Emoțiile, bucuria și buna-dispoziție au fost cuvintele cheie joi, 19 decembrie a.c., pe coridoarele, în sălile de clasă și curtea Școlii Gimnaziale ,,Ovid Densusianu” din Făgăraș. În această săptămână a fost ,,Școala altfel” iar programul inițiat de elevii și cadrele didactice ale școlii a fost unul special.

,,În cadrul școlii noastre s-au derulat mai multe evenimente care au marcat atât apropierea sărbătorii Nașterii Domnului, un reper al bucuriei pentru toți creștinii, dar și activitățile specifice intervalului ,,Săptămâna altfel” în cadrul căruia elevii și cadrele didactice s-au întrecut pe sine și au fost creatori de bucurie. În primul rând am avut Târgul de Crăciun la care am participat cu bucurie alături de colegii mei din Școala Gimnazială ,,Ovid Densusianu” și celelalte cadre didactice de la instituțiile de învățământ făgărășene în cadrul proiectului ,,Din suflet pentru suflet” derulat în perioada noiembrie-decembrie. Acest proiect a însemnat pentru noi o ocazie cu care am evidențiat că empatia, compasiunea și grija față de semeni sunt sentimente și atitudini care pot fi cultivate în rândul elevilor, în vederea bunăstării întregii comunități și formării unor caractere care pot schimba lumea în bine. Sărbătoarea Crăciunului este, prin excelență, o ocazie de manifestare a bunătății și a iubirii față de semeni. Este o sărbătoare a binelui făcut împreună și a schimbărilor realizate împreună, prin oameni și pentru oameni. De aceea, ne-am propus să aducem împreună colegiile, liceele, școlile și grădinițele făgărășene, cu scopul de a descoperi că împreună pot aduce spiritul Crăciunului în comunitatea lor, că pot fi creatori de bine. De asemenea, am avut activități specifice sărbătorii de Crăciun în școala noastră în cadrul cărora elevii și cadrele didactice au desfășurat momente artistice care au culminat cu frumosul și emoționantul colind în grup inițiat de profesoarele de la ciclul primar. A fost o săptămână reușită în care pot spune că ne-am atins scopul de a aduce spiritul Crăciunului în unitatea noastră de învățământ” a spus Iuliana Aldea, directoarea Școlii Gimnaziale ,,Ovid Densusianu” din Făgăraș.

Cadrele didactice din cadrul Școlii Gimnaziale ,,Ovid Densusianu” care au participat împreună cu elevii la proiectul ,,Din suflet pentru suflet” sunt Iuliana Aldea, Carmen Sîrb, Iuliana Sburlea, Andra Aldea. Și profesoara Silvia Bălan s-a evidențiat printr-un program inedit împreună cu elevii în cadrul acestor activități. Colindele au răsunat în clasele celor mici împreună cu poeziile. Momente inedite au pregătit profesoarele din ciclul primar Adriana Molnar, Iulia Bărcuțean, Ariadna Păișiu, Alexandra Grecu,  care au culminat cu un colaj de colinde susținut împreună cu elevii în curtea școlii.

,,Încurajez din suflet activitățile organizate în preajma Crăciunului din mai multe motive care țin de dezvoltarea emoțională a copilașilor, de gândirea lor creativă, de imaginație și de interacțiunea socială a acestora. După părerea mea, este cea mai frumoasă perioadă a anului, plină de magie și bucurie, în care se consolidează legăturile cu familia, cu prietenii și cu colegii, copilașii tinzând astfel să asocieze Crăciunul cu momente speciale, cu momente de suflet și cu emoții pozitive, entuziasm, bucurie. Tocmai acesta a fost scopul activităților desfășurate astăzi. De pildă, Atelierul lui Moș Crăciun, în care Moș Crăciun a surprins copilașii, a vizat în principal păstrarea inocenței copilăriei și, evident, crearea unor amintiri frumoase, valoroase, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Copiii învață să fie buni, învață ce înseamnă dăruirea, învață că binele și generozitatea sunt răsplătite, învață să exploreze lumea într-un mod magic, să își creeze povești și să viseze. De asemenea, colinda colectivă a celor peste 100 de elevi ai claselor I din Școala Gimnazială ,,Ovid Densusianu” înseamnă consolidarea tradiției colindului dedicat Nașterii Domnului și crearea fără doar și poate a sentimentului de continuitate culturală. Acum, poate copilașii nu simt cu adevărat acest lucru deoarece rezultatele acestor activități se sedimentează în timp, însă ele sunt creatoare de valori și atitudini care vor dăinui și îi vor defini ulterior ca oameni” a spus profesoara Ariadna Păișiu– Învățământ primar (clasa I B)

  • ,,În cadrul proiectului ,,Școala altfel” am organizat o activitate împreună cu colegii mei în cadrul căreia ne-am dorit să transmitem copiilor ideea de a duce mai departe tradiția colindului” a spus profesoara Adriana Molnar-Învățământ primar (clasa I D).
  •  ,,Astăzi am avut bucuria de a organiza o activitate la care am participat împreună cu micuții mei din clasa I C. Această activitate face parte din programul ,,Săptămâna altfel”, fiind un eveniment plin de emoție și tradiție, desfășurat în curtea școlii. Împreună cu micii colindători din clasele I A, coordonată de colega mea Iulia Bărcuțean, I B sub îndrumarea colegei Ariadna Păișiu și I D condusă de colega Adriana Molnar am readus magia sărbătorilor prin colindele noastre. A fost o experiență de neuitat, care a adus zâmbete și căldură atât copiilor cât și celor care ne-au ascultat. Ne dorim să păstrăm această frumoasă tradiție vie și să inspirăm generațiile viitoare să ducă mai departe spiritul Crăciunului” a spus profesoara Alexandra Grecu-Învățământ primar. (Ștefan BOTORAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here