Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Braşov este implementat de Consiliul Judeţean Braşov în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” Braşov, din care fac parte toate primăriile din judeţ. Pentru realizarea lucrărilor incluse în Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, Consiliul Judeţean Braşov vrea să obțină o  finanțare europeană de peste 100 milioane de euro.  Proiectul SMID va asigura sistemul de colectare, respectiv pubele/ containere, centre de colectare cu aport voluntar și mașini de colectare, instalații de transfer și sortare, stații de compostare precum și construirea unui Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID).

  •  „Prin realizarea unui sistem integrat de management al deșeurilor, ce va îngloba toate instalațiile necesare pentru colectarea, transportul, tratarea, reciclarea și depozitarea deșeurilor din județul nostru, vor fi realizate toate investiţiile necesare, astfel încât problema deşeurilor din toate localităţile judeţului nostru să fie rezolvată în conformitate cu directivele Uniunii Europene”, a explicat   Szenner Zoltan, președintele ADI ,,ISO Mediu“ Brașov.

Până în prezent sunt pe rol construirea de centre de aport voluntar (CAV) și stații de transfer. În cadrul proiectului SMID, așa cum explica Szenner Zoltan, se vor construi stații de transfer la Măieruș, Hoghiz și Părău, unde primăriile au pus la dispoziție terenul necesar și au fost emise HCL-uri în acest sens. La Măieruș va fi construită o stație de sortare, tratare mecano-biologică, compostare, digestie și cogenerare, la Hoghiz, o stație de transfer deșeuri, iar la Părău, pe un teren privat,  o stație de capacitate mult mai mică, ce va include sortare, tratare mecano-biologică şi compostare a deşeurilor.

 CAV-uri și eco-insule

Construirea de centre cu aport voluntar pe raza județului Brașov face parte tot din proiectul SMID, iar finanțarea  este asigurată prin PNRR. Astfel, proiectele CAV de la Târlungeni, Râșnov și Zărnești aparțin ADI ,,ISO Mediu“ Brașov  și se află în faza de licitație pentru desemnarea firmelor de execuție.  Tot pentru gestionarea deșeurilor a fost finanțat prin PNRR proiectul Primăriei Victoria în valoare de 1,13 milioane de lei referitor amenajarea a 23 eco-insule digitalizate pentru colectarea deșeurilor selective pe cele cinci fracții.

CAV-ul de la Mândra, alt amplasament

Înființarea de CAV-uri cu finanțare PNRR se află în lucru la Mândra și Făgăraș, însă cel mai avansat stadiu al investiției se înregistrează la Mândra, o investiție de peste 3 milioane de lei.

  • ,,Lucrăm la acest proiect de peste un an și jumătate și am obținut avizele necesare și am finalizat licitația, urmând să începem lucrările în această perioadă.  Numai că  s-a ivit problema amplasamentului, care a fost contestată de factorii de decizie ai investiției legate de Autostrada Sibiu-Făgăraș.  CAV-ul era amplasat în zona Mândra și se suprapunea cu o porțiune pe care va fi construită autostrada. Deja terenul a fost expropriat pentru această investiție. Prin urmare, Primăria Mândra va fi obligată să găsească alt amplasament pentru CAV. Am  găsit un teren între Mândra și Râușor, unde este drumul de exploatație asfaltat ce are ieșire la DN1, un teren privat. Am luat déjà legătura cu proiectantul pentru a analiza noua variantă. Vom fi nevoiți să găsim fonduri și să cumpărăm acest teren. Pentru aceasta vom face o evaluare  pentru a vedea valoarea terenului, vom emite o  HCL, după care încercăm să găsim banii necesari. Toate demersurile făcute până acum rămân valabile. Ne dorim ca până la sfârșitul anului să finalizăm aceste lucruri“ a declarat Emil Morar, primarul comunei Mândra.    (Lucia BAKI)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here