- Material susţinut de Alianţa USR-PLUS
Sunt Tudor Benga şi candidez din partea Alianţei USR PLUS la funcţia de Preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov.
Sunt născut şi crescut în Braşov. Pană pe la vreo 15 ani, mi-am petrecut verile la Șirnea, satul bunicilor mei de la poalele Pietrei Craiului, iar verile acelea au fost o parte foarte importantă din modul în care m-am format. Din următoarele 15 veri, mi-am petrecut destule pe Șaguna şi Voinţa, cele două terenuri de baschet braşovene care, de asemenea, au fost foarte importante pentru cum m-am construit ca om. Am petrecut vreo 15 ani pe din două în du-te vino între America şi România. De vreo 15 ani, fac naveta aproape săptămânal între Bucureşti şi Braşov şi ştiu cu ochii închişi fiecare curbă de pe DN1 şi pe de rost orarul CFR. Am 15 ani vechime în antreprenoriatul local şi orgoliul că am construit şi business-uri respectate, şi locuri de muncă la Braşov. Am trăit pe trei continente diferite, dar ştiu destul de clar unde-i acasă.
Sunt tot vreo 15 ani de când Scripcaru e primar. Alţi circa 15 din ultimii douăzeci, judeţul a fost moşia lui Căncescu. Și sunt 30 de când nu reuşim să scăpăm de PSD. Toţi – PDL, PNL, PSD – au construit reţele politice clientelare şi indiferent că hăţurile au fost propriu zis în mâna lui Veştea, Scripcaru sau Căncescu, politica locală a rămas un mare blat. Braşovul, fără îndoială, s-a dezvoltat, însă ecartul dintre noi şi Cluj, Timiş, Sibiu sau Oradea s-a mărit. Niciunul dintre marile proiecte ale Braşovului, de la autostradă la aeroport, de la spital la polivalentă, nu este astăzi gata, deşi mai toate ni se promit de mai bine de 15 ani.
Braşovul a crescut, dar nu a căpătat o direcţie. Zona metropolitană a prosperat, însă în judeţ persistă bucăţi mari de şomaj, subdezvoltare sau chiar sărăcie cruntă. Chiar şi acolo unde dezvoltarea a fost la ordinea zilei, ea a fost de multe ori haotică şi cu efecte secundare persistente. Braşovul atrage, în continuare, atât turişti, cât şi migranţi interni. Însă exodul constant al tinerilor săi către Bucureşti, Cluj sau Occident spune de fapt limpede povestea potenţialului irosit.
Iar potenţialul irosit vine din lipsa de viziune şi de strategie. Din veşnica absenţă a unui plan coerent pe termen lung. Din cronica incapacitate de a duce la bun sfârşit proiectele mari. Pană la criza coronavirus, aceste lipsuri erau uşor de mascat sub trendul general de creştere. Covid19 însă se va dovedi hârtie de turnesol pentru leadershipul politic local. Fiindcă în conditii de criză şi concurenţă crâncenă nu-i de ajuns să pretinzi că eşti bunul gospodar. E nevoie să ai un plan. Un plan despre cum salvezi joburi la nivel de judeţ. Despre cum sprijini un sector horeca devastat de criză să se adapteze. Despre cum atragi investiţiile industriale în curs de relocare dinspre Asia. Despre cum pui în funcţiune un aeroport complet nou în condiţiile în care industria aviatică este măcelărita la nivel global.
Candidez la preşedinţia Consiliului Judeţean Braşov fiindcă am un astfel de plan. Am avut tot timpul o strategie şi o viziune pentru dezvoltarea pe termen lung a Braşovului şi am urmărit-o încă din clipa în care am primit prima dată încrederea braşovenilor, acum patru ani. M-am luptat din Parlament şi pentru aeroport, şi pentru spital, şi pentru autostrăzi, şi pentru regionalizare, iar acum vreau să iau direct hăţurile în mână. Vreau să scoatem împreună cumetriile din politica locală braşoveană şi să construim o administraţie complet transparentă şi deschisă către cetăţean. Trebuie să ne ajustăm din mers pentru a depăşi criza şi să folosim momentul pentru a ne asigura că întreg judeţul are o şansă la un trai decent nu doar zona metropolitană. Vreau să folosim momentul pentru a face din principiile de sustenabilitate mai mult decât un slogan. Vreau să ne atingem cu adevărat potenţialul. Vreau un Braşov conectat, educat şi sustenabil. Și te chem alături de mine şi colegii mei în direcţia aceasta!
#TudorBengPreşedinteCJ #USRPLUS #BraşovSustenabil