Printr-o hotărâre din 7 ianuarie 2025, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Statul Român să restituie efectiv suprafaţa de 17.000 hectare teren forestier Asociaţiei Composesorale Borşa, în termen de 12 luni. În situaţia în care în termenul acordat suprafaţa nu va fi restituită efectiv, în acelaşi termen Statul Român trebuie să plătească Asociaţiei Composesorale Borşa suma de 61.540.966 Euro.

Amintim că la 8 noiembrie 2022 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru încălcarea dreptului de proprietate al Asociației Composesorale Borșa pentru suprafața de 17.000 ha pădure. Curtea Europeană a acordat un termen de grație de peste 2 ani autorităților naționale pentru a respecta dreptul de proprietate al reclamantei și a pune în executare o sentința judecatorească executorie din 2004 care obliga Comisia locală Borșa și Comisia județeană Maramureş să restituie cele 17.000 de ha de pădure proprietatea reclamantei.

Av. Nicoleta Tatiana Popescu: “În acești 2 ani de la prima hotărâre a Curții,  reprezentanții reclamantei au avut numeroase întâlniri cu agentul guvernamental, autoritățile locale și centrale fără niciun rezultat. Am întâlnit reprezentanți ai statului aroganți, zeflemitori și incompetenți care nu erau conștienți ce înseamnă o hotârâre de condamnare a statului român și că dacă nu vor restitui proprietatea, cetățenii întregii țări vor trebui sa plătească ei, valoarea proprietății reclamantei. Funcționarii statului ne-au râs în față, ne-am spus și ”ce dacă aveți o hotărâre de condamnare, instanțele au greșit, nu aveți dreptul la nimic fiindcă NU vrem noi”. Este al 40 caz al meu câștigat la CEDO, un alt caz în care reclamanții după zeci de ani de procese și umilințe îndurate în țară, deși aveau o hotărâre judecătorească definitivă și-au găsit dreptatea la Strasbourg. Acum după ce Curtea a stabilit că reclamantei trebuie să i se restituie în natură cele 17.000 de ha, în termen de 12 luni de când hotărârea este definitivă,  autoritățile naționale sunt obligate să respecte și să execute hotărârea CEDO in caz contrar Ministerul de Finanțe  va achita 61.540.966 milioane de euro din banii nostri ai tuturor.

Mihali Matei, preşedintele Asociaţiei Composesorale Borşa: “Am fost lipsiți de proprietatea noastră timp de 80 ani: 45 ani sub regimul comunist și 35 ani sub regimul “democratic”. Ce fel de stat de drept este acel stat care ne încalcă proprietatea și ignoră timp de 21 ani o hotărâre judecătorească irevocabilă? Ce fel de democraţie avem când se ignoră de mai bine de 2 ani o hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului?

Av. Bogdan Ioan Tudor Todoran: “La Borșa, Statul Român, cu toată forța unor instituții locale, județene și guvernamentale corupte, şi-a umilit 25 ani proprii cetățeni. Statul Român corupt a luptat 25 ani, iresponsabil, cu istoria și cu identitatea sa, căci un stat nu se poate legitima fără o continuitate a unei populații și fără un teritoriu pe care aceasta l-a stăpânit. Structuri mafiote, politice și administrative au încercat, 25 ani, să înfrângă acest spirit de nesupunere, de libertate, de luptă pentru proprietate. Dar Dumnezeu nu îngăduie la nesfârșit această asuprire: Statul Român a pierdut fiecare bătălie și a pierdut și războiul acesta nedrept dus de cei puternici împotriva adevarului istoric și juridic.

Traian Băsescu şi Klaus Werner Johannis au ştiut despre situaţia Composesoratului Borşa şi nu au făcut nimic în 20 ani.  La fel şi toţi prim-miniştrii României din perioada 2000 – 2025.

 

Materialul video complet cu Ciolacu Marcel, Ciucă Nicolae, Johannis Klaus şi Băsescu Traian, aici:

Hotărârea din 7 ianuarie 2025 a Curţii Europene a Drepturilor Omului este disponibilă aici.

Comunicatul de presă al Curţii Europene a Drepturilor Omului e disponibil aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here