Poliţişti din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov, sub coordonarea procurorilor DIICOT- Serviciul Teritorial Brasov, au efectuat 20 de percheziţii, în dimineaţa de 13 februarie a.c., într-un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni informatice. Poliţiştii au descins la adrese din judeţele Braşov (18), Vâlcea (1) şi Brăila (1). „În cauză sunt efectuate cercetări cu privire la o grupare infracţională organizată, care în perioada august 2018-decembrie 2019 a acţionat pe teritoriul SUA, grupare specializată în săvârşirea de infracţiuni informatice. De asemenea, în aceeaşi cauză, concomitent au fost efectuate percheziţii în Ungaria şi Germania”, a informat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Braşov, subcomisar Alina Maria Ivan. La acţiune au participat şi poliţiştii de combatere a criminalităţii din Vâlcea şi Brăila şi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov. Din nefericire în clădirea în care se ştia că locuieşte unul dintre suspecţi fără forme legale, locuia şi o femeie cu doi copii. Mascaţii ar fid at buzna peste ei, greşind adresa. Minorii luaţi din somn au făcut atac de panică aşa cum s-a plâns femeia presei, şi au necesitat îngrijiri medicale.
Ziua Siguranţei pe Internet
Ziua Siguranţei pe Internet este marcată anual în a II-a săptămână a lunii februarie şi are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet. În lipsa unei informări corecte a copiilor cu privire la riscurile la care se expun printr-o utilizare neadecvată a Internetului (accesarea anumitor site-uri, crearea de conturi pe reţele de socializare, publicarea de date personale sau fotografii indecente, descărcarea neautorizată a unor programe sau materiale găsite pe Internet) aceştia pot deveni foarte uşor victime ale mediului online. În săptămâna 10-14 februarie 2020, poliţişti din cadrul Biroului de Analiză si Prevenire a Criminalităţii ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Braşov au derulat activităţi de informare pe această temă.
Ce recomandă poliţiştii
- Internetul este un spaţiu public la care oricine are acces. Nu posta poze sau informaţii personale pe internet, pentru că alţii le pot vedea.
- Nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe internet este adevărat sau potrivit vârstei tale. Ai mare grijă să intri pe situri sigure şi să verifici cu părinţii tăi informaţiile citite.
- Nu răspunde mesajelor supărătoare sau care conţin cuvinte sau imagini nepotrivite. Blochează persoana care le trimite şi spune-le părinţilor.
- Stabileşte împreună cu părinţii o listă de situri sigure şi un program pentru folosirea computerului.
- Parolele conturilor tale sunt secrete şi îţi aparţin. Ele sunt ca şi cheile de la casă, nu le dai nimănui, nici măcar cunoştinţelor.
- Nu da persoanelor întâlnite pe internet informaţii despre tine sau familia ta – poze cu tine, adresa ta de acasă, numărul de telefon, şcoala la care înveţi, locul de muncă al părinţilor.
- Dacă s-a întâmplat ceva pe internet care nu ţi-a plăcut, te-a speriat sau, pur şi simplu, nu ai înţeles, poţi oricând să te opreşti din navigare. Vorbeşte direct cu părinţii tăi sau cu un adult în care ai încredere şi explică-le ce te-a îngrijorat.
- Supravegheaţi atent activitatea copilului dumneavoastră pe Internet;
- Încurajaţi-vă copiii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă;