Pentru platforma chimică de la Făgăraș a fost găsită o nouă destinație de către autoritățile locale. O suprafață considerabilă a fost transformată într-o groapă de gunoi unde firma de salubritate a Municipiului depozitează în voie gunoaiele colectate de pe raza orașului. Este o groapă de gunoi ilegală, care funcționează de multă vreme fără ca autoritățile de Mediu să se implice.

Garda de Mediu, sancțiuni cu dedicație

În loc să fie transportate la depozitul FinEco de la Săcele cu care Primăria Făgăraş are contract, Salco Serv depozitează deşeurile în acest spaţiu neautorizat de pe platforma chimică. Iar dacă ne referim la deşeurile reciclabile,  acestea se regăsesc tot în acest depozit clandestin. În condițiile în care Primăria Făgăraş a semnat   un contract de delegare de gestiune pentru sortarea deşeurilor reciclabile tot cu Fin Eco. Încălcarea legislaţiei de Mediu în privinţa deşeurilor a determinat consilierii locali PNL din Legislativ să sesizeze Garda de Mediu. Ultima sesizare a fost înregistrată la Garda de Mediu Brașov în data de 7 februarie 2025. Dar până în prezent n-a fost luată nicio măsură, caz în care gunoaiele continuă să fie depozitate aici. În altă ordine de idei, comisarii Gărzii de Mediu au dat curs unei sesizări legată de activitatea  altei societăți de salubrizare din zona Făgăraș și s-au deplasat în teren pentru verificări și sancțiuni. În cazul Salco Serv și Primăria Făgăraș, GM Brașov ignoră sesizările.

 Făgărășenii plătesc transportul la Fin Eco, dar gunoaiele ajung doar pe platforma chimică

Ce trebuie să știe făgărășenii este faptul că în taxa/tariful de salubritate pe care o plătesc este inclus și transportul deșeurilor la depozitul Fin Eco. Numai că deșeurile nu sunt transportate la acest depozit, dar făgărășenii plătesc acest transport. Mai mult, tariful de salubritate va fi majorat la 27 lei/persoană/lună, așa cum este propunerea consiliului de administrație de la Salco Serv SA, care va include atât  transportul gunoaielor la Fin Eco, dar și depozitarea la acest depozit conform.

Negocierea primarulului PSD din  Făgăraș,  în defavoarea cetățenilor

Reamintim că în 2022, primarul PSD al Făgăraşului a decis tariful de depozitare la Fin Eco pentru întreg judeţul, unul majorat cu 144% și a semnat contractul cu această companie. Asta în timp de  ADI ISO Mediu Brașov, asociația în care sunt membre toate primăriile din județ, negocia un tarif pentru toate primăriile la o valoare mult redusă.

  • ,,Observ cu regret că domnul Gheorghe Sucaciu a transformat managementul deşeurilor în judeţul Braşov în armă pentru rezolvarea unor conflicte personale. Faptul că nu mai este preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Braşov este rezultatul unui vot dat de reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale membre ale asociaţiei. Este  opţiunea lui să fie nemulţumit sau să ceară demisia conducerii asociaţiei, dar este nedrept ca din această dispută începută şi întreţinută de dumnealui să aibă de pierdut cetăţenii. Suntem aleşi de cetăţeni care, prin votul lor, ne-au mandatat să le reprezentăm interesele, nu să ne folosim de funcţie pentru a plăti poliţe personale. În paralel cu demersurile noastre pentru încheierea unui contract de delegare a gestiunii pentru depozitarea deşeurilor prin procedura „negociere fără publicarea unui anunţ” cu SC Fin-Eco SA, Primăria Făgăraş (care are calitatea de membru al ADI ISO Mediu Braşov), a derulat o procedură similară. Astfel, în 13 februarie 2023 a semnat cu SC Fin-Eco SA un contract  de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare pentru activitatea de eliminare prin depozitare, pentru tariful de 199,96 lei/tonă. Prin semnarea acestui contract, domnul Gheorghe Sucaciu a decis preţul pentru întreg judeţul, având în vedere că legislaţia prevede că un operator poate aplica un tarif unitar. Consecinţa directă a creşterii tarifului de depozitare este că locuitorii judeţului Braşov vor plăti tarife mai mari, nu doar cei ai municipiului Făgăraş. Altfel spus, domnul Gheorghe Sucaciu, care susţine că s-a opus în luna februarie a anului 2022 majorării tarifelor de depozitare a semnat în 13 februarie 2023 un contract cu o valoare mult mai mare decât suma de 140,97 lei, pe care el a contestat-o. A făcut acest lucru în condiţiile în care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI ISO Mediu Braşov, în baza mandatului acordat de unităţile administrativ-teritoriale, încerca să obţină un preţ corect pentru depozitarea deşeurilor, suportabil pentru cetăţeni, dar care, în acelaşi timp, să acopere şi costurile operatorului. Din păcate, printr-o semnătură, toate demersurile noastre au fost anulate. Nu este o lovitură dată actualului preşedinte al asociaţiei, contestat de domnul Gheorghe Sucaciu, ci este o lovitură dată cetăţenilor judeţului.  Precizez că în anul 2022, Fin-Eco a beneficiat de o majorare a tarifului de la 83 lei/tonă la 140,97 lei/tonă, iar dacă se ia în calcul tariful de 199,96 lei/tonă rezultă că în 12 luni, operatorul a beneficiat de o creştere a tarifului de depozitare de 144%“ a explicat preşedintele de atunci al ADI ,,ISO Mediu“ Braşov la momentul februarie 2023.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here