Donald Trump depune luni jurământul în funcția de președinte al Statelor Unite, începându-și astfel cel de-al doilea mandat în această funcție în ceea ce reprezintă una dintre cele mai uluitoare reveniri politice din istoria Americii, informează Reuters.
Așa-numita Inauguration Day (ziua învestiturii – n.r.) este, prin tradiție, dedicată în mare măsură ceremoniilor formale și fastuoase. Un președinte părăsește Casa Albă, iar un altul se mută acolo. Dar Trump, un republican, s-a angajat, de asemenea, să semneze în prima sa zi de mandat o serie de ordine executive pe subiecte care variază de la securitatea frontierei la producția de petrol și gaze.
Reuters trece în revistă detaliile zilei de 20 ianuarie:
Când depune Trump jurământul?
Trump va depune jurământul în funcție, cel mai probabil în prezența șefului Curții Supreme a SUA, John Roberts, la ora 12:00. ET (17:00 GMT, 19:00 ora României – n.r.). Ceremonia, prevăzută inițial să se desfășoare pe treptele Capitoliului, va avea loc în interiorul Rotondei Capitoliului, din cauza frigului. Trump își va rosti apoi discursul de învestitură.
În interviuri, el a declarat că intenționează ca discursul său să fie înălțător și unificator. Ar fi o schimbare față de primul său discurs din 2017, în care Trump a vorbit despre o țară distrusă pe care a descris-o drept ‘Carnagiul American’, comentează Reuters.
Mii de spectatori fără bilete sunt așteptați să umple National Mall și să urmărească ceremonia pe ecrane video de mari dimensiuni.
Cine este invitat?
Trump a rupt-o cu tradiția și a invitat mai mulți lideri străini la ceremonie. Istoric vorbind, liderii străini nu participă la ceremonia de inaugurare din motive de securitate și cutuma este de a trimite diplomați care să-i reprezinte.
Președintele Argentinei, Javier Milei, un susținător ferm al lui Trump, și-a anunțat participarea, potrivit relatărilor.
După ce anunțase inițial că se gândește să participe, un alt susținător al lui Trump, premierul ungar Viktor Orban, nu va participa în cele din urmă la ceremonie din cauza unor chestiuni de agendă. Mai exact, Orban va prezenta la 20 ianuarie, la Budapesta, rezultatele președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene, pe care țara sa o deținut-o în a doua jumătate a anului 2024, potrivit presei ungare.
Președintele chinez Xi Jinping nu participă, în ciuda faptului că a fost invitat personal de Trump, ci îl va trimite pe vicepreședintele Han Zheng.
Premierul italian Giorgia Meloni a confirmat că va fi prezentă la ceremonia de învestitură, alături de alți lideri și politicieni din lume.
Personalități din SUA care și-au anunțat prezența (sau absența) la ceremonia de învestitură
Va participa și fostul președinte Barack Obama (2009-2017), dar nu va fi însoțit și de fosta Primă Doamnă Michelle Obama. Acesta va fi al doilea eveniment public în mai puțin de o lună la care Obama participă singur.
În urmă cu câteva săptămâni, democratul a fost unicul fost președinte care a venit singur la funeraliile de stat ale fostului președinte Jimmy Carter (1977-1981). Aceasta în condițiile în care Trump a mers cu soția sa, Melania, la fel și foștii președinți Bill Clinton (1993-2001) și George W. Bush (2001-2009), care au venit însoțiți de fostele prime doamne Hillary Clinton și Laura Bush.
După ce s-a constatat absența lui Michelle Obama, CNN a transmis că aceasta se afla în Hawaii și de aceea nu a putut fi prezentă la funeraliile lui Carter. Însă nu există informații cu privire la motivul pentru care Michelle Obama nu va participa la ceremonia de învestitură a lui Trump.
EFE amintește totuși că în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, atât Barack, cât și Michelle Obama au făcut campanie pentru vicepreședinta Kamala Harris, adversara lui Trump la alegerile prezidențiale. Iar la un miting electoral, fosta Primă Doamnă l-a numit pe republican un ‘risc’, în special pentru femeile americane, și a pus sub semnul întrebării starea sa psihică, iar Trump a calificat-o ulterior pe Michelle Obama drept ‘dezgustătoare’.
Musk, Bezos și Zuckerberg – cei mai bogați oameni din lume – vor urmări ceremonia alături de membri ai administrației Trump
Elon Musk (Tesla, SpaceX, X), Jeff Bezos (Amazon, Blue Origin) și Mark Zuckerberg (Meta) vor participa la ceremonia de învestitură a lui Donald Trump, potrivit canalului de televiziune american NBC, un semnal suplimentar al legăturilor din ce în ce mai strânse dintre președintele ales și comunitatea tehnologică, scrie AFP.
Cele trei personalități emblematice ale tehnologiei americane l-au curtat pe președintele ales în ultimele luni, cu o râvnă mai mare sau mai mică.
Elon Musk a devenit esențial în timpul campaniei electorale a republicanului, la care a contribuit semnificativ cu donații financiare masive și întâlniri politice.
Șeful Tesla, CEO al SpaceX și proprietar al platformei X a dobândit astfel o puternică influență politică și a obținut un post extraguvernamental, urmând să se ocupe de descentralizare și de reducerea cheltuielilor publice.
Miliardarul american de origine sud-africană și-a început de ani buni virajul către dreapta, notează AFP, care adaugă că, în schimb, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg s-au ‘convertit’ mai recent. Fondatorul și președintele Amazon s-a înfruntat cu prima administrație Trump pe tema marilor contracte de apărare acordate Microsoft, rivalul său în cloud.
De data aceasta, Jeff Bezos – care are și o companie spațială, Blue Origin, rămasă în urma SpaceX – a adoptat o postură diferită. El a împiedicat Washington Post, pe care îl deține, să o susțină pe candidata democrată Kamala Harris în confruntarea cu Trump din 5 noiembrie 2024. Iar Amazon a plătit un milion de dolari pentru ceremonia de învestire a președintelui ales de la Washington.
Meta a dat aceeași sumă. Căci, deși în trecut Donald Trump nu i-a cruțat pe niciunul dintre cei trei CEO și companiile lor, Mark Zuckerberg de la Meta părea ținta sa predilectă. Nu mai departe de vara trecută, Trump îl amenințase cu închisoarea pe șeful Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp), din cauza deciziei Facebook de a-i interzice prezența pe platformă la începutul lui 2021, după asaltul asupra Capitoliului SUA comis de susținătorii republicanului.
Însă de la victoria sa, Mark Zuckerberg a făcut constant progrese în relația cu Trump: a luat cina cu el, președintele ales și-a numit câțiva aliați în poziții cheie, Zuckerberg a pus capăt programelor împotriva dezinformării și în favoarea diversității, foarte criticate de conservatori, și a relaxat regulile de moderare a conținutului pe Facebook și Instagram, urmând exemplul Twitter, devenit X sub conducerea lui Elon Musk.
Musk, Bezos și Zuckerberg sunt – în această ordine – și cei mai bogați oameni din lume, conform listelor Bloomberg și Forbes.
Paradă la Casa Albă
După un prânz cu liderii Congresului la Capitoliul SUA, Trump va călători într-un convoi de mașini pe Pennsylvania Avenue către Casa Albă, însoțit de o procesiune de regimente militare, fanfare școlare și grupuri de cetățeni.
Noul președinte și invitații săi vor observa apoi restul paradei de pe o esplanadă.
Prima zi de muncă
Senatorul republican John Barrasso, un aliat al viitorului președinte republican, a declarat pentru CBS că în prima zi de mandat a lui Trump se va produce ‘o avalanșă de ordine executive privind economia și granița’.
Două surse familiare cu planificarea au declarat că Trump pregătește un val de ordine executive și directive – peste 100 – pentru prima zi și următoarele, demers cunoscut în interiorul echipei lui Trump drept un efort de ‘a șoca și de a uimi’ din partea noului președinte al SUA. Se așteaptă ca el să semneze ordine care să ofere ofițerilor de imigrație mai multă libertate de a aresta migranții fără antecedente penale, să trimită mai multe trupe la granița dintre SUA și Mexic și să reia construcția zidului de frontieră.
Ordinele vor include o încercare de a crește producția de energie și de a duce la bun sfârșit promisiunea de campanie a lui Trump, ‘drill, baby, drill’ (forează, iubire, forează – n.r.). De asemenea, este probabil ca Trump să emită primul val de grațieri pentru inculpații condamnați de guvernul federal pentru participarea lor la asediul asupra Capitoliului SUA din 6 ianuarie 2021.
Cine acoperă costurile?
Luni seara vor avea loc o serie de gale inaugurale în mai multe locuri din Washington, iar la unele dintre ele este posibil să participe și Trump.
Evenimentele oficiale sunt finanțate de comisia de învestire a lui Trump, care este prezidată de aliații de lungă durată ai lui Trump: Steve Witkoff, un dezvoltator imobiliar ales de Trump pentru a fi trimisul său pentru Orientul Mijlociu, și Kelly Loeffler, fost senator american care a fost nominalizat de Trump pentru șefia Administrației Micilor Afaceri.
Amazon.com și Meta Platforms au anunțat că vor dona 1 milion de dolari fiecare comitetului, la fel ca CEO-ul Apple, Tim Cook, și CEO-ul OpenAI, Sam Altman. Uber și CEO-ul său, Dara Khosrowshahi, au donat fiecare un milion de dolari fondului.
Comisia de învestire a lui Trump va fi responsabilă pentru acoperirea tuturor costurilor aferente, cu excepția ceremoniei de depunere a jurământului de la Capitoliu, care este finanțată de contribuabili.
Trump a strâns o sumă record de 106,7 milioane de dolari pentru festivitățile prilejuite de ceremonia de învestitură din 2017.