Combinatul Chimic Viromet Victoria rămăsese printre singurele fabrici chimice  din industria românească de după așa zisa mare privatizare care mai avea producție.  După 2003, vagoane de metanol și alte produse chimice părăseau fabrica la care lucrau peste 5000 de angajați. Locurile de muncă ale salariaților au fost sigure până după 2015, când deciziile guvernanților au dus la disponibilizări în masă și reducerea drastică a producției din cauza prețurilor ridicate la gaz metan, materia primă folosită în producția de metanol. În timp, s-a ajuns ca Viromet să nu mai producă nimic, veniturile fiind asigurate doar din serviciile de epurare a apelor industriale ale fabricii vecine patronate de americani. După închiderea stației, unde va epura apele reziduale Ecolab?

La nivelul anului 2025, la Viromet mai sunt angajate puțin peste 150 de persoane, care vor fi concediate forțat.  Închiderea definitivă a Viromet se datorează acțiunii de expropriere a terenurilor la care a recurs Guvernul pentru așa zisa fabrică de muniție pe care intenționează să o înființeze la Victoria prin Pirochim în partenerit  cu compania germană Rheimetall. Au curs declarațiile politice  în privința investiției de la Victoria începând cu 2019, miniștrii Economiei aterizând pe platforma chimică doar în anii electorali.  Dar să le luăm pe rând.

Viromet lăsat fără terenuri

Primul pas al Guvernului a fost să exproprieze platforma industrială a combinatului chimic Viromet Victoria aflat în insolvență.  Erau vreo 370 hectare pentru care despăgubirea oferită de statul român era de 71,6 milioane de lei. Astfel, conform guvernanților, se face loc proiectului viitoarei fabrici de pulberi pentru muniție despre care se spunea că ar putea fi construită la Victoria printr-un parteneriat între Pirochim SA și firma germană Rheinmetall.  Numai că procedura exproprierii s-a făcut pe repede înainte, fără să se țină cont de legislație. Așa se face că Viromet a contestat decizia în instanță, iar în  ianuarie a obținut suspendarea primei notificări de expropriere, cea din  6 decembrie 2024, cu motivarea că, la acea dată, HG-ul de declanșare a exproprierii nu fusese încă publicat în Monitorul Oficial.   A urmat o a doua notificare de expropriere, datată 28 ianuarie 2025, iar judecătorii au respins   cererea Viromet de suspendare, dar cu drept de recurs. În situația dată, Viromet a cerut în instanță și  anularea Hotărârii de Guvern nr. 1570 din 4 decembrie 2024 privind declanșarea procedurilor de expropriere.

Viromet a pierdut procesul

Recent, Ministerul Economiei a câştigat   procesul privind exproprierea  şi a demarat procedurile necesare pentru realizarea studiului de fezabilitate şi proiectare.

  • „Din punct de vedere al investiţiilor strategice, la fabrica de pulberi Victoria, după nenumărate procese în instanţă, în urmă cu o săptămână am câştigat pe fond, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul în privinţa exproprierii, lucru care ne-a permis să începem toate procedurile pentru studiul de fezabilitate, proiectare pentru construcţiile care vor fi amplasate la Victoria şi care vor produce pulberi într-un joint-venture cu un mare producător european de pulberi. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că pe teritoriul României deja avem banii prinşi în buget pentru a demara achiziţiile pentru construcţiile facilităţilor şi suntem în fază finală pentru a pregăti acel joint-venture. A doua zi după ce am câştigat acel proces, colegii din minister au fost la faţa locului şi au început toate studiile şi au început să lucreze la acest proiect extrem de important şi esenţial pentru România”, a declarat ministrul, Bogdan Ivan, citat de profit.ro.

Mai mulți patroni 

 

Până în toamna lui 2019, aproape de intrarea în insolvență, compania Viromet SA a fost controlată indirect de omul de afaceri Ioan Niculae, prin intermediul offshore-ului cipriot Whitbread Holdings Limited, cu aproape 98% din capital. În prezent, după mai multe schimbări succesive de acționariat, deținerea respectivă a ajuns în posesia Pambac SA Bacău a antreprenorului Eusebiu Guțu, potrivit termene.ro.

Cum a justificat Viromet acțiunea în instanță

Viromet a susținut  că stabilirea amplasamentului viitoarei fabrici de pulberi pentru muniție s-a realizat ,,într-o manieră neclară, disproporționată, discriminatorie și în lipsa oricărei analize tehnice, economice și sociale, continuarea procedurii de expropriere conducând la închiderea activității și falimentul reclamantei – ceea ce înseamnă distrugerea unei afaceri care urma să genereze venituri de peste 200 milioane lei, disponibilizarea a peste 170 de angajați, dar și compromiterea echilibrului economic din comunitatea locală“ se arată în motivarea depusă la dosar. Viromet considera că pentru realizarea proiectului era suficientă doar exproprierea parțială a platformei Viromet.

  • ,,Odată cu aducerea la cunoștința publică a intenției de edificare a obiectivului în vecinătatea sa, reclamanta Viromet a inițiat demersuri pentru a colabora cu Guvernul României, în vederea identificării unui plan de exproprieri care să asigure atât realizarea obiectivului de interes național, cât și posibilitatea continuării activității societății, prezentând soluția exproprierii a 270 hectare din terenurile sale și lăsarea în proprietatea sa a terenurilor care conțin platforme și construcții industriale (aprox. 100 ha). Totodată, a menționat că există cel puțin 200 hectare de teren (inclusiv păduri deținute de Romsilva) care ar putea fi avute în vedere pentru suplimentarea necesarului de teren. Însă autoritățile au ignorat aspectele prezentate de societate și au decis, prin HG nr. 1570/2024, exproprierea în integralitate a platformei industriale Viromet, fără nicio justificare asupra necesității de a prelua toate activele funcționale ale societății ori cu privire la discriminarea acesteia față de operatorii economici din aceeași zonă care au fost excluși de la expropriere. Prin închiderea activității economice,  paguba vizează toate veniturile viitoare ale societății, cuantificate prin planul de reorganizare la peste 200 milioane lei doar pentru următorii 3 ani, concedierea tuturor angajaților, pierderea tuturor partenerilor comerciali actuali, precum și costurile imediate aferente relocării tuturor instalațiilor și activelor mobile de pe platforma expropriată, care se ridică la peste 8 milioane euro, fără TVA″, a arătat Viromet, potrivit documentelor de la instanță.

Un parlamentar PNL acuză

Deputatul PNL Adrian Cozma a criticat   ministerele cu atribuții în domeniul dezvoltării capabilității militare a României pentru lipsă de implicare.  Cozma a acuzat PSD că a blocat investiția strategică a companiei germane de armament Rheinmetall.

  • ,,Primul pas a fost ca societatea Pirochim Victoria S.A., având ca acționar majoritar Ministerul Economiei, să încheie un contract de consultanță în vederea întocmirii contractului de asociere cu Rheinmetal Waffe Munition GmbH, cu o firmă de casă a PSD condusă de vicepreședintele de la Sectorul 1 București, Chiriță Costin Răzvan. Suma plătită pentru realizarea consultanței se ridică la aproximativ 1,75 milioane lei, așa cum se poate vedea din declarația de interese a susnumitului. Tot din declarația de interese vedem că distinsul domn este angajat în permanență la mai multe consilii de administrație din subordinea Ministerului Economiei sau a altor instituții de stat. Legat de prestația firmei de consultanță, aceasta și-a început activitatea cu o mare gafă, a demarat procedura de expropriere a unor active necesare realizării proiectului viitoarei fabrici de pulberi, înaintea publicării hotărârii de guvern în Monitorul Oficial, fapt care a dus la anularea temporară a procedurii”, a declarat deputatul Cozma, potrivit unui comunicat.

Pirochim, contract cu dedicație

Cozma a mai reclamat faptul că firmei de consultanță nu i-a fost solicitat un certificat de acces la informații ORNISS.

  • ,,Un aspect pe care-l consider neprofesionist, ba chiar dubios, din partea Ministerului Economiei, condus la momentul respectiv de domnul Radu Oprea, este că negocierea celui mai important obiectiv strategic al industriei de apărare din România se face de către o firmă de consultanță căreia nu i se solicită prin caietul de sarcini, un certificat de securitate industrială sau orice tip de certificat sau autorizație ORNISS. Mai mult, într-o situație ambiguă pare să se afle și firma care realizează procedura de recrutare și selecție a consiliului de administrație a Pirochim Victoria S.A., respectiv societatea FOX MANAGEMENT CONSULTANTS SRL, firmă cu peste 320 de contracte cu statul în ultimii 8 ani și cu un singur angajat. Și în cazul acestei societăți consider că ar fi fost necesare anumite verificări pentru că vorbim despre cel mai important obiectiv prevăzut de legea privind industria națională de apărare”, a afirmat parlamentarul, membru al comisiei de apărare din Parlamentul României. (Lucia BAKI)

 

 

5 COMENTARII

  1. Vai mama! Totul a fost lăsat în paragina! Aceste scursuri politice nu au ce cauta la conducerea acestei tari! Sunt zero. Romanianici nu avea nevoie de Reihnmetall pentru a realiza aceasta fabrica! Trebuia sa o facem singuri, Reihmetall trebuia angrenat doar în procesul de producție muniție, iar pentru fabrica de pulberi, sa fi cumpărat doar o licenta! Avem universitati, trebuiau angrenate în cercetare, bani veneau de la UE! Politicieni de rahat!

  2. Ce venituri mai elefantule?
    Ți-ai bătut joc in cel mai ordinar mod de acest
    Combinat.
    Guvernanți de rahat nu a fost pedepsit nimeni pentru distrugerea economiei naționale.
    Care a fost cu adevărat valoarea acestui Combinat?
    Nu vă interesează,au profitat doar securiștii și milițienii dar și romii care au participat la tăierea instalaților și vinderea lor la fier vechi.
    Dacă vine schimbarea o să participați la construcția unui nou Canal.
    Așa să vă ajute Dumnezeu.
    Vouă și urmașilor voștri.

  3. In prezent Romania importa peste 150.000 tone metanol anual ..desteptilor de guvernanti in loc sa se produca la Viromet . Pe langa ingrasaminte si alte importuri de miliarde de euro toate din chimicale .. si va intrebati de unde vine deficitul..pentru ca ati dat pe mana unor neaveniti combinatele tarii in numele unei asa zise economii de piata clientelare .

    Acum urmeaza plata ..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here