Comunele din zona Făgărașului pot valorifica resursele naturale și balneare folosind programul lansat de ADR Centru finanțat din bani europeni. Marți, 21 ianuarie, PR Centru a dat publicității modificările aduse Ghidului de finanțare. După lansarea în mai 2024 a programului cu finanțare europeană ,,Protejarea și valorificarea în scop turistic a patrimoniului natural și a resurselor balneare“, ADR Centru, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul ’’Regiunea Centru’’ (PR Centru), a emis ,,Corrigendum-ul nr. 4 la Ghidul solicitantului“. Modificările vizează Bugetul alocat apelului de proiecte, categoriile de cheltuieli neeligibile și opțiuni de costuri simplificate, costuri directe și costuri indirecte. La acest program, perioada de depunere a proiectelor a fost 29 mai-29 noiembrie 2024, alocarea financiară fiind de 6.134.075 euro.
Cine poate depune proiecte
Sunt eligibile câteva categorii de beneficiari, iar pentru fiecare proiect este prevăzută o valoarea minimă și o valoare maximă eligibilă/nerambursabilă, respectiv minim 100.000 euro și maxim 2.200.000 euro.
- Unități administrativ-teritoriale de bază, din mediul rural din Regiunea Centru,
- Unități administrativ-teritoriale – județ din Regiunea Centru;
sau
- Parteneriate între:
UAT comună, și/sau UAT județ din Regiunea Centru, pe de o parte
și
Organizații neguvernamentale (persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial) – asociații și fundații
sau
- Parteneriate între UAT comună și UAT județ (de care aparține comuna).
În cadrul parteneriatelor, este obligatoriu ca unitățile administrativ-teritoriale să dețină calitatea de lider de parteneriat .
Sunt finanțate proiecte privind amenajarea obiectivelor turistice naturale de utilitate publică (de tipul: formațiuni geologice, peșteri, lacuri, izvoare, arii naturale protejate sau alte elemente din cadrul ariilor naturale protejate, inclusiv resurse balneare, climatice și balneoclimatice), crearea /modernizarea infrastructurii conexe acestora și dezvoltarea infrastructurii publice la scară mică pentru valorificarea atracțiilor turistice. Construirea, modernizarea și extinderea pavilioanelor de acces, a căilor de acces în obiectiv si a intrărilor, a spațiilor de așteptare la intrarea în obiectivul turistic natural (inclusiv grupurile sanitare, bănci, mese, coșuri de gunoi, asigurare apă potabilă de la cișmele publice, etc.), adaptarea acestora la cerințele necesare accesibilizării obiectivului pentru persoanele cu dizabilități, după caz, raportat la particularitățile fiecărui obiectiv turistic natural. Construirea, amenajarea, reabilitarea captărilor-izvoare/ buvetelor / pavilioanelor de izvoare minerale. Construirea, reabilitarea, modernizarea, amenajarea, extinderea traseelor turistice montane și/ sau traseelor de drumeție pedestră sau cicloturistică. Construirea, reabilitarea, modernizarea și dotarea bazelor Salvamont / centrelor Salvaspeo și/sau adăposturi și/sau refugii turistice pentru situații de urgență, activități soft, activități de markeyong și promovare turistică. Sunt finanțate și serviciile de proiectare și consultanță pentru elaborarea cererii de finanțare și managementul implementării proiectului, audit financiar al proiectului, informare și publicitate.