Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov, au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Teodorescu Gehorghe la data faptei economist în cadrul Serviciului achiziţii publice aprovizionare şi contractare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.
În aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
– T.A.E. pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită;
– N.C.E., administrator al Bracoma Sport SRL din Râşnov, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită;
– Bracoma Sport SRL pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

  • „Inculpatul Teodorescu Gheorghe Sorin, în calitate de economist la Serviciul achiziţii publice aprovizionare şi contractare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, în cursul lunii iulie 2020, ar fi primit de la inculpatul N.C.E., administrator al SC Bracoma Sport SRL, suma de 50.000 de lei, în schimbul atribuirii, în mod preferenţial, a două contracte de achiziţii publice directe în valoare totală de 571.094 lei.
    În concret, la data de 14 mai 2020, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov ar fi atribuit societăţii comerciale menţionate anterior, două contracte de achiziţii publice directe, având ca obiect lucrări de igienizare şi reparaţii hol acces parter în zona Staţionar Tractorul, în valoare de 214.937 lei şi în zona Staţionar Astra în valoare de 356.156 lei.
    Inculpatul Teodorescu Gheorghe Sorin ar fi fost ajutat la comiterea infracţiunii descrise anterior de inculpata T.A.E. care ar fi fost de acord ca pe numele său să fie deschis un cont bancar în care să fie transferată suma de 50.000 de lei primită cu titlu de mită, sumă care în final ar fi ajuns în posesia inculpatului Teodorescu Gheorghe Sorin, ca urmare a mai multor operaţiuni de retragere numerar efectuate de acesta în perioada 15 mai 2021 – 01 iulie 2021”, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de 28.985 lei, 3.400 euro şi 900 dolari (în total echivalentul a 50.000 lei) aparţinându-i inculpatului Teodorescu Gheorghe Sorin, în vederea confiscării speciale. Dosarul de urmărire penală a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov, cu propunerea de a se menţine măsura asiguratorie luată în cauză.

Mită pentru dosare de pensionare

La 15 ianuarie 2025, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciile Județene Anticorupție Sibiu, Alba și Hunedoara, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, au efectuat 7 percheziții domiciliare în locații din municipiul Sibiu, Răşinari, judeţul Sibiu şi Câinenii Mari, judeţul Vâlcea, precum şi la sediul Casei Judeţene de Pensii Sibiu  în legătură cu săvâşirea unor fapte de corupție de către un funcţionar public din cadrul Casei Judeţene de Pensii Sibiu, precum şi de către un agent de pază al acestei instituții.

În cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de cei doi funcționari, precum şi faţă de alte 38 de persoane, având calitatea de complici ai acestora sau de mituitori ori cumpărători de influență, cu privire la săvâşirea infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență, dare de mită şi cumpărare de influență, precum şi pentru infracțiuni de complicitate la luare de mită şi trafic de influență.

Din probatoriul administrat până în prezent s-a stabilit că, în perioada iunie 2024-ianuarie 2025, funcţionarul public a primit foloase necuvenite, în legătură cu îndeplinirea unor îndatoriri ce intrau în atribuțiile sale de serviciu referitoare la emiterea deciziei de pensionare, la calculul vechimii în muncă, reținându-se în sarcina acestuia 10 infracțiuni de luare de mită. De asemenea, față de agentul de pază s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru comiterea a 37 de infracțiuni de complicitate la luare de mită și trafic de influență, acesta intermediind primirea mitei de către funcţionarul public sau pretinzând foloase materiale în nume propriu, în condițiile în care lăsa să se înţeleagă că are o anumită influență pe lângă funcţionarii publici ai instituției şi îi poate determina pe aceştia să îi favorizeze pe cumpărătorii de influenţă. Foloasele materiale pretinse şi primite de cei doi constau în sume de bani cuprinse între 100 şi 600 lei precum şi în produse alimentare.Au fost puse  în executare a 17 mandate de aducere emise de procuror.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here