Făgărașul și Victoria au fost recunoscute legal ca fiind zone afectate de poluarea remanentă, iar persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în aceste orașe dar și pe o rază de 8 km în jurul acestora beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ANI, fără penalizări. Propunerea legislativă a fost inițiată de deputata PNL Mara Mareș alături de echipa PNL Făgăraș și cu sprijinul lui Lucian Cupu, candidatul Partidului Național Liberal la Primăria Municipiului Făgăraș, iar scopul său a fost recunoașterea acestei noi categorii de drepturi și locuitorilor din Făgăraș și Victoria, pentru ca și aceștia să beneficieze de tratament egal în fața legii.
Deputatul Mara Mareș:
,,Am reușit să îndeplinim această promisiune făcută oamenilor. Le mulțumesc tuturor, pentru că și-au pus speranța în noi și ne-au susținut în această luptă de anduranță. PSD-ul s-a opus sistematic recunoașterii acestor drepturi: au respins propunerea în Senat, iar în Camera Deputaților i-au formulat un raport de respingere nejustificat, cu care au vrut să păcălească plenul. N-au reușit să îngroape proiectul de lege, pentru că Partidul Național Liberal nu a acceptat ca drepturile care se cuvin oamenilor ce locuiesc în zone afectate în mod egal de poluare să fie recunoscute doar în unele zone, iar în altele nu. De azi înainte, de aceste drepturi beneficiază și făgărășenii, dar și oamenii din Victoria. În aceste momente se împlinește promisiunea pe care v-am făcut-o, cu mai bine de 2 ani în urmă”.
Lucian Cupu, candidatul Partidului Național Liberal la Primăria Municipiului Făgăraș:
- ,,Ceea ce nimeni din oraș nu mai credea, s-a îndeplinit astăzi! Multe zile de studiu de caz, ani de lobby pentru reducerea vârstei de pensionare datorită poluării remanente de la platforma chimică au devenit realitate și pentru făgărășeni. Cu sprijinul d-nei deputat Mara Mareș și a echipei PNL, ieri s-a adoptat, cu majoritate de voturi, modificarea legii pensiilor în sensul în care oamenii care au locuit 30 de ani în Făgăraș și la 8 km în jurul acestuia beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani„
Gheorghe Cristian, Primarul oraşului Victoria:
- ,,Mă bucură foarte mult această veste. Oamenii care au locuit aici merită această reducere cu 2 ani a vârstei de pensionare, iar obținerea acestui drept acum arată că întotdeauna este bine să te lupți pentru drepturile oamenilor. Mulțumesc doamnei deuptat Mara Mareș pentru munca în echipă, pentru eforturile depuse și luptele pe care le-a purtat în Parlament, în numele oamenilor din Victoria și Făgăraș.„
Ce spune noua lege
L E G E pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice Parlamentul României adoptă prezenta lege. Articol unic. – Alineatul (5) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins: „(5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos şi neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor, respectiv în localitățile Baia Mare, Călăraşi, Copșa Mică, Drobeta-Turnu-Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Șoimuș, Teliuc, Uricani, Vețel, Vulcan din județul Hunedoara, localităţile 2 Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, localitățile Victoria și Făgăraș din județul Brașov, localitatea Galaţi din judeţul Galaţi, localităţile Ciulniţa şiSlobozia din judeţul Ialomiţa, localităţile Brazi şi Ploiești din judeţul Prahova, localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, localităţile Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).”
Fostul paragraf:
(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Slatina, Turnu Măgurele şi Râmnicu Vâlcea pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).