FOTO: news.ro

Poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti fac 39 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în 7 judeţe, inclusiv la sediul CFR Călători, într-un dosar de abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual şi înşelăciune. Mai mulţi controlori de trafic sunt acuzaţi că ar fi blocat în aplicaţia oferită de angajator posibilitatea ca CFR să vândă anumite bilete, locurile fiind oferite unor persoane care nu plăteau. De asemenea, însoţitori de vagoare ar fi colectat datele unor elevi care ar fi avut dreptul să circule gratuit şi au raportat în fals datele, însuşindu-şi banii. CFR Călători precizează că oferă tot sprijinul necesar organelor judiciare. 35 de persoane vor fi duse la audieri.

UPDATE: Surse judiciare au precizat că ancheta nu vizează persoane din conducerea CFR sau din Ministerul Transporturilor.

Sursele citate au relatat că, în perioada 2022 – 2023, 35 de controlori de tren au accesat bazele de date ale instituţiei, folosind tabletele pe care le-a oferit angajatorul, şi au rezervat mai multe locuri în vagoanele pe care le deserveau, dar şi în vagoane pe care nu le deserveau, blocând, astfel, în bazele de date ale CFR, spre vânzare locurile respective.

Prin această acţiune, a fost afectată posibilitatea emiterii biletelor de călătorie prin celelalte canale de vânzare ale CFR (case de bilete, automate kiosk şi online).

Totodată, în aceeaşi perioadă, mai mulţi însoţitori de vagoane speciale de dormit şi cuşetă, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au introdus în fals, în aplicaţia XSell Mobile datele de identificare ale unor elevi, care potrivit legii beneficiau de gratuitate la călătoria cu trenul pe teritoriul României, biletele emise nefiind utilizate de aceste persoane, ci de persoane necunoscute, care nu achitau tariful corespunzător biletului de călătorie.

Ulterior au pus la dispoziţie situaţiile lunare cu numărul de elevi care ar fi circulat cu trenul, ocazie cu care au determinat funcţionarii publici din cadrul SNTFC CFR Călători S.A. să inducă în eroare Autoritatea pentru Reformă Feroviară, în scopul de a obţine contravaloarea tichetelor de călătorie, prin aceasta cauzând o pagubă în sarcina Ministerului Transporturilor.

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”La data de 25 martie 2025, poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti au pus în executare 39 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Giurgiu, Teleorman, Braşov, Prahova, Ialomiţa, Slobozia, Constanţa şi Buzău, într-un dosar penal, instrumentat de Biroul Investigaţii Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, anunţă IGPR.
În acest dosar, au loc cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual şi înşelăciune.
În acest caz, vor fi puse în executare 35 de mandate de aducere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here