Cetățenii din Victoria și din localitățile învecinate erau obișnuiți să apeleze la serviciile medicale ale Centrului de permanență din Victoria care funcționa pe tot parcursul săptămânii, de  luni până vineri între orele 15.00-8.00, iar sâmbăta, duminica și în zilele declarate sărbători legale, 24 de ore din 24.  O decizie a directorului Direcției de Sănătate Publică Brașov emisă în luna noiembrie 2024 (nr. 517/14.11.2024) a impus suspendarea activității Centrului de permanență din Victoria, lăsând localnicii fără acest tip de servicii medicale. Conform deciziei directorului DSP Brașov, activitatea unității medicale este suspendată timp de 6 luni, de la 1 ianuarie 2025 până în data de 30 iunie  2025.

Motivul pentru care s-a închis unitatea medical este lipsa medicilor.

  • ,,În data de 05.11.2024, dr. Prica Sorin, medic coordonator al centrului, a solicitat suspendarea activității acestuia, din cauza lipsei acute de personal medical – situație care face imposibilă acoperirea legală a orelor de gardă.  Pentru funcționarea legală a centrului sunt necesari 8 medici, însă, în luna octombrie 2024, trei medici s-au retras din activitate din cauza unor probleme de sănătate și a salarizării foarte scăzute, de aproximativ 4 lei/oră“ a explicat Primăria Victoria.

Primăria Orașului Victoria, prin Primar Bertea Camelia Elena, a făcut demersuri pentru a evita suspendarea activității:

  • Au fost contactați peste 20 de medici din comunele învecinate, precum Ucea, Drăguș, Viștea, Lisa, Breaza, Porumbacu, Cârțișoara și din orașele Făgăraș, Agnita și Avrig. Până în prezent, nu s-au găsit medici dispuși să colaboreze, din cauza distanței, a retribuției foarte mici și a programului supraîncărcat.
  • A fost susținută suspendarea temporară a activității, pentru a permite redeschiderea centrului imediat ce se vor găsi medicii necesari.
  • ,,Salarizarea medicilor nu este stabilită de Primăria Orașului Victoria, ci este reglementată prin lege de Ministerul Sănătății. Primăria Orașului Victoria își menține angajamentul de a redeschide centrul de permanență imediat ce se vor găsi medicii necesari și va aloca fondurile necesare din bugetul local pentru funcționare“ comunică Primăria Victoria.

Centrul de la Victoria a fost modernizat și redeschis în 2022

Reamintim că acest centrul de permanenţă a mai avut o perioadă în care nu a funcționat, în 2021 tot din lipsă de medici. Dar în 2022, Primăria Victoria a investit în reabilitarea și dotarea centrului și l-a redeschis.

  • ,,Am reușit să redeschidem Centrul fără să cheltuim vreun leu din bugetul local. Cu ajutorul angajaților din Primărie și al voluntarilor, am igienizat spațiul, am zugrăvit și l-am amenajat pentru a putea fi dat în folosință în cele mai bune condiții.  Am montat uși de termopan primite sub formă de donație din partea firmei Ronemar SRL. Vom aloca fondurile necesare achiziționării de mobilier și aparatură nouă pentru Centrul de pemanenţa, care de 13 ani nu a mai primit niciun leu de la bugetul local“ a explicat Camelia Bertea, primarul din Victoria, în 2022 când a redeschis Centrul.

Mai funcționează doar 7 centre de permanență în județ

În județul Brașov, există un deficit semnificativ de medici pentru centrele de permanență, iar în prezent nu mai funcționează decât 7 centre, dintre care 3 sunt în Municipiul Brașov. De asemenea, în luna noiembrie 2024, activitatea centrelor de permanență din Feldioara și Râșnov a fost suspendată temporar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here