FOTO: Economedia
    • Donald Trump a anunțat taxe vamale reciproce la nivel mondial
    • Taxa vamală minimă va fi de 10%
    • Alte state vor avea taxe mai mari
    • Uniunea Europeană va avea taxe vamale de 20% pentru exporturile către SUA 
    • SUA impun taxe vamale de 25% pentru automobilele produse în afara SUA,
    • Planul de taxe vamale este denumit „Ziua eliberării” Americii.
  • Noile taxe vamale marchează o escaladare în războiul comercial global.
  • UE se pregătește să riposteze
  • România ar putea fi afectată indirect prin impactul asupra Germaniei, cel mai mare partener comercial al țării
  • Argumentele pro și împotriva taxelor vamale: locuri de muncă și venituri, versus creșteri de prețuri și posibilă recesiune

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că impune taxe vamale pentru toate statele lumii, cu o „taxă vamală de bază minimă” de 10%, începând din 5 aprilie. Totuși, pentru unele state, taxele vamale vor fi mai mari și vor intra în vigoare pe 9 aprilie. De exemplu, pentru UE taxele vamale vor fi de 20%. În plus, Trump a anunțat taxe vamale de 25% pentru toate automobilele produse în afara SUA.

Uniunea Europeană, care a sperat până în ultimul moment ca SUA să renunțe la acest plan nebunesc, se pregătește să riposteze, vizând în special giganții tech americani.

România nu va scăpa nici ea neatinsă de acest război comercial, pe de o parte atât din perspectiva exporturilor directe către SUA care vor fi afectate de taxa de 20%, dar prin lovitura încasată de Germania, cel mai mare partener comercial al României, către care merg multe exporturi auto românești, și cel mai mare exportator european către SUA, în special în sectorul auto, acum afectat de taxe de 25%.

Taxe pentru pachetele mici trimise din China

Donald Trump a semnat miercuri un ordin executiv anulând scutirea de taxe vamale de care beneficiau pachetele mici trimise din China, mecanism care printre altele a permis giganţilor chinezi ai comerţului electronic Shein şi Temu să se extindă în Statele Unite, notează AFP.

Până în prezent, erau scutite de impozitare toate expedierile al căror conţinut avea o valoare de până la 800 de dolari, scrie Agerpres.

Ce a spus Trump

„Americanii vor fi răzbunați. Vor veni miliarde și miliarde de dolari. Alții au introdus bariere comerciale care ne-au afectat. Au impus taxe exorbitante în defavoarea noastră. Au creat niște zone „împuțite”, dar pe care le numeau libere de poluare. Thailanda taxează cu 60%, India cu 70%, SUA ia doar 2% pentru automobilele din UE, în timp ce UE ne ia 10%. Nu mai vorbim de Coreea de Sud, Japonia și alte state”, a declarat președintele american.

Trump a declarat că va impune un tarif de 25% pentru toate vehiculele fabricate în străinătate începând de la miezul nopţii.

Atunci când vine vorba de comerţ, uneori „prietenul (este) mai rău decât duşmanul”, a menţionat Trump, arătând că peste 80% din maşinile fabricate în Coreea de Sud sunt vândute în Coreea de Sud, iar peste 90% din maşinile vândute în Japonia sunt fabricate în Japonia, în timp ce maşinile fabricate în SUA reprezintă doar o mică parte în vânzările din aceste ţări.

„Ford vinde foarte puţin” în alte ţări, a mai spus Trump, adăugând că acest dezechilibru a „decimat” industriile americane. „De aceea, începând de la miezul nopţii vom impune un tarif de 25% pentru toate automobilele fabricate în străinătate”, a anunţat Trump.

„Le vom percepe aproximativ jumătate din ceea ce ne taxează sau ne-au taxat”, a spus el, în timp ce a enumerat tarifele de import către SUA pentru diferite zone.

Preşedintele american a anunţat tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveţia, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia.

Primele reacţii

Primele reacţii după anunţul preşedintelui american Donald Trump privind impunerea unor taxe vamale foarte mari, în special împotriva Chinei şi a Uniunii Europene, potrivit AFP:

Germania

Industria chimică germană, pentru care Statele Unite sunt cea mai mare piaţă de export, a îndemnat miercuri UE „să-şi păstreze capul pe umeri”, subliniind că „o escaladare nu va face decât să agraveze daunele”.

Pe de altă parte, Federaţia industriei automobilului din Germania (VDA) a estimat că noile taxe vamale „vor crea doar perdanţi” şi a cerut UE „să acţioneze unit şi cu forţa necesară, continuând să semnaleze disponibilitatea sa de a negocia”.

Irlanda

Premierul Michael Martin a afirmat că „regretă profund” tarifele impuse UE şi le-a cerut celor 27 să răspundă într-un mod „proporţional”.

„Orice acţiune trebuie să fie proporţională şi să vizeze apărarea intereselor companiilor noastre, ale lucrătorilor şi cetăţenilor noştri”, a declarat prim-ministrul, a cărui ţară găzduieşte sediile europene ale marilor grupuri americane şi înregistrează cel mai mare excedent cu Statele Unite dintre toţi membrii UE.

Italia

„Introducerea de tarife de către Statele Unite împotriva UE este o măsură pe care o consider greşită”, a declarat premierul italian Giorgia Meloni.

Ea doreşte „să se ajungă la un acord cu Statele Unite, pentru a evita un război comercial care ar slăbi inevitabil Occidentul în beneficiul altor jucători mondiali”.

Marea Britanie

Regatul Unit doreşte să încheie un acord cu SUA pentru a „atenua” impactul taxelor vamale şi nu intenţionează să riposteze imediat, a anunţat ministrul comerţului Jonathan Reynolds.

„Statele Unite fiind cel mai apropiat aliat al nostru, abordarea noastră constă în a rămâne calmi şi a ne angaja să încheiem acest acord care sperăm să atenueze impactul a ceea ce a fost anunţat” miercuri, a declarat el.

Danemarca

„Comerţul globalizat a adus beneficii tuturor (…) Nu înţeleg de ce Statele Unite vor să declanşeze un război comercial împotriva Europei. Nimeni nu câştigă, toată lumea pierde”, a declarat ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen, asigurând că „Europa va rămâne unită. Europa va oferi răspunsuri solide şi proporţionale”.

Elveţia

„Interesele economice pe termen lung ale ţării sunt prioritare”, a subliniat preşedinta Karin Keller-Sutter, a cărei ţară este lovită de tarife de 31%. „Respectarea dreptului internaţional şi a comerţului liber sunt fundamentale”, a adăugat ea, precizând că Berna va „defini rapid ce urmează”.

Japonia

Tokyo a informat Washingtonul că noile tarife americane, printre care o taxă de 24% asupra produselor japoneze, sunt „extrem de regretabile”, a declarat ministrul comerţului şi industriei, Yoji Muto.

Ofensiva vamală americană ar putea contraveni regulilor OMC şi acordurilor bilaterale, a subliniat guvernul nipon.

Thailanda

Premierul Paetongtarn Shinawatra a anunţat că ţara sa are un „plan solid” pentru a răspunde taxelor vamale masive de 36% impuse de Donald Trump la exporturile sale în Statele Unite şi speră să poată negocia o reducere a acestor taxe.

Australia

„Aceste tarife nu sunt neaşteptate, dar să fim clari: sunt complet nejustificate”, a declarat premierul australian Anthony Albanese, care a spus că relaţia ţării sale cu Statele Unite riscă să fie deteriorată.

Brazilia

Parlamentul brazilian a adoptat în unanimitate o „lege a reciprocităţii” care oferă guvernului mijloacele de a răspunde barierelor comerciale din calea exporturilor sale.

Canada

„Vom lupta împotriva acestor tarife cu contramăsuri”, a anunţat premierul Mark Carney, potrivit căruia noile taxe vamale vor „schimba fundamental” comerţul internaţional.

Columbia

„Guvernul american crede că prin mărirea taxelor vamale asupra importurilor sale în general, poate creşte producţia, bogăţia şi ocuparea forţei de muncă. După părerea mea, aceasta s-ar putea dovedi a fi o mare greşeală”, a afirmat preşedintele Gustavo Petro.

Piețele financiare, monetare și de mărfuri din întreaga lume reacționează la războiul comercial declanșat de Donald Trump. Petrolul se ieftinește, bursele scad, dolarul pierde față de toate celelalte monede.

S&P 500, al celor mai importante 500 de companii americane, s-a corectat puternic, în cotațiile “after market”, indicând o scădere de cel puțin -3% pentru ziua următoare. Asta pentru că tarifele de import vor duce inevitabil la creșteri de prețuri care vor eroda sau chiar anula creșterea economică a SUA. Doar bursele japoneze scad (-3,8%) joi cu mai mult decât ceea ce se proiectează că va fi corecția americană. China pierde sub -2% (cel mai lovit este gigantul comerțului Alibaba), iar Coreea de Sud -2,7%.

Cotațiile petrolului, atât american, cât și european, au scăzut cu 2%.

Dolarul, care s-a apreciat puternic după alegerea lui Donald Trump, în noiembrie anul trecut, se depreciază față de toate celelalte monede, iar față de euro a intrat chiar sub nivelul pe care îl avea pe 7 noiembrie 2024.

Dar economiștii cred că efectele lor vor fi diferite de la o țară la alta, în funcție de specificul pieței muncii și al produselor exportate către SUA. Ceea ce Donald Trump a prezentat ca fiind tarife aplicate SUA (inclusiv prin bariere comerciale) reprezintă în realitate deficitul comercial (cu ignorarea exportului de servicii, foarte mare în cazul SUA), adică un raport dintre exportul unei țări către SUA și exportul SUA în țara respectivă, așa cum arată Bloomberg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here