Unii primari au ajuns să considere primăriile pe care le conduc vremelnic afaceri proprii şi dictează în voie pe banii plătitorilor de taxe şi impozite. Pe un astfel de algoritm se vede că e condus şi Făgăraşul. Primarul PSD al Făgărașului a venit cu năravul de la Drăguș și când s-a văzut pe o ,,tarla“ mai mare și mai bogată, nu s-a putut abține și a dat drumul metehnelor vechi. Știți cum e, năravul din fire nicicând nu are lecuire. El în frunte, iar supușii roind în jurul lui. Dacă n-au avut loc în aparatul propriu al primarului sau în servicii, au fost catapultați în asociațiile sau fundațiile care căpușează bugetul local. Sunt sute de persoane care forfotesc prin birourile publice, alții însă figurează doar în scripte fără să se mai deranjeze să ajungă la vreun birou. S-a ajuns ca Primăria Făgăraș să fie angajatorul cel mai mare din municipiu. De când este ordonator de credite primarul PSD, nimic nu mișcă în urbe fără știrea și voia lui. Și-a găsit și oamenii care să i se supună orbește. Dar nu degeaba. Sunt răsplătiți cu salarii frumoase și sporuri pe măsura obedienței. Astfel, administrația publică locală este locul perfect al sinecurilor și nepotismelor. Parcă li s-ar cuveni totul, nicidecum să fie ei în slujba cetățeanului plătitor de dări. Pentru ei transparența este o iluzie și nu o lege ce trebuie respectată întocmai Salarile și așa generoase plătite din banii făgărășenilor sunt completate cu nenumărate sporuri și prime, majoritatea fiind la mâna ordonatorului de credite, primarul PSD al Făgărașului. Ca la fiecare început de an, vom publica lefurile acestor bugetari, uzând de informațiile sumare publicate pe site-ul primăriei. Numai că sursa citată evidențiază doar valoarea venitului brut pentru fiecare post ocupat din primărie și unitățile subordonate, fără să menționeze concret sporurile de care beneficiază fiecare angajat. Singurele informații legate de aceste sporuri sunt notate la subsolul tabelelor cu veniturile brute, indicând doar procentele prevăzute de legislație. Acestea ar fi putut fi completate cu informațiile din declarațiile de avere, dar pe site-ul primăriei, acestea sunt la fel de sumare sau lipsesc.
Peste 50 de tipuri sporuri au bugetarii
Pentru a avea o imagine asupra acestor sporuri vom reda declarația fostului ministrului Muncii, Violeta Aşexandru, care a dat în vileag sporurile bugetarilor, publicând un centralizator al sporurilor din domeniul bugetar. Aceasta spune cã a identificat şapte domenii şi peste 50 de tipuri de sporuri, ,,de la spor pentru periculozitate sau suprasolicitare neuropsihicã, pânã la munca în ture şi spor de consemn la domiciliu, spor pentru gestionarea informaţiilor clasificate sau pentru pãstrarea confidenţialitãţii. Și dacã eşti nominalizat în proiecte din fonduri europene primeşti o majorare a salariului de pânã la 50%. Personalul bugetar beneficiazã şi de indemnizaţie de hranã (347 lei/lunã) şi, desigur, de vouchere de vacanţã„. Fostul Ministru al Muncii a propus stabilirea unor indicatori de performanţã în administraţie . ,,Astãzi este invers: mai întâi banii (aici de urmãrit cumulul de sporuri!) iar discuţia despre performanţã se amânã veşnic. Rezistenţa este imensã. Nu cred cã un om din sistemul privat îşi doreşte o administraţie populatã de funcţionari nepregãtiţi, ba dimpotrivã. Avem, în schimb, experienţe zilnice când intrãm în contact cu un sistem public arogant, neperformant (nu toţi angajaţii, desigur!) cãruia îi tot cresc veniturile din taxele şi impozitele şi, pânã la urmã, din munca celor activând în mediul privat. Când descoperi câte privilegii au funcţionarii/cei plãtiţi din bani publici (privilegii obţinute, în mod intenţionat, cu toatã discreţia/lipsa de transparenţã), fãrã sã livreze performanţã, fãrã sã vezi o administraţie având respect pentru contribuabil – atunci chiar deranjeazã! Acordarea de sporuri tuturor angajaţilor nu face decât sã adânceascã lipsa de performanţã. În sistemul public ne trebuie indicatori generali, minimali, obligatorii care sã ia în calcul opinia ,,clienţilor”, nu sã se evalueze colegii între ei, ca sã iasã totul perfect”, a explicat Violeta Alexandru. Cu alte cuvinte, sporurile, compensaţiile, primele pot dubla venitul unui bugetar plătit din banii contribuabililor. În privința evaluării funcționarilor publici, avem un exemplu clar la Făgăraș, cazul secretarului general Laura Giunca și cazul juristului Adrian Gavrilă. Evaluarea activității acestora a fost realizată de persoane fără studii în domeniu, dar apropiați aflați la comanda primarului, care au semnat documentele aferente. Acțiunea ,,evaluatorilor“ n-a rămas nepedepsită, instanța repunând-o pe funcție pe Laura Giunca printr-o sentință rămasă definitivă. Mai rămâne ca edilul PSD să respecte sentința judecătorească.
