt pacient care a cerut ajutor. Numărul intervenţiilor din această perioadă a crescut cu 1000 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numai în 24 de ore s-au înregistrat aproape 400 de solicitări la SAJ Braşov. Asta în condiţiile în care numărul angajaţilor este acelaşi. Mai mult 12 asistenţi au fost puşi pe liber atunci când ordinul Ministrului în privinţa posturilor suplimentate la Amblanţă a expirat. În Ţara Făgăraşului zilnic se înregistrează zeci de apeluri de la pacienţii care solicită ajutor având simptome COVID -19. Dar din păcate doar cinci ambulanţe de la Făgăraş şi Victoria sunt pe teren cu toate că au fost înregistrate mai multe focare cu COVID -19. Monitorul de Făgăraş a stat de vorbă cu directorul SAJ Braşov, David Zsigmond Levente, şi cu angajaţii de la substaţia Victoria. Toţi spun că este o situaţie dificilă, iar stresul pe care-l suportă este foarte mare. Nu este de mirare că în rândul angajaţilor s-au înregistrat infectări cu coronavirus.
Directorul SAJ Braşov: ,,A trebuit să încetăm contractele de muncă pentru 12 colegi”
,,Numărul apelurilor s-a înmulţit, au fost înregistrate şi 350 de apeluri în 24 de ore. Personalul este epuizat şi se lucrează pe gărzi suplimentare. Din păcate, în luna octombrie 2020 a trebuit să încetăm contractele de muncă pentru 12 colegi care au fost angajaţi pe posturile suplimentare aprobate de Ministerul Sănătăţii în perioada stării de urgenţă. Această situaţie ne îngreunează activitatea şi astfel întârziem la urgenţe şi la solicitările venite din partea pacienţilor cu simptome COVID-19. Pe lângă aceste apeluri, zilnic facem şi transferurile între spitalele suport COVID, în funcţie de starea pacienţilor. În Municipiul Braşov sunt următoarele spitale suport covid: Spitalul Boli Infecţioase, Spitalul de Preumoftiziologie, Spitalul de Neurologie, Spitalul CFR, Secţia Tractorul, Secţia de ATI de la Spitalul Judeţean Braşov, Spitalul din Zărneşti şi Spitalul din Sfântul Gheorghe. Pacienţii care au o simptomatologie uşoară sunt externaţi, iar ambulanţa îi transportă acasă” a spus David Zsigmond Levente, managerul Serviciului de Ambulanţă Braşov.
Cu 1000 de intervenţii mai multe decât în aceeaşi perioadă din anul trecut
Numărul apelurilor pentru Ambulanţă a crescut, iar personalul instituţiei a rămas acelaşi ca în aceeaşi perioadă a anului trecut. ,,Toţi colegii sunt epuizaţi şi disperaţi când văd că populaţia nu respectă purtatul măştii şi distanţarea socială. Dacă s-ar respecta unele cerinţe minime impuse, numărul infectărilor ar fi mai mic, iar situaţia ar fi gestionată mult mai bine. În perioada iulie – septembrie 2019 numărul intervenţilor era mult mai mic, dacă ne raportăm la aceeaşi perioadă în acest an numărul intervenţiilor a crescut cu 1000. În 12 ore se înregistrează multe cazuri de urgenţe, majoritatea dintre ele sunt cu simptome COVID -19” a declarat managerul SAJ Braşov.
Trei angajaţi de la SAJ Braşov sunt infectaţi cu COVID -19
,,De când a început pandemia nu mai am viaţă socială pentru că ţin la sănătatea mea. Dacă mă îmbolnăvesc şi stau internat două, trei sau patru săptămâni, sarcinile mele trebuie să le preia colega mea, directorul medical, atunci scade calitatea activităţii. Și la echipajele de intervenţii este aceeaşi situaţie. Dacă un coleg se îmbolnăveşte, nu avem cu cine să-l înlocuim, iar colegii trebuie să facă ore suplimentare. La acest moment trei colegi sunt infectaţi cu COVID -19, aceştia s-au infectat din familie. În luna aprilie 2020 am închis substaţia de la Codlea când au fost infectaţi 7 colegi cu COVID -19. Un alt focar a fost la sediul central de la Braşov, când în perioada iulie – august a.c., zece colegi s-au infectat cu coronavirus. A fost o perioadă foarte grea, colegii erau epuizaţi. În luna iunie a.c., erau 500 de infectări, iar acum sunt 5.000. Rugăm populaţia să poarte mască şi în spaţiile deschise pentru că acest virus se răspândeşte prin aer, să nu interacţioneze cu persoanele care nu poartă corect masca” a mai spus managerul SAJ, David Zsigmond Levente.
Asistenţii de la Ambulanţă recoltează şi probe epidemiologice
Începând din luna iunie a.c., SAJ a încheiat un protocol cu DSP Braşov, conform ordinului emis de Ministrul Sănătăţii, prin care angajaţii instituţiei au şi obligaţia de a recolta probe de la pacienţii la care ajung. Pe baza listelor eliberate de DSP Făgăraş şi în urma anchetelor epidemiologice asistenţii medicali de pe Ambulanţă recoltează probe nazofaringiene de la persoanele suspecte sau care au avut un contact direct cu persoanele infectate. Joi, 8 octombrie 2020, echipajul de ambulanţă din Victoria a prelevat peste 20 de teste în Ţara Făgăraşului, majoritatea fiind de la pacienţi din Victoria. Aceste teste COVID -19 se prelucrează într-un laborator din Braşov, iar rezultatele se tansmit prin email către fiecare pacient.
Asistent pe Ambulanţă: ,,Ne echipăm cu combinezon, mască, vizier şi mănuşi”
,,De 23 de ani sunt asistent medical la substaţia de Ambulanţă din Victoria, dar niciodată nu am fost stresaţi şi epuizaţi ca în această perioadă. Când plecăm la un caz cu simptome COVID -19 încep emoţiile şi de multe ori îmi este teamă, deşi ne echipăm cu combinezon, mască, vizier şi mănuşi. În aceste condiţii trebuie să lucrăm. În momentul în care trebuie să punem o perfuzie cu două rânduri de mănuşi este foarte dificil, dar nu imposibil. Am constatat că pacienţii nu spun toate simptomele, ascund adevărul şi din acest motiv trebuie să discutăm mai mult cu ei să aflăm detalii despre starea lor de sănătate. De la începutul lunii octombrie a.c., zilnic transportăm la Spitalul Municipal Făgăraş cel putin trei pacienţi, de regulă sunt persoane vârstnice care au simptome de COVID -19. Avem şi persoane care refuză transportul la spital, deşi le explicăm cât de necesar este să fie consultate de un medic specialist. În ceste cazuri bonavul semnează că a refuzat transpotrul şi apoi plecăm. Avem o misiune grea şi de aceea sfătuim pacienţii să se protejeze de acest virus” a spus Cătălin Subţirelu, asistent medical la Ambulanţa Victoria. (Carla TATU)