Un localnic din Rupea a murit, în 2023, în urma unui atac de câine periculos. În Bran sunt câini din rase peiculoase zilnic pe străzi și atacă turiștii. În județul Brașov sunt frecvent oameni atacați de animale din rase periculoase. Ca urmare a acestor situații evidente, Lucian Rad, cunoscut pentru activitatea sa pentru protecția animalelor și, în special a câinilor, a adresat Inspectoratului Județean de Poliție o solicitare despre situația câinilor din rase periculoase de pe raza județului Brașov. ,,Am cerut de la IPJ situația câinilor periculoși la nivel de județ defalcat pe fiecare UAT asa cum prevede legea! Mi-au răspuns senini ca NU au această situație deci nu fac nimic în acest sens! În alte judete, IPJ-urile au astfel de situații. Dar IPJ Brașov nu o are! Inadmisibil!“ susține Lucian Rad. Redăm integral solicitarea lui Lucian Rad către IJP Brașov.
Către Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Brașov
Stimate domnule Inspector Șef,
,,Prin prezenta scrisoare deschisă, în calitate de cetățean responsabil și preocupat de siguranța comunității din județul Brașov, solicit conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Brașov să demareze de urgență acțiuni concrete pentru identificarea și evidența tuturor câinilor aparținând raselor periculoase, în conformitate cu prevederile OUG nr. 55/2002 republicată, privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi. În răspunsul oficial transmis de instituția dumneavoastră în data de 14.04.2025 (nr. 613083/T.A./14.04.2025), se precizează că la nivelul Biroului pentru Protecția Animalelor nu există o situație a numărului câinilor din rase periculoase, deși art. 4 alin. 1 din OUG 55/2002 republicată prevede în mod expres că înregistrarea acestora se face „la sediul poliției în a cărei rază este situat imobilul în care este deținut câinele”.
Nicio evidență a numărului câinilor periculoși la Protecția Animalelor
Faptul că această evidență lipsește reprezintă o gravă neglijență instituțională, care pune în pericol direct siguranța cetățenilor. Inspectoratul de Poliție Județean Brașov are obligația legală de a dispune informații de interes public general, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, informații esențiale care privesc siguranța comunității și prevenirea incidentelor cu animale periculoase. Riscul masiv pe care aceste animale îl reprezintă atunci când nu sunt luate în evidență este unul documentat și dovedit în multiple situații tragice petrecute în România și în alte state europene. Studiile internaționale și rapoartele privind atacurile câinilor agresivi arată că lipsa unui control strict și a unei baze de date actualizate duce la creșterea numărului de incidente grave, soldate cu răniri sau chiar decese.
Un bărbat din județ a murit atacat de un câine periculos
Un studiu publicat de Journal of Veterinary Behavior (2020) indică faptul că rasele încadrate ca periculoase, în lipsa unor măsuri clare de control, sunt responsabile pentru peste 60% din cazurile de atacuri grave asupra oamenilor. În Franța și Germania, țări care aplică strict evidența și controlul câinilor periculoși, numărul incidentelor de acest tip a scăzut cu peste 50% în ultimii ani, tocmai datorită respectării legislației și sancționării deținătorilor care nu respectă obligațiile. În județul Brașov in 2023 a murit un om fiind atacat de un câine din rasele periculoase lăsat nesupravegheat pe domeniul public ! Puteti căuta info in dosarul 2873/293/2023 Judecătoria Rupea! Chiar și după 2 ani de atunci nu există o evidență actualizată la nivelul județului Brașov și e doar o chestiune de timp până la altă tragedie!
Ce solicită Lucian Rad
În acest context, solicit Inspectoratului de Poliție Județean Brașov:
- Inventarierea de urgență a tuturor câinilor din rase periculoase și crearea unei baze de date actualizate, conform OUG 55/2002 republicată. Realizarea bazei de date la nivel județean, pe baza informațiilor deja existente la nivelul secțiilor de poliție din județ, unde — conform legii — deținătorii au obligația de a declara și înregistra exemplarele canine din rase periculoase. Este inacceptabil ca aceste informații, care se află deja în posesia Poliției prin structurile teritoriale, să nu fie centralizate și gestionate în interesul siguranței publice. Verificarea tuturor proprietarilor de câini periculoși, privind respectarea obligațiilor legale de declarare și înregistrare.
- Publicarea trimestrială a unui raport de situație privind câinii înregistrați și incidentele semnalate.
- Aplicarea de sancțiuni pentru deținătorii care nu respectă obligațiile de înregistrare.
Inspectoratul de Poliție Județean Brașov are obligația legală de a proteja cetățenii și de a preveni situații care le-ar putea pune viața sau integritatea în pericol, iar lipsa evidenței câinilor din rase periculoase încalcă grav acest principiu. Siguranța cetățenilor trebuie să fie o prioritate reală, iar lipsa de implicare în această problemă gravă dovedește un dezinteres față de viața și integritatea comunității pe care aveți datoria să o protejați. Vă solicit un răspuns oficial și asigurarea că aceste măsuri vor fi luate imediat. (Scrisoare semnată de Lucian Rad)