- Eveniment marca ,,Monitorul de Făgăraş” organizat la Arpaşul de Jos
Arpaşul de Jos a fost miercuri, 6 noiembrie 2019, centrul cultural al Ţării Făgăraşului. Premiera de gală a filmului ,,Între Chin şi Amin” al regizorului Toma Enache a adus la Arpaşul de Jos iubitorii de istorie. O parcare arhiplină, o sală de cinema neîncăpătoare, emoţie şi lacrimi. Monitorul de Făgăraş a reuşit, ca de fiecare dată, să impresioneze şi să organizeze un eveniment de excepţie. Invitaţii au fost întâmpinaţi cu şampanie, cozonac şi gogoşi preparate în sat. Fiecare participant a primit un ziar, ediţie în care a fost prezentat pe larg evenimentul şi istoria Rezistenţei Anticomuniste Făgărăşene. Materialele publicate în ediţia de ziar au fost completate cu o expoziţie de fotografie prin care au fost prezentaţi eroii anticomunişti. O implicare specială au avut Primăria Arpaşul de Jos, primarul Constantin Văcariu şi întreaga comunitate locală. Regizorul Toma Enache şi echipa de actori au fost întâmpinaţi pe covorul roşu, acolo unde la finalul proiecţiei s-au făcut fotografii ca amintire. În cadrul evenimentului au fost prezentaţi luptătorii făgărăşeni din Munţii Făgăraşului, cei 19 tineri curajoşi care ar fi putut fi elita ţării, dar pentru care viaţa s-a oprit brusc. Acei tineri care au demonstrat că libertatea, adevărul şi demnitatea naţională sunt mai presus decât viaţa lor. Ei au fost cei care au mobilizat întreaga zonă pentru a se opune instaurării unui regim nemilos, adus cu tancurile de la Moscova. Dacă au reuşit, noi, cei de astăzi, putem să spunem acest lucru. Ei, prin vocea lui Ion Gavrilă Ogoranu, au spus doar atât: ,,Să nu ne uitaţi, pentru ca lupta noastră să nu fi fost în zadar!”. Pe Crucea monument de la Sâmbăta de Sus, de lângă Mănăstirea Brâncoveanu, stă scris: ,,Mamă Ţară, iartă-ne că am îndrăznit să luptăm şi să murim pentru Tine!” Cine au fost cei 19 tineri?
- Ion Gavrilă Ogoranu (Moşu) – şeful Grupului, a fost condamnat la moarte în contumacie în 1951, a purtat Securitatea 30 de ani pe urmele lui, capturat în 1976, la Cluj.
2. Andrei Haşu (Baciu) din Pojorta – împuşcat prin trădare, la Voivodeni, în februarie 1952.
3. Gheorghe Haşu (Ghiţă) din Pojorta, frate cu Baciu – capturat prin trădare în 1955, executat la Jilava în noiembrie 1957.
4. Ioan Chiujdea (Profesorul) din Berivoi – capturat, prin trădare, în 1955, executat la Jilava, în 1957.
5. Remus Sofonea (Brâncoveanu) din Drăguş – cade rănit lîngă Viştea de Jos, la 9 iunie 1955 când era împreună cu Laurean Haşu. Se împuşcă în casa lui Olimpiu Borzea din Viştea de Jos, iar Laurean Haşu este salvat. A fost înmormântat în curtea lui Olimpiu Borzea.
6. Laurean Haşu (Leu) din Breaza – se întoarce în munţi, dar este capturat, prin trădare, în 1955, executat la Jilava în 1957.
7. Victor Metea din Ileni – capturat, prin trădare, în 1955, condamnat la moarte prin executare, refuză recursul, executat în 1957, la Jilava.
8. Toma Pirău (Porâmbu) din Ileni – împuşcat, prin trădarea fratelui vitreg, în casa lui Dumitru Comşa din Ileni, în decembrie 1950.
9. Ion Novac (Nelu) din Berivoi – capturat în 1955, prin trădare, executat la Jilava, în 1957.
10. Gelu Novac din Făgăraş, fiul profesorului Mihai Novac – împuşcat de Securitate la 6 august 1954, la Obreja-Alba, pe malul Târnavei.
11. Gheorghe Şovăială din Berivoi – este ucis de Securitate, la 5/6 august 1954, la Obreja-Alba, prin trădare.
12. Ion Ilioi din Sâmbăta de Sus – împuşcat la Avrig, în 6 august 1954, rănit grav, anchetat continuu până la procesul din 1958 când este condamnat la muncă silnică pe viaţă.
13. Nicolae Mazilu din Toderiţa – împuşcat de Securitate la Pădureni – Timiş, în casa lui Traian Muraru, în noiembrie 1950.
14. Ioan Mogoş din Toderiţa – împuşcat de Securitate la Pădureni-Timiş, în casa lui Traian Muraru, în noiembrie 1950.
15. Jean Pop (Fileru) din Lisa – capturat în 1956, prin trădare, executat la Jilava, în 1957.
16. Silviu Socol din Berivoi – rănit în 1950 în satul Toderiţa este capturat, condamnat la moarte şi executat în 1951, la Braşov.
17. Petru Novac din Berivoi – tatăl lui Nelu Novac – stă un an în munţi alături de partizani, capturat şi condamnat la muncă silnică pe viaţă. - Marcel Cornea, fiul farmacistului din Şinca Veche, ucis în 1950, în casa învăţătorului Ion Pridon din Părău.
- Virgil Radeş din Berivoi, rănit în casa învăţătorului Ion Pridon, arestat şi condanat la muncă silnică pe viaţă.