Cetele de feciori din satele făgărășene s-au adunat la Făgăraș, de sărbătoarea Sf. Ioan Botezătorul, în cadrul tradiționalului festival anual. Au participat la slujba oficiată la catedrala din centrul municipiului de către mitropolitul Laurențiu Streza însoțit de protopopul Făgărașului, pr. Iulian David, și un sobor de preoți. Apoi fiecare ceată de feciori a colindat audiența. A răsunat catedrala de colindele specifice fiecărui sat, așa cum în fiecare casă din Țara Făgărașului s-au auzit colindele care au vestit Nașterea Domnului Iisus. Cetașii, îmbrăcați în frumoasele costume populare tradiționale, au prezentat cu mândrie portul, colindele și jocul popular.
Datini ce nu trec de hotarul Țării Făgărașului
S-a demonstrat și în acest an că Făgărașul este un oraș turistic local, adică valorile rămân închise în granițele locale. Făcând o comparație cu festivaluri similare din țară, din Bucovina sau Maramureș, Făgărașul se luptă parcă pentru a rămâne la coada oricărui clasament care s-ar întocmi, pe an ce trece patrimoniul cultural, adică ,,averea“ străbunilor, să nu depășească hotarul Țării Făgărașului. Neputință, dezinteres al organizatorilor? Oricum, merită felicitați cetașii și fetele pentru păstrarea tradițiilor, dar și primarii din satele făgărășene care susțin și se implică în promovarea valorilor tradiționale. Au fost reprezente la festival cetele de feciori din Mândra, Toderița, Beclean, Cincu, Comăna de Jos, Ticușu Nou, Șercaia, Șercăița, Vad, Șinca Veche, Berivoi, Breaza, Drăguș, Ucea de Sus, Ucea de Jos, Arpașu de Jos, Arpașu de Sus, Noul Român, Cincșor, Felmer, Șoarș.
Mai puține Cete de feciori
7 ianuarie 2025, a fost o zi a tradiţiei, a culorilor şi a artei vii pusă la picioarele publicului larg. Colindele specifice fiecărui sat au răsunat în catedrala din Făgăraș cu hramul Sf. Ioan Botezătorul după liturghia sărbătorii. Cetele de feciori s-au întrecut, rând pe rând, cu cele mai vechi colinde transmise de la bătrânii satelor. În acest an au participat mai puține Cete de feciori, dar unele comune făgărăşene s-au lăudat cu câte două cete (Mândra) sau chiar trei cete (Arpaș). Zecile de cetaşi şi fete au fost însoţiţi de primari, viceprimari şi preoţii parohi ai satelor. Catedrala a prins astfel culoare prin frumoasele costume populare ale satelor făgărășene. ,,Îmbrăcând hainele tradiţionale din când în când se cuvine să devenim români prin ceea ce facem şi ceea ce gândim. Catedrala este reînnoită şi prin prezenţa tinerilor care s-au înnoit” a spus IPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Sibiului. A urmat parada Cetelor de feciori în jurul castelului medieval, după care s-a încis jocul. Poliția Locală Făgăraș a asigurat ordinea și siguranța la acest festival. Sfântul Ioan este praznicul care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă când Cetele de feciori se destramă, dar cu promisiunea că în iarna viitoare vor anima din nou satele făgărăşene. (Lucia BAKI)