Articulaţiile pot fi palpate chiar anterior de urechi, cel mai eficient în timpul deschiderii largi şi apoi a închiderii gurii, când se simte mişcarea condilului.
Artrita temporomandibulară este una din multiplele afecţiuni ale acestor articulaţii, alături de alte disfuncţii, precum sindromul dureros miofascial.
Artrita temporomandibulară poate fi de origine infecţioasă, poate fi urmarea unei traume, dar cel mai frecvent este o disfuncţie degenerativă.
Bolile degenerative pot fi inflamatorii sau neinflamatorii.
Bolile degenerative inflamatorii pot afecta articulaţia fie doar parţial, ca în cazul sinovitelor şi capsulitelor sau total, în cazul artritei. Există situaţii în care nu doar articulaţia temporomandibulară este afectată, ci şi alte articulaţii din corp, caz în care vorbim despre poliartrite.
Artrita reumatoidă (cunoscută şi ca artrită juvenilă idiopatică dacă apare la copii) afectează multiple articulaţii, articulaţia temporomandibulară fiind ultima afectată, dar doar în 17% din totalul de cazuri. Se întâlneşte predominant la tineri, fiind urmarea unei infecţii cu Streptococ beta hemolitic de grup A. În antecedente, se găseşte frecvent o angină streptococică.
Factorii de risc sunt:
- malocluzia;
- contracţia excesivă a muşchilor masticatori, mai ales în timpul nopţii;
- mişcările masticatorii exagerate;
- consumul excesiv de gumă de mestecat;
- obiceiuri precum rosul creioanelor sau al unghiilor.
Semne şi simptome
În general, oricare ar fi cauzele artritei temporomandibulare degenerative, simptomele includ:
- dureri articulare; limitarea deschiderii gurii şi a mobilităţii mandibulei;
- asimetria mişcărilor mandibulare;
- zgomote ale articulaţiei
- dificultăţi în timpul masticaţiei.
- Asociat, pot apărea otalgie, acufene (altfel spus, tinitus sau ţiuit în urechi)
Tratament
Profilaxia implică evitarea comportamentului ce ar putea duce la disfuncţii temporomandibulare: consumul excesiv de gumă de mestecat sau alimente tari (ex. migdale, morcovi), muşcatul larg din alimente precum merele, hamburgerii, rosul unghiilor sau al creioanelor şi orice alte activităţi ce solicită articulaţia şi muşchii masticatori.
Se pot administra şi miorelaxante pentru decontractarea muşchiilor masticatori
Este nevoie de repaus şi se vor evita mişcările extreme ale articulaţiei.
Aplicarea de căldură este benefică (un prosop cald sau o sticlă caldă), ajutând la diminuarea durerii. În cadrul fizioterapiei, se poate recurge şi la administrare de ultrasunete. Particular, în cazul artritei temporomandibulare de origine infecţioasă, se vor administra antibiotice, iar în cazul unei inflamaţii supurative, se poate face un drenaj chirurgical.
Recomandări
Prezentarea la medic în stadiile incipiente ale bolii este importantă pentru a primi un diagnostic şi un tratament care să permită încetinerea evoluţiei. (Dr. Dan Gavrilă)