-
Comuniştii au interzis denumirea ,,Floarea Reginei”, preferând ,,Florea de colţ” sa ,,Floarea Doamnei”
-
Este protejată de lege
-
Salvamontistul Tomas Bross a întâlnit floarea şi în Munţii Himalaya, la peste 3000 m altitudine
Floarea de colţ este o floare rară care se găseşte în Munţii Făgăraşului la cote de peste 1.800 – 2.000 metri altitudine. Creşte în zone greu accesibile, pe versanţi abrupţi şi însoriţi, unde solul este calcaros. Numele ştiinţific al florii de colţ este leontopodium alpinum. În 1933 această plantă a fost declarată şi monument al naturii. Floarea de colţ creşte în Munţii Făgăraşului, Munţii Maramureşului, Munţii Rodnei, Rarău, Ceahlău, Ciucaş Bucegi şi în Retezat. În afara ţării această floare înfrumuseţează zona din Abruzzi, Alpi, Balcani, Pirinei, dar şi din Asia Centrală şi de Est.
O floare protejată prin lege
Floarea de colţ se întâlneşte din Munţii Pirinei până în Munţii Himalaya şi este cunoscută sub mai multe denumiri: floarea de colţ, floarea reginei sau floarea doamnei. ,,Floarea de colţ este o floare rară şi este protejată prin lege, nu doar la noi în ţară ci şi în Austria, Bulgaria, Croaţia şi Elveţia. În Munţii Făgăraşului floarea de colţ creşte pe culmile nordice şi sudice ale versantului la cota de peste 1.800 până la 2.000 de metri altitudine. Înfloreşte în luna iunie şi rezistă pînă în luna august, se păstrează foarte bine două luni de zile şi este foarte apreciată pentru aspectul ei. Floarea este acoperită cu peri catifelaţi, argintii, ce îi conferă o eleganţă deosebită. În primele săptămâni este albă şi pufoasă, dar apoi îşi schimbă puţin culoarea către argintiu. La noi în ţară această floare este cunoscută sub denumirea de floarea de colţ, floarea reginei sau floarea doamnei. Se spune că a fost descoperită cu mulţi ani în urmă de către ciobani. Aceştia le rupeau şi le purtau cu mândrie la pălărie sau le vindeau turiştilor. În zona turistică Sâmbăta de Sus, un hotel a primit denumirea de ,,Floarea Reginei’’. Îmi aduc aminte că directorul de la fostul combinat Nitramonia a vrut să pună denumirea hotelului ,,floarea de colţ’’ şi i-am sugerat să folosească denumirea de ,,floarea reginei’’ pentru că această floare este reprezentativă pentru zona noastră’’ a spus salvamontistul Tomas Bross.
,,Am fost şocat când am văzut floarea de colţ în Himalaya’’
În urmă cu câţiva ani, salvamontistul Tomas Bross a escaladat Munţii Hoimalaya şi pe traseul urmat a văzut aceste minunate flori. ,,Am fost şocat când am văzut floarea de colţ la peste 3.000 metri altitudine pe versanţi abrupţi. Era la câţiva metri de potecă, însă nimeni nu le atingea. Ca şi la noi în ţară, această plantă este protejată prin lege, iar amenzile sunt foarte mari. Ghidul ne-a atenţionat cu privire la sancţiunile aspre. Floarea de colţ de pe Himalaya era identică cu floarea de colţ din Munţii Făgăraşului’’ a mai spus salvamontistul, Tomas Bross.
Comuniştii au interzis denumirea de ,,floarea reginei”
Floarea de colţ este ocrotită de lege fiind o floare delicată, simbol al dragostei şi al purităţii. ,,Pe vremea comuniştilor denumirea floarea reginei a fost interzisă. Comuniştii voiau să şteargă definitiv tot ce ţinea de monarhie şi de regalitate, interzicând denumirea ,,floarea reginei. În jurul anilor 1.900 i-a fost dată această denumire, în cinstea Reginei Elisabeta căruia îi plăcea această floare. Din cauza comuniştilor floarea reginei a devenit cunoscută în popor sub denumirea de floarea de colţ sau floarea doamnei’’ a mai spus Tomas Bross.
Floarea de colţ reprezentativă pentru Munţii Făgăraşului
,,Floarea de colţ este o floare rară care creşte în Munţii Făgăraşului la cote înalte. Au rămas puţine locuri unde cresc aceste minunate flori care au un parfum discret, dar inconfundabil. Floarea de colţ creşte în Munţii Făgăraşului, Munţii Bucegi, dar şi în Piatra Craiului. Această floare este delicată, dar rezistentă între stânci la diferenţe mari de temperatură. Este o floare de munte ce înfloreşte vara, în luna iunie şi face parte din familia asteraceae, împreună cu margaretele şi cu floarea-soarelui. Floarea de colţ este una dintre cele mai frumoase flori montane. Are o tulpină dreaptă care poate ajunge la 20 – 25 centimetri înălţime. Planta are multe flori mici de un alb imaculat care sunt acoperite cu nişte fire dense. Petalele sunt aranjate în formă de stea, iar rădăcina este foarte subţire. Această floarea a devenit şi un simbol naţional. De exemplu, în armata elveţiană, insigna pentru cele mai înalte grade sunt sub forma florii de colţ. Unii bijutieri s-au inspirat şi au confecţionat medalioane şi cercei cu pietre swarowski în formă de floare de colţ. Bijutierii au pus în valoare frumuseţea acestei flori. Cu ani în urmă, ciobanii făceau comerţ în Gara din Sinaia şi din Predeal, unde le vindeau turiştilor. Ciobanii dăruiau aceste minunate flori reginei Elisabeta pentru că regina îndrăgea această floare’’ a spus salvamontista, Lucia Lungu. Floarea de colţ creşte în pământul dintre stânci şi rămâne acolo mulţi ani dacă nu este deranjată de turişti. Această plantă a devenit simbol naţional în Austria, Bulgaria, România, Slovenia şi Elveţia.
- floarea de colţ simbol de pe bancnota de 50 de lei
- floarea de colţ simbol pe moneda de 2 eurocenţi în Austria
- floarea de colţ se află şi pe avioanele unor operatori elveţieni, Swiss Airlines