Știți ce leafă are primarul?
Primarul încasează o indemnizație lunară fixă de 15.698 lei, adică 3.139 euro/lună. N-ar trebui să mai aibă vreun alt venit decât cei 37.000 euro pe an. Din implementarea proiectelor europene are însă beneficii care înseamnă un spor de 25% până la 50%. Pe site-ul primăriei, edilul nu a publicat declarația de avere și nici declarația de interese deși legea îl obligă. Raportându-ne la acest venit anual al primarului, nu putem înțelege investiția de care se bucură din strada Trandafirilor. O casă de locuit frumos amenajată în câteva luni se ridică lejer peste o sută de mii de euro, cu mult peste veniturile pe care le obține legal acest edil.
Leafă generoasă de viceprimar vs. atribuții
Viceprimarul are o indemnizaţie lunară de 13.283 lei, plus indemnizaţia de 25% -50% dacă este inclus în echipele care implementează proiecte europene cu finanţare nerambursabilă. Viceprimarul Făgărașului este Cerchizan Marius, fost membru PNL, acum membru PSD. Conform declarației de avere, una neactualizată, din 16.06.2023, Cerchizan a fost administrator la SC Blumaco Fructe SRL de unde a încasat un venit anual de 8.879 lei. În același timp a fost desemnt de primar consilier personal, funcție plătiță din banii făgărășenilor ce i-a adus un venit de 16.952 lei. Începând cu decembrie 2024 încasează lunar 13.283 lei, indemnizația de viceprimar, mai mult decât a obținut un an întreg de la firma proprie. Făgărășenii se pot bucura că din banii lor, Cerchizan se poate lăuda cu un venit anual generos, aproape 160.000 de lei, peste 30.000 euro. Așa cum declara edilul, Cherchizan a administrat șantierele din Făgăraș în calitate de consilier, ,,reușită“ care l-a propulsat în funcția de viceprimar, prin votul pe bandă a celor 16 consilieri dominați de primar.
Funcționari cu funcții de 12.000 de lei lunar
Secretarul UAT Făgăraş are un salariu de bază de 12.012 lei. Această funcție este deținută de Marian Lavinia, propulsată de edil prin încălcarea legislației, situație constatată de instanță. Același venit are și arhitectul şef al primăriei, 12.012 lei/lună. Și soțul arhitectului șef este tot bugetar, venitul anual net încasat de acesta de la bugetul Făgărașului fiind de 54.278 lei. Directorii executivi din Primăria Făgăraș încasează lunar câte 12.012 lei fiecare, plus sporuri, indemnizații și prime. Și un șef de serviciu este plătit bine, remunerația lui este de 10.089 lei brut/lună.
Administratorul public ce s-a vrut deputat
Funcția de administrator public din Primăria Făgăraș a fost în timpul mandatelor actualului primar PSD o monedă de schimb pentru slugărnicia indivizilor față de edil. Care a fost mai obedient a fost numit administrator public, iar atunci când n-a mai răspuns la comenzi, a fost eliminat. Nu este cazul ultimului administrator public numit de primar, Lucian Mija. Acesta i-a făcut jocul edilului în mandatul trecut pentru a avea controlul total al deciziilor și banilor publici. Șef la Partidul Viitorul Făgărașului, apoi membru PSD, etc. Și când primarul a vrut să-și arunce buzduganul spre Parlament, l-a propulsat pe lista PSD. Astfel, Mija și-a vândut și ,,avuția“ fără să clipească pentru a ajunge deputat, dar votul cetățenilor le-a blocat jocurile. Mija a rămas și fără funcție și fără ,,avuție“. Funcția de administrator public este însă liberă, iar edilul poate, dintr-un condei, să-l înscăuneze din nou pe funcție. Doar face ce vrea, mai ales că are majoritate în Legislativ. Spunem acest lucru ținând cont de sentințele instanței pe care primarul refuză să le aplice.
Alte lefuri din Primăria Făgăraș
Nu se pot plânge bugetarii de lefurile pe care le primesc comparativ cu munca depusă în folosul cetățeanului. Mai ales că veniturile lunare sunt completate de sporuri, prime, indemnizații. Este adevărat însă că aceste sporuri sunt la mâna primarului care le acordă când, cât, cum și cui vrea. Angajaţii din Primăria Făgăraş care lucrează la întocmirea proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile sunt motivaţi cu un spor de 50% din salariul de bază indiferent de numărul de proiecte în care sunt implicaţi. Persoanele care beneficiază de această majorare, dar şi sumele aferente sunt stabilite de primar. Angajaţii din primărie beneficiază de indemnizaţii de hrană reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară. Angajaţii din primărie care deţin certificate de handicap primesc la leafă un spor de 15% din salariul de bază. Și lista continuă. Ce salarii se plătesc în primărie.
- Un auditor are un salariu de bază brut de 9.345 lei dacă are gradul 5 şi 9.117 lei dacă este încadrat la gradul 4.
- Un angajat încadrat pe funcţia de consilier, consilier juridic, inspector protecție civilă, polițist local, studii superioare: maxim 8.763 lei
- Referent, inspector protecție civilă, polițist local, studii medii: maxim 7.435 lei
Personal contractual de execuţie
- Un consilier sau consilier juridic , maxim 7.918 lei la gradul 5.
- Un referent de specialitate: maxim 5.963 lei
- Un referent, studii medii: maxim 5.393 lei
- Administrator, studii medii: 5.522 lei
- Un casier, magaziner: 5.163 lei.
- Un portar, paznic, îngrijitor: 5.063 lei.
- Un muncitor calificat: 5.522 lei.
- Un muncitor necalificat: 5.034 lei.
Asistenţa medicală şcolară
- Mediator sanitar: 5.253lei
- Asistenţi personali: 3.700 lei
- Asistent medical principal: 5950 lei
- Asistent social principal: 6.389 lei
- Medic primar şcolar: 16.627 lei
- Medic specialist: 13.168 la gradul 5.
- Medic dentist: 8.982 lei
Muzeul Ţării Făgăraşului
Unitatea are 25 angajaţi şi 3 funcţii de conducere.
- Manager: 9.3133 lei brut de bază lunar
- Şef serviciu financiar: 8.050 lei
- Şef secţie conservare-restaurare: 8.050 lei
- Economist: de la 3927 lei la 4889 lei
- Consilier resurse umane: de la 3908 lei la 4865 lei
- Referent specialitate: maxim 6.532 lei
- Referent: maxim 5.656 lei.
- Muncitor calificat: de la 4.153 lei la 5.514 lei.
- Vânzător bilete, casier: 5.368 lei.
- Îngriitor: 4.225 lei.
- Muzeograf, restaurator, istoric, conservator, curator, educator muzeal: maxim 7.290 lei.
- Cercetător ştiinţific: 8.542 lei.
- Documentarist principal:6.283 lei
- Trezorier, fotograf, gestionar, custode: maxim 5.056 lei
- Bibliotecar: două posturi, unul cu 6.219 lei, altul cu 6.653 lei.
Casa Municipală de Cultură
- Manager: 6.863 lei
- Referent cu studii superioare: maxim 6.680 lei
- Referent cu studii medii: 5.055 lei
- Consilier, referent de specialitate: 6.535 lei
- Economist: 6.535 lei
- Îngrijitor: 4.229 lei
- Muncitor calificat: 5.516 lei
Serviciul de Transport Public Local
- Șef serviciu: 11.050 lei
- Consilier: 6.531 lei
- Șofer, referent, muncitor calificat: 5.521 lei
- Dispecer, casier, controlor bilete: 5.377 lei
- Îngrijitor: 4.669 lei
Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică (Ecoterm)
- Director general: 11.002 lei
- Contabil șef, inginer șef: 7.871 lei
- Consilier juridic, economist, contabil, inginer: 6.531 lei
- Dispecer, fochist, electrician, lăcătuș, mechanic auto: 5.513 lei
- Casier, gestionar, secretar relații cu publicul, magazine: 5.369 lei
- Muncitor necalificat: 4.296 lei
Club Sportiv Municipal
- Președinte club: 6.230 lei
- Vicepreședinte club: 5.640 lei
- Consilier expert, inspector de specialitate: 6.098 lei
- Tehnician, merceolog, contabil, referent: 5.373 lei
- Referent sportiv: 5,170 lei
- Antrenor: 6.160 lei
Creșa Mămăruța
- Director: 10.134 lei
- Asistent medical principal: 6.800 lei
- Infirmieră: 6.355 lei
- Bucătar: 4.796 lei
- Îngrijitoare, spălătoreasă: 4.796 lei
- Administrator patrimoniu: 6.607 lei
- Contabil, administrator financiar: 8.133 lei
- Educator puericultor (studii medii): 7.893 lei
- Educator puericultor (studii superioare) 8.029 lei (Lucia BAKI)