Voila este printre primele cele mai extinse comune, ca suprafață, din zona Făgăraș, având în componență șase sate: Voila reședința de comună, Sâmbăta de Jos, Cincșor, Dridif, Ludișor și Voivodeni. În urmă cu câțiva ani aparținea de comună și Sâmbăta de Sus. La alegerile locale de anul trecut, cetățenii au desemnat, prin votul lor, în funcția de primar, reprezentantul PNL, pe Rodica Marcu, prima femeie primar al comunei. Edilul Rodica Marcu spune că a  deschis Primăria Voila pentru cetățeni, urmând exemplul predecesorului său, Gheorghe Osalciuc. Tocmai de aceea biroul primarului este la parterul clădirii primăriei pentru a-i putea deschide ușa orice localnic care intră în instituție, fără a mai fi nevoit să urce scările la etaj. Rodica Marcu  prezintă în detaliu comuna pe care o conduce în mandatul 2024-2028, dar și proiectele de dezvoltare.

,,Comuna Voila cu o populație de 1863 de locuitori este situată în nordul județului Brașov, în depresiunea Făgăraș, pe malul stâng al râului Olt și are o suprafață de 8.462 hectare. Satele aparținătoare sunt Voila, localitatea de reședință, Sâmbăta de Jos situată în partea de vest a comunei, atestată documentar la 1532.  Alt sat este Dridif situat în partea de vest a șoselei naționale, între  satele Beclean și Voila, iar în partea de vest a lui se află satul Ludișor, atestat documentar la 1440. O altă localitate este Voivodeni compusă din Voivodenii Mari și Voivodenii Mici, situată în partea de sud a comunei Voila, atestată documentar la 1432. Cincșor este altă localitate aparținătoare a comunei noastre, situată pe malul drept al râului Olt, la 2 km de acesta, pe loc șes înconjurat pe trei părți de dealuri, iar în partea de sud are o frumoasă deschidere spre Munții Făgăraș. Este atestat documentar acest sat la 1332.  Comuna noastră are un potențial turistic deosebit și este în curs de dezvoltare pentru că avem proiecte implementate, altele în curs de implementare, dar și proiecte noi, toate benefice comunei“ explică primarul comunei, Rodica Marcu.

Proiecte de investiții în comuna Voila

  •  ,,Un proiect important implementat se referă la predarea către Distrigaz  a rețelelor de distribuție  a gazelor naturale din localitățile Dridif, Sâmbăta de Jos, Ludișor și parțial Voila. Aceste investiții au fost finalizate anul trecut.
  •  Un proiect important de investiții  finanțat prin programul ,,Anghel Saligny“ este legat de modernizarea drumurilor din satele Dridif și Voivodeni, lucrări în valoare de cca 10,8 milioane de lei, din care 10 milioane sunt asigurate din bugetul de stat, iar contribuția comunei fiind de aproximativ 900.000 lei.
  •   Alt proiect finanțat prin programul ,,Anghel Saligny“ este înființarea rețelelor de apă și canalizare în Sâmbăta de Jos, valoarea investiției fiind de 13 milioane de lei, din care de la bugetul de stat a  fost alocată suma de 12 milioane, iar de la bugetul local, un milion de lei.
  •   Un alt proiect finanțat prin PNRR se referă la înființarea de rețele de canalizare în satele Ludișor și Cincșor, valoarea investiției fiind de 13 ,7 milioane de lei.
  •   Alt proiect finanțat prin programul ,,Anghel Saligny“ se referă la  extinderea rețelelor de gaze naturale în satele Voila și Cincșor. Am obținut ultimele trei avize, (mediu, cultură și SGA) dosarul fiind în prezent la CJ Brașov pentru analiză“.

Cadastrare gratuită în comună

Comuna Voila a fost inclusă în programul național de cadastrare gratuită. ,,Pot spune că s-a finalizat lucrarea de cadastru general în anul 2023 și  au fost eliberate aproximativ 24.000 de extrase de carte funciară. Mai avem câteva zone de intabulat, în viitorul apropiat închidem toată comuna. Anul viitor se va încheia programul de cadastrare și toți proprietarii vor primi titlurile de proprietate“ a spus edilul Rodica Marcu.

,,Funcția de primar înseamnă responsabilitate“

Reporter.: Sunteți obișnuită cu problemele din administrația publică, având un mandat de viceprimar, dar ce presupune funcția de primar?

Rodica Marcu: Funcția de primar înseamnă mai multă responsabilitate. Ca viceprimar activitatea mea se desfășura mai mult pe teren, acum am responsabilități mai mari. O atribuție importantă este atragerea de fonduri pentru dezvoltarea comunei, urmăresc evoluția proiectelor europene,  deciziile la nivel de administrație trebuie luate cu multă atenție pentru a respecta legislația, sunt mereu la dispoziția cetățenilor, dar și colectivul din subordine.

R.: Cum este omul Rodica Marcu în afara primăriei? Văd pe biroul dumneavoastră o icoană cu Părintele Arsenie, iar pe perete o frumoasă pictură cu trandafiri roșii.

R.M.: Sunt familistă, am o fiică, Denisa, cadru didactic la școala din Cincșor, un copil deosebit. A absolvit mai multe facultăți, are masterate și acum se îndreaptă spre doctrat în istorie teologică. Este căsătorită cu preotul din Rotbav, pr. Rusu Marius. În timpul  care-mi rămâne  cochetez cu pictura, pictura de pe perete îmi aparține, dar îmi place să  citesc foarte mult, de obicei romane istorice și volume religioase. De când l-am descoperit pe Părintele Arsenie Boca pentru că nu l-am cunoscut personal, îi cer mereu ajutorul.

 R.: Ați fost alături de Ceata de feciori din Cincșor la parada de la Făgăraș. Cum veți revigora partea de tradiții și cultură în comună?

R.M.: Așa este, n-au prea fost făcute acțiuni culturale în ultimul timp, investițiile au fost o prioritate. M-am gândit ca în fiecare sat al comunei să se organizeaze întrunirea sătenilor de acasă și de peste granițe, acțiuni de socializare care  vor aduce un plus pentru satele comunei Voila.

R.: În urmă cu câțiva ani funcționa în școlile din comună proiectul ,,Masă caldă pentru elevi“.   Care este situația în prezent?

R.M.: A fost un proiect european prin care toți copiii primeau zilnic masă caldă, dar acel proiect s-a încheiat. Tocmai pentru că a fost un succes în rândul copiilor și benefic pentru ei,  mă gândesc ca împreună cu conducerea școlii să accesăm fonduri pentru a dezvolta un proiect similar. Elevii noștri nu mai primesc nici măcar corn sau lapte. În viitorul imediat voi iniția un proiect de hotărâre prin care, din bugetul local, să finanțăm pentru unitățile școlare din comună o gustare pentru fiecare elev.  Avem în comună grădiniță la Voivodeni, grădiniță și clasele I-IV la Cincșor, clasele I-IV la Sâmbăta de Jos și grădiniță și clasele I-VIII la Voila.

R.: Ce proiecte a implementat Primăria Voila pentru aceste unități școlare?

R.M.: Primăria a implementat un proiect, în 2024, finanțat prin PNRR, prin care au fost dotate cu mobilier,  calculatoare, materiale didactice școlile și au fost înființate  laboratoare care au fost, de asemenea, dotate cu materiale. În acest an va fi finalizat proiectul, dar deja copiii folosesc dotările achiziționate.

 Dezbateri aprinse în ședințele CL Voila

R.: Cum decurge o ședință a Consiliului Local Voila? Este liniște în Legislativ sau se continuă discordia iscată la  desemnarea viceprimarului?

R.M.: Poate să fie și altfel, fără scandal. Trebuie să fim cu toții conștienți că trebuie să construim nu să distrugem, să lucrăm împreună  spre folosul cetățenilor și a comunei. Pot spune că unele proiecte HCL nu se aprobă sub diverse motive. Vă dau un exemplu, am avut un proiect HCL legat de bugetul  local, mai ales că am primit o sumă de 1,220 milioane de lei de la bugetul național. Opoziția n-a aprobat proiectul de buget în ședința ordinară, motivând că n-a înțeles, în condițiile în care atât la comisiile de specialitate cât și la plen a fost prezentă contabila care a explicat foarte clar. Am fost nevoită să convoc imediat o ședință extraordinară, când a trecut proiectul până la urmă.  Anumiți consilieri nu au aprobat.

R.: Ce structură are Legislativul?

R.M.: Comuna Voila are 13 consilieri: 4 PNL, 2 PUSL, 3 AUR, 2 PSD, 2 USR.

R.: Vă afectează disensiunile din  Legislativ în luarea decizilor? Ce susține opoziția?

R.M.: Da, în mod negativ. A fost ,,discordie“ până s-a ales viceprimarul, dar în tot răul este și un bine. Viceprimarul desemnat este un om de bună credință, harnic și interesat să dezvolte comuna.   Cei care se opun la proiectele  de hotărâre susțin că vor  transparență. Trebuie să recunoască sincer că există transparență în Primăria Voila și va continua să fie.

R.: Veți filma ședințele Consiliului Local Voila?

R.M.: Da, vor fi transmise online.

R.: Cât plătesc cetățenii pentru salubritate?

R.M.: Taxa de salubritate este 15 lei/persoană/lună și este  încasată de firma de salubritate RELIVO, care are ca acționari Comunele Voila, Recea și Lisa.  Deșeurile se transportă la depzitul  FinEco. Apa se plătește, din vara 2024, la Apa Canal Sibiu. S-a reușit predarea acestui serviciu firmei de la Sibiu, vorbim de satele Voila, Dridif, Cincșor, Voivodeni și Ludișor. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here