Paştile este sărbătoarea familiei. Doar că în acest an, familia nu se poate reuni la masa de Paşte pentru că situaţia de urgenţă nu permite acest lucru. Tradiţiile însă înseamnă preparate specifice de Paşte care nu pot lipsi de pe masa românilor. Monitorul de Făgăraş şi chef Florin BAKI vă prezintă câteva reţete pentru preparatele nelipsite de pe masa de Paşti.
BORŞ CU CARNE DE MIEL
- Ingrediente:
- 1 kg carne miel cu os
- 2 ceape
- 1 ceapă verde
- 2 morcovi
- 1 ţelină rădăcină
- 1 l borş
- 1 leg. pătrunjel verde
- 1 leg. leuştean verde
- sare
Mod de preparare
Carnea de miel se porţionează, se opăreşte şi se spală cu apă rece. Legumele se curăţă, se spală tot cu apă rece şi se taie cubuleţe. Borşul se fierbe şi se strecoară. Morcovii şi ţelina se fierb în apă cu sare, după care se adaugă ceapa şi se lasă să dea în câteva clocote împreună. Se adaugă bucăţile de carne şi se continuă fierberea. Spre sfârşitul fierberii, se adaugă borş, ceapă verde, ulei şi se mai fierb circa 5 minute. Se adaugă leuşteanul şi pătrunjel verde.
DROB DE MIEL
Ingrediente:
- 1 kg organe şi prapur de miel
- 2 ceape
- 1 leg. ceapă verde
- 1 leg. mărar verde
- 1 leg. pătrunjel verde
- 5 ouă
- ulei, sare, piper
Mod de preparare
Organele şi prapurele se spală în apă rece. Prapurele se va ţine în apă rece până la folosire. Legumele se curăţă, se spală şi se taie mărunt. Ouăle se spală, se dezinfectează şi se trec prin jet de apă rece. Măruntaiele de miel se fierb în apă cu sare, se spumează şi se răcesc. Ceapa şi măruntaiele se înăbuşă în 100 g ulei cu 100 ml apă şi se toacă cu maşina. Se amestecă cu ouă, pătrunjel, mărar verde, piper şi sare. Se pot pune ouă fierte în drob. Cu această compoziţie se umple prapurele, se împătureşte, dându-i formă rotundă. Se aşază într-o tavă şi se coace la cuptor circa 25 de minute la 160 grade C.
FRIPTURĂ ÎNĂBUŞITĂ DE MIEL
Ingrediente:
- 1 kg pulpă de miel
- ulei
- 2 morcovi
- 1 ţelină rădăcină
- 1ceapă
- 3 căţei usturoi
- 100 g bacon
- rozmarin, cimbrişor
- ulei, boia iute, piper, sare
Mod de preparare
Carnea se spală cu apă rece şi se împănează cu usturoi şi cu bacon. Din sare, piper, cimbrişor şi boia se face un mix de condimente cu care se masează bine carnea pe toate părţile. Legumele se curăţă, se spală şi se taie rondele. Într-o tavă se aşază carnea împreună cu legumele. Peste acestea se adaugă ulei şi 100 ml de apă după care tava se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor timp de două ore la 140 grade C. Din când în când se mai ridică folia şi friptura se stropeşte cu lichiduljiul din tavă. Când friptura este aproape gata se dă jos folia de aluminiu şi se lasă să se rumenească.
Cozonac pufos cu nucă
Ingrediente:
- 350 g zahăr
- 100 ml lapte
- 10 lingurite cacao
- 500 g nucă măcinată
- coaja de la o lămâie și de la o portocală
- 2 pliculete zahăr vanilat
- 1 lingurita sare
- 8 lingura ulei de floarea-soarelui
- 1/2 litru lapte
- 10 linguri zahăr
- 50 g drojdie uscată
- 6 ouă
- 1 kg făină
- 1-2 pliculete zahăr vanilat
- esență de rom
- esență de vanilie
- 1 gălbenuș pentru uns
Mod de preparare
Se cerne făina şi se lasă la temperatura camerei 3-4 ore împreună cu celelalte ingrediente. Se separă ouăle, iar uleiul se încălzeşte 5-10 minute. Laptele călduţ se amestecă cu 2 linguri de zahăr, cu drojdia şi se lasă la dospit acoperit cu un şervet. În bolul cu făină se adaugă restul de zahăr, gălbenuşurile frecate cu sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi de portocală, drojdia dospită şi albuşurile bătute spumă. Toate ingredientele se amestecă până se obţine o cocă nici prea vârtoasă, nici prea moale. Se adaugă lapte dacă e prea tare şi apoi se frământă 30 de minute, adăugându-se uleiul, câte puţin. După ce s-a încorporat tot uleiul, se acoperă şi se lasă la crescut o oră. Între timp, se pregăteşte crema de nucă. Se amestecă nuca măcinată cu zahărul, cu albuşurile bătute spumă şi cu restul de lapte. Se adaugă o esenţă de vanilie şi 2-3 picături de rom, coaja de lămâie şi cacao. Crema se lasă la temperatura camerei. Se ung tăvile cu unt/unsoare. Se împarte coca în două părţi şi se întind. Se umplu cu crema de nucă şi se rulează. Se aranjează în tavă una lângă alta şi se mai lasă 20 de minute la crescut. Se ung cu galbenuş şi se coc la 160 grade timp de 50 minute.
Ouă roşii
Se degresează ouăle şi se pun la fiert. Se pregăteşte vopseaua, nu uitaţi de oţet care fixează culoarea, în care se introduc ouăle fierbinţi. Bunicile noastre foloseau frunze de pătrunjel, de ceapă, cu care făceau modele pe ouă. Recomand să folosiţi metoda bunicilor pentru vopsitul ouălor. Este migăloasă, dar merită! La final se dă luciul ouălor vopsite cu slănină ca la Făgăraş sau cu ulei.
Poftă bună!
Hristos a Înviat!