În judeţul Brașov, potrivit datelor Gărzii Forestiere Braşov,  populaţia de urs depăşeşte 1.500 de exemplare, în condiţiile în care efectivul optim raportat la habitatul natural al speciei este de aproximativ 400 animale.   Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov, a estimat anul trecut un număr de 1.440 de exemplare. Potrivit datelor APM, în perioada august 2023 – decembrie 2024, numărul exemplarelor de urs recoltate ca prevenţie în judeţul Braşov  s-a ridicat la 58 de exemplare.   Așa cum explică directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov, Ciprian Băncilă,   până în momentul de faţă au fost emise 15 autorizaţii pentru 37 de exemplare. 
„În cazul nerecoltării în integralitate a numărului de prevenţie alocat, gestionarii de faună sălbatică sunt pasibili de imputarea pagubelor produse de exemplarele de urs în raza fondurilor cinegetice pe care aceştia le au în gestiune. În cazul recoltării exemplarelor aprobate, gestionarii faunei cinegetice au posibilitatea solicitării recoltării suplimentare, din cota de 55 exemplare alocată ca nivel de intervenţie pentru urşii periculoşi  la nivel naţional, şi bineînţeles, conform procedurilor legale”, a precizat Băncilă.

Se poate decide uciderea urșilor din intravilan

Reprezentantul APM a menţionat că o  posibilitate de reducere a atacurilor urșilor  este aplicarea, de către autorităţile locale,  a prevederilor OUG nr.81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor. Mai exact, autorităţile locale pot decide alungarea ursului, relocarea lui sau extragerea lui (prin împuşcare sau eutanasiere).
„Decizia privind alegerea uneia dintre metodele este luată de către conducătorul echipei de intervenţie (primarul sau viceprimarul) şi este consemnată în raportul de eveniment. Conform raportului de eveniment transmis de UAT Oraşul Predeal către APM Braşov, s-a constatat că exemplarul de urs femelă, în vârstă de aproximativ 12 ani, care a produs accidentul din data de 30 martie s-a reîntors în zonă şi echipa de intervenţie a luat decizia recoltării prin împuşcare, iar puii au fost  relocaţi. Aşadar, există şi această posibilitate şi nu trebuie să ne raportăm doar la cota de prevenţie, putem să acţionăm imediat, când viaţa omului este pusă în pericol”, a mai declarat Ciprian Băncilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here