Angajaţii companiei americane care funcţionează la Victoria sunt rând pe rând pe făraş începând cu data de 2 iuie 2020. Cel puţin aşa a anunţat public conducerea Purolite SRL printr-un comunicat de presă, ameninţând că-şi mută ,,afacerea” de la Victoria în China. În acelaşi comunicat însă a ţinut să precizeze că Purolite a oferit ,, donații și sponsorizări către organizații și cauze locale în valoare de peste 50.000 de dolari în fiecare an, a susținut școlile din zonă și a ajutat spitalele din Țara Făgărașului și Brașov în timpul crizei COVID 19”. Asta în condiţiile în care profitul companiei a fost în 2018, de exemplu, de 7 milioane la o cifră de afaceri de 201,42 milioane de lei. Conducerea Purolite dă vina pentru închiderea fabricii de la Victoria pe Viromet, care nu mai epurează în staţia proprie apele uzate provenite din procesul de producţie al companiei americane. Aşa cum susţine însă omul de afaceri Ioan Niculae de la Viromet, contractul dintre părţi trebuia renegociat.
,,Este un contract semnat în 2005 şi era normal să fie adaptat zilelor noastre. Am propus 12 lei/mc de ape uzate tratate, iar Purolite a oferit 10,75 lei. Pentru această diferenţă anunţă că disponiblizează angajaţii şi închide fabrica. Este aberrant!” a spus Ioan Niculae. Purolite a încercat de ani de zile să-şi construiască o staţie proprie, dar abia de anul trecut, compania a acordat firmei Wabag un contract de 15 milioane de lei pentru construcția unei stații moderne de epurare a apelor reziduale la Victoria. Proiectul, aşa cum susţine vicepreşedntele companiei, Jacob Brodie, s-ar fi blocat în birocraţie.
- ,,Purolite funcționează cu succes de 25 de ani în România și a devenit în timp unul dintre investitorii de top din țară. Ar fi dureros dacă birocrația și indiferența ne-ar obliga să încetăm activitatea”, spune Brodie într-un comunicat. Despre ce birocraţie vorbeşte Brodie în acest caz? La CJ Braşov, forul care eliberează autorizaţia de construcţie, n-a ajuns însă documentaţia aferentă acestui proiect al Purolite.
- ,,Deocamdată nu există nicio solicitare oficială sau vreo documentaţie despusă la CJ Braşov din partea companiei Purolite. În data de 13 noiembrie 2019 le-am emis un certifcat de urbanism pentru staţia de epurare/reţea de canalizare, iar firma trebuia să obţină toate avizele solicitate, ulterior să depună întreaga documentaţie pentru PUZ. Nu s-a primit nimic până acum. Totodată, în data de 24 februarie 2020, le-a fost emis şi un aviz de oportunitate de la CJ Braşov” a explicat Adrian Veştea, preşedintele CJ Braşov. (Lucia Baki)
Ce doreste conducerea Purolite? Epurarea apelor uzate pe bani putini…daca s-ar putea pe gratis. Daca nu le a iesit socoteala spun ca si aduna jucariile si pleaca. Macar de s -ar duce…