dig
  •  Lumînări, flori şi pachete în amintirea celor dragi

 

Făgărăşenii au preluat obiceiul străvechi de a-i  pomeni,  în ziua de 1 Noiembrie,  pe cei dragi ai lor trecuţi în eternitate, cînd  este  Ziua tuturor sfinţilor. Astfel, localnicii îşi petrec ziua în cimitir, curăţă mormintele, duc flori, coroniţe şi impart pachete cu  dulciuri şi alimente în amintirea celor dragi.  Toate florăriile din Făgăraş s-au pregătit pentru această zi şi au avut o ofertă bogată în produse.  ,,Am cumpărat  5 coroniţe şi lumînări cu care am mers la cimitir. În fiecare an revin la Făgăraş unde sînt îngropaţi părinţii şi bunicii, iar de 1 Noiembrie stau cu ei,cum se spune. Este multă lume în cimitir, dar seara este şi mai multă, iar mormintele sînt laminate de la lumînările aprinse de oameni” a spus un făgărăşean de 45 de ani stabilit în Sibiu.   Mai mult, în noaptea de 1 noiembrie, fiecare mormînt devine un mic altar al luminii. Oamenii aprind lumînări  în memoria celor trecuţi în eternitate.

Se deschid porţile Tărîmului de Dincolo

 

Se spune că de Ziua Mortilor porţile Tărîmului de Dincolo se deschid,  iar morţii vin să-i viziteze pe cei vii. Semnificaţia Zilei morţilor se regăseşte în spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice, însă tradiţia a fost preluată în timp şi de ortodocşi, luterani, calvini sau unitarieni. Unii credincioşi ortodocşi sărbătoresc Ziua Mortilor în prima sâmbătă din luna noiembrie.    Pe 2 Noiembrie, preoţii catolici au dreptul să oficieze trei liturghii, una pentru proprii răposaţi, una pentru sufletele celor care au murit în cele două războaie mondiale şi una pentru sufletele credincioşilor care au aparţinut de parohia respectivă.

 Se pomenesc martirii creştini

Ziua Tuturor sfinţilor reprezintă pomenirea tuturor martirilor creştini, sărbătoare care datează încă din secolul IV d. H. Sărbătoarea cădea în prima duminică de după  Rusalii, după cum a rămas fixată pînă astăzi în Biserica Ortodoxă. În Biserica Catolică, Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor a fost mutată la 1 noiembrie printr-o hotărâre a Papei Grigorie al III-lea, în secolul VIII. În seara zilei de sîmbătă, catolicii merg în cimitire și aprind lumânări la crucile celor decedați din familie.   Lumînările aprinse cu această ocazie semnifică credinţa că cei vii aduc, astfel, lumină şi căldură celor adormiţi.  Ziua este legată de străvechea sărbătoare celtică Samhain, care marca începutul noului an, respectiv ziua din an în care sufletele celor morţi se întorc pentru scurt timp pe pămînt.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here