Luna ianuarie are şi ziua cea mai deprimantă din anul care tocmai a început şi, în mod deloc surprinzător, aceasta va fi o zi de luni. În 2025, cea mai deprimantă zi a anului – supranumită ”Blue Monday” de consilierii în lifestyle din Marea Britanie – este 20 ianuarie.

”Blue Monday” („Lunea cea tristă”) este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie, considerată de consilierii în lifestyle din Marea Britanie ca fiind cea mai deprimantă zi a anului.

Numele a fost atribuit pentru prima dată acestei zile în 2005 de compania Sky Travel, în cadrul unei campanii de publicitate. Apoi, acestei date i-au fost atribuite mai multe conotaţii negative sociale: schimbarea vremii, ghinion în afaceri, despărţiri amoroase.

Pentru persoanele care preferă să vadă întotdeauna partea plină a paharului, ianuarie este luna în care oamenii îşi stabilesc obiective noi, încep o serie de activităţi interesante şi se supun unui proces de reevaluare în speranţa obţinerii unor rezultate optimiste în următoarele 12 luni, potrivit mirror.co.uk.

Însă, pentru persoanele mai puţin optimiste, ianuarie este cea mai dificilă lună a anului.

În ianuarie, organismul uman se resimte după consumul abuziv de alcool şi de ciocolată din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crăciun şi a petrecerilor de Revelion. În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil, iar nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.

Ideea a pornit de la un psiholog, care, ulterior, și-a cerut scuze

Conceptul de cea mai depresivă zi din an îi aparține lui Cliff Arnall, psiholog și profesor la Universitatea din Cardiff și a fost folosit pentru prima dată în 2005 într-o campanie de publicitate realizată de compania britanică Sky Travel, scrie Corriere della Sera.

Pentru a-și susține teoria cu cea mai tristă zi din an, Cliff Arnall a creat o formulă matematică și a luat în considerare mai multe aspecte: perioada de după Crăciun și obiectivele oamenilor pentru noul an, vremea din lunile de iarnă, facturile la utilități care sunt mai crescute în perioada de iarnă, și motivația redusă a oamenilor. Acestea sunt cauzele apariției depresiei sezoniere.

Conceptul a fost primit cu multă suspiciune de psihologi, iar colegii de breaslă ai lui Arnall au spus că este mai degrabă o pseudoștiință.

Ulterior, psihologul Cliff și-a cerut scuze pentru că a lansat conceptul de Blue Monday și a realizat o campanie de comunicare prin care a încercat să transmită un mesaj: oamenii ar trebui să facă tot ce le stă în putință să-și mențină sănătatea mintală.

Din fericire, există și cea mai fericită zi a anului. Acesta este stabilită la sfârșitul lunii iunie, de obicei în ultima vineri din iunie.

Motivul este exact opusul lui Blue Monday: zilele devin mai lungi, pentru mulți oameni vacanța de vară este aproape, există mai multe oportunități de a petrece zile cu prietenii în aer liber.

Cum puteţi combate starea de Blue Monday?

Lumină: Petreceţi timp în aer liber atunci când este posibil sau utilizaţi terapia prin lumină.

Mişcaţi-vă corpul: Exerciţiile fizice, chiar şi o scurtă plimbare, s-au dovedit benefice pentru starea de spirit.

Planificaţi ceva plăcut: Organizaţi o întâlnire cu prietenii, rezervaţi o escapadă sau planificaţi pur şi simplu o după-amiază pentru relaxare.

Concentraţi-vă pe victoriile mici: În loc să vă concentraţi pe obiectivele ratate, sărbătoriţi micile realizări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here