Timp de o săptămână, din 23 aprilie până în 29 aprilie, n-a vorbit nimeni despre propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, nici televiziunile şi nici poliţicienii, fie ei parlamentari sau lideri de partide ori preşedintele României. S-a creat în jurul subiectului un adevărat vârtej de acuzaţii pe care şi le impart de-a valma politicienii. Iar televiziunile le cântă-n strună. Consider că este o manipulare a românilor, ca multe altele, prin care se abate atenţia de la subiecte şi probleme importante privitoare la ţară şi la cetăţenii ei. La 23 aprilie, proiectul parlamentarilor UDMR privind Ţinutul Secuiesc a trecut de Camera Deputaţilor, iar în 29 aprilie, Senatul l-a respins cu 126 voturi, 9 fiind ,,pentru”. S-a încheiat deocamdată subiectul. Asta nu înseamnă însă că parlamentarii UDMR nu vor căuta noi ocazii pentru a-şi atinge scopul legat de acest zis Ţinut Secuiesc.
Proiectul UDMR
UDMR-iștii Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza au depus în luna decembrie a anului trecut, la Camera Deputaţilor, un proiect prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în România. Iniţitorii spun că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a indentităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare. La Articolul 10 al proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc se prevede că limba maghiară are „acelaşi statut ca şi limba oficială a statului”. Preşedintele Ţinutului Secuiesc reprezintă regiunea şi este ales de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc, prin vot secret şi direct, pentru o perioadă de 4 ani. Pe lângă preşedinte va exista şi un Consiliu Scaunal, format din 33 de consilieri. Acesta este organul deliberativ de autoadministrare al Scaunului.
Proiectul UDMR, avize negative în comisiile Camerei Deputaţilor
Proiectul UDMR a trecut prin comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, unde a primit avize negative, iar joi, 23 aprilie 2020, a fost adoptată tacit de Camera Deputaților, ca urmare a depășirii termenului de 45 de zile, potrivit art.75 alin. (2) teza a III-a din Constituția României. În aceeași zi proiectul a fost înaintat Senatului care este și camera decizională.
Iohannis, atac electoral la PSD
Când a apărut subiectul în presă, preşedintele Klaus Iohannis și-a început declarația de presă (29 aprilie a.c.), salutând în limba maghiară: „Jo napot kivanok, PSD”.
- „Este incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. E incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. E incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României, în timp ce noi ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru viețile românilor. PSD se luptă în birourile în Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu, oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri?” a declarat Iohannis.
Potrivit președintelui, în timp ce autoritățile se luptă cu pandemia, PSD „se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”
- „Vedeți, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, se înțelege poate acum mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Nu mai vreau ca această majoritate să hotărască împotriva României și a românilor. E inadmisibil așa ceva. Până când sunt eu președintele României, o astfel de lege nu va exista” a mai spus preşedintele.
Declaraţiile preşedintelui sunt pur electorale, întrucât, dacă urmărim legislaţia, votul în Camera Deputaţlor a respectat prevederile legale. Dar dezinformarea, coruptia, hotia clasei politice, manipularea întrec cu mult pericolul dat de pandemia COVID-10, acestea fiind în realitate principalul duşman al României.
Preşedintele PSD: ,,Să nu lăsăm o minciună să ne distragă atenția de la problemele reale ale României”
Marcel Ciolacu, președintele PSD a afirmat că Executivul a blocat procedura de respingere a proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc în Camera Deputaților, pentru că a trimis un punct de vedere abia „după împlinirea termenului de adoptare tacită”.
- ,,Să nu lăsăm o minciună să ne distragă atenția de la problemele reale ale României. Proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost respins definitiv în Senat acum. El nu a fost votat niciodată de Camera Deputaților, să fie clar! Guvernul a trimis un punct de vedere abia după împlinirea termenului de adoptare tacită, respectiv după patru luni de zile. Au trimis patru cuvinte. Asta a blocat procedura de respingere în Camera Deputaților. S-a întrebat vreodată președintele dacă Guvernul lui și-a făcut treaba? Nu, nu a avut timp, a spus Marcel Ciolacu, într-o declarație de presă” a declarat Ciolacu.
Liderul social-democraților a adăugat că președintele a venit cu „un atac grosolan”.
- ,,Azi am avut senzația că Vadim Tudor trăiește și este președintele României. Asemenea atacuri nu sunt demne de un președinte european, domnule Iohannis. A fi un bun român, a fi patriot înseamnă să nu îți trimiți românii să moară la cules de sparanghel în Germania, fără protecție, fără asistență medicală, fără contracte. A fi un bun român, a fi patriot înseamnă să-l aperi pe ambasadorul României la Budapesta atunci când este atacat pentru că apără interesele țării tale. Dragi români, nu a vândut nimeni Ardealul și nu o să-l vândă niciodată”, a mai spus Ciolacu.
- ,,Klaus iohannis sa raspunda la 4 intrebari simple, care nu au legatura cu politica: De ce nu testam populatia? De ce Guvernul nu are un program concret de relansare economica? De ce avem un milion de someri pe care ii lasati sa se descurce singuri? De ce guvernul fura prin achizitii netransparente prin firmele de casa ale PNL?” a mai spus Ciolacu.
Președintele UDMR: ,,Președintele Iohannis trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos”
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a reacționat, după ce Klaus Iohannis a precizat că PSD luptă în Parlament pentru a da Ardealul ungurilor.
- “Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos: ungurii ne iau Ardealul. Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan și se instigă împotriva maghiarilor. UDMR respinge ferm acest gen de discurs și orice fel de instigare. Președintele trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos”, a precizat Hunor.
Cateva dintre prevederile proiectului de lege:
1. 90% din taxe si impozite vor ramane in Tinutul Secuiesc, dar…Romania va fi obligata sa finanteze invatamantul in regiune, in limba maghiara.
2. Resursele si bogatiile naturale ale regiunii, precum si caile de comunicatii terestre devin PROPRIETATE a Tinutului Secuiesc.
3. Toate documente oficiale, inscriptii, informari ale institutiilor vor fi redactate OBLIGATORIU si in limba maghiara.
4. Tinutul Secuiesc va avea un Consiliu de Autoadministrare si un Presedinte.
5. Tinutul Secuiesc va avea dreptul sa creeze instiutii de ordine publica
- Pe termen lung, autoritatile locale secuiesti pot solicita Guvernului Romaniei compentente in plus
- Tinutul Secuiesc va avea dreptul sa incheie contracte internationale FARA a cere acordul Guvernului României.
- Functionarii publici si personalul din institutii VOR FI OBLIGATI sa cunoasca si limba maghiara